Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
MACH3 VS. MACH3
Autor Wiadomość
b_j 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-07-07, 22:54   MACH3 VS. MACH3

Witam,

przymierzam sie własnie do zakupu licencji na program MACH, tylko bardzo ciezko mi się połapać oco w tym wszystkim chodzi. Gdzyż daje się zauważyc zwolenników Macha2 jak i 3 . Czy ktoś moze wyjasnić konkretnie jakie są róznice , który sprawuje się lepiej, i ewentualnie kto gdzie jaką wersje kupował? Gdyż mozna znaleźć następujace mozlwiwośći:

1.kupno z oficjalnej strony ( licencja MACHx - okolo 150Dolców,wersja angielska)
2.kupno MACH2 np. ze strony akcesoria.cnc - 650 zł, wersja polska
3.kupno MACH3 np. od http://www.cncprofi.com/i...kategoria&kat=1 tez 650 - wersja polska
4. kupno z innych żródeł wersji agielskiej - oraz uzupełnienie o tłumaczenie które z tego co sie zorientowałem powstało na forum - czy mozna z niego korzystać komercyjnie?

Z tego co poczytałem to kupujemy tylko licencje na program a kozystać mozna z M2 lub Mach3 -tak ?? To dlaczegoe niektórzy sprzedaja tylko mach2 albo mach3 ?

Przepraszam jesli temat czesciowo sie powtórzył. Ale po przeczytaniu wielu wątków na ten temat nadal nie odnalazlem wyczerpującej odpoweidzi

termit_tm 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-07-08, 10:36   

mach 3 jest na pewno lepszy wiele osób na forum to potwierdziło

olo_3 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-07-08, 10:55   

b_j napisał/a:
1.kupno z oficjalnej strony ( licencja MACHx - okolo 150Dolców,wersja angielska)

polecam
b_j napisał/a:
2.kupno MACH2 np. ze strony akcesoria.cnc - 650 zł, wersja polska

przetlumaczony polowiczenie, stary jak swiat, nic specjalnego,brak mozliwosci update
b_j napisał/a:
kupno MACH3 np. od http://www.cncprofi.com/i...kategoria&kat=1 tez 650 - wersja polska

olej ta firme, wszystko fajnie do momentu wplacenia kasy, brak mozliwosci update
b_j napisał/a:
oraz uzupełnienie o tłumaczenie które z tego co sie zorientowałem powstało na forum - czy mozna z niego korzystać komercyjnie?

raczej nie ma do macha3

i termit ma calkowita racje

b_j 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-07-08, 21:55   

wiec tak jak myslałem ze tych tłumaczonych wersji raczej nie mozna update`a zrobic.
moje watpliwości rozwiała odpowiedz pana z profi cnc który w sumie sam nawet nie wiedział oco chodzi ijakos tak nie wzbudził sympati.

czyli chyba kupie najlepiej macha z oficjalenj strony - i bede mogł sobie przetestować 2 i 3 ina jednej licencji najwyzej jeden zostanie. Pytanie kolejne co to jest "Mach3 Addons for Mill" kupowaliśćie z tym czy samego machx ?

Generalnie dzis przetestowałem macha 3 demo i jakos tak bez rewelacji . moze to dlatego ze napotkałem na problem ... przy szybkkim posuwie ( tzn roboczym ale z rzedu 5000 mm/min) przy wykonywanu fragmentu porogramu:
g1 x0 f5000
g1 x200 f5000
g1 x0 f5000
g1 x200 f5000
g1 x0 f5000

w rzczeczywistośi ruch odbywa sie w zakresie około x20 x180 ... tzn nawrót wykonuje sie szybciej niz maszynka dojedzie do konca. Przy statniej komendzie dopiero w rzeczywstosci osiaga x0 . Ma ktos jakies sugestie gdzie mozna by to poprawic / i jak ?
Czy mozna jakos ustawić tak aby wyłaczniki home - jednoczesnie były limitami - podłaczone są osobno home z kazdej osi ,+ po 2 krancówki na kazda os razem.

wieslawbarek 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-07-09, 19:35   

Nie wiem moze tak dziac sie w demo ale w normaln4ej wersji (licencja ) G0 x100 jest 100 a nie 99.8 poza tym krancowka moze spelniac funkcje punktu referencyjnego i krancowki oszczedza sie wtedy piny

[ Dodano: 2008-07-09, 20:43 ]
A jeszcze widze ze niewielu ludzi potrafi wykorzystac mozliwosci programu a pan z profi Cnc chyba nie z tego zyje ale z innej strony idzie z nim pogadac na ciekawe tematy jak to sie mowi wszyscy ludzie wszystko wiedza

[ Dodano: 2008-07-09, 20:57 ]
Zapomnialbym sweietna rzecza w Mach jest soft limit sam z tego kotrzystam nie trzeba wtedy dwoch krancowek wystarczy jedna jest to jednoczesnie home . Od tego punktu okreslasz +
i minus i program pilnuje reszty

Odpowiedz do tematu