|
mach ine sterowanie "H" |
| Autor |
Wiadomość |
karol1010
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-07-05, 09:52 mach ine sterowanie "H"
|
|
|
Witam. Mam nastepujace pytanie czy za pomoca macha moge sterowac ploterem cnc zbudowanym w postac litery "H" napedzanym dwoma motorami i jednym paskiem!!
zasada jest taka : gdy chcemy przesowac osią Y to silniki musza sie krecic razem ale w przeciwnych kierunkach. Jezeli chcemy przesunac os X to silniki musza sie krecic razem ale w tych samych kierunkach.
Jest to tzw uklad H-bot.
Dodano: 2008-07-05, 10:56
|
|
|
|
 |
skoti
Specjalista poziom 3

Pomógł: 91 razy Dołączył: 28 Gru 2004 Posty: 853 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2008-07-05, 15:48
|
|
|
| Zamiesc zdjęcia tego plotera będzie wiadomo o czym mówimy . |
_________________ Jeśli uważasz ze moja odpowiedź zaoszczędziła Ci nieco czasu nie bój się wcisnąć przycisku "pomógl" . To naprawdę nie boli |
|
|
|
 |
olo_3
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-07-05, 18:10
|
|
|
karol1010,
kolega pomieszał nieco pojęcia.
Mach steruje osiami w ilości do 6.
tu nie jest problem czy wysteruje tylko jak zsynchronizować 2osie (śruby, silniki, listwy zębate)
jedni stosują os do parowania silników inni rozdzielając sygnały na 2 drivery.
Jeżeli chcesz aby sterowniki krecily sie w przeciwnych kierunkach wystarczy odwrócić sygnał dir. Jest cala masa układów scalonych które to robią i kosztują dosłownie grosze.
Poszukaj na forum temat często poruszany. |
_________________ Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku. |
|
|
|
 |
karol1010
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-07-05, 19:11
|
|
|
niewiem czemu ale niemoge wstawic rys...
[ Dodano: 2008-07-05, 20:14 ]
rysunek wstawilem na prywatna galerie zdjec. |
|
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 162 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1603 Skąd: Gniew
|
Wysłany: 2008-07-06, 22:03
|
|
|
Witam
Uważam że przy tym układzie może kolega mieć problemy z utrzymaniem osi w miejscu kiedy pracuje druga oś |
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 149 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1875 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2008-07-07, 15:35
|
|
|
Mechanicznie koncepcja jest poprawna i będzie działać, choć ilość medium transmisyjnego, w stosunku do obszaru roboczego jest bardzo duża. Trudno będzie uzyskać sztywność takiego napędu.
Problemem jest sterowanie. Generalnie maszyny sterowane są "prostolinijnie" tzn. dana oś ma określony skok, w którym może wykonać ruch będący bezpośrednim odzwierciedleniem np. długości elementu obrabianego.
W koncepcji "H" istnieje potrzeba współbieżności pracy silników dla uzyskania ruchu w osi X i przeciwbieżności w osi Y.
Teoretycznie można się pokusić o budowę miksera sygnałów STEP i DIR dla ruchów prostoliniowych, natomiast przy interpolacji kołowej mogą być problemy.
Być może istnieją gotowe sterowania mogące pracować w takiej konfiguracji.
Możemy oczywiście przyjąć, że M1 to X a M2 to Y i sterować bezpośrednio np. z programu Mach ale wówczas umowna oś główna maszyny będzie przebiegała pod kątem 45st. względem blatu. |
|
|
|
 |
GumiRobot
Stały bywalec

Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 48 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2008-07-07, 17:36
|
|
|
| Wydaje mi się że jedynym lekiem na tą kinematykę maszyny jest EMC2 z LinuxCNC tym bardziej że jeden z interfejsów dla tego sterowania , AXIS, został opracowany na ploterze o podobnej kinematyce. |
|
|
|
 |
|
|