|
Wycinarki cnc |
| Autor |
Wiadomość |
skoti
Specjalista poziom 3

Pomógł: 91 razy Dołączył: 28 Gru 2004 Posty: 853 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2006-08-29, 22:39
|
|
|
| Heihachi napisał/a: | | Myslalem ze cam'y samoistnie programuja maszyny |
CAM działa tak :
1 Rysujesz lub importujesz rysunek detalu
2 Z biblioteki narzędzi wybierasz odpowiednie narzędzie
3 Wybierasz typ operacji jaką chcesz zrobić
4 Zaznaczasz geometrie do obróbki i wpisując potrzebne dane generujesz ścieżkę narzędzia
5 Powtarzasz punkty od 2 do 4 w zależności od ilości przewidzianych operacji
6 Na koniec puszczasz symulacje żeby sprawdzić czy wszystko ok.
7 I pozostaje wygenerowanie programu do konkretnej maszyny przy użyciu odpowiedniego postprocesora . Postprocesor to taki "programik" który tłumaczy instrukcje wydane w Cam na kod maszyny.I tylko ta operacja dzieje sie samoistnie bo wystarczy nacisnąć jedna ikonke
Opis jest bardzo ogólny i po łebkach ale zapewniam cie ze programie CAM nic nie dzieje sie samoistnie bez wiedzy programisty no chyba ze sie nie zna Ale to jest inna bajka |
_________________ Jeśli uważasz ze moja odpowiedź zaoszczędziła Ci nieco czasu nie bój się wcisnąć przycisku "pomógl" . To naprawdę nie boli |
|
|
|
 |
Heihachi
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2006-08-30, 10:51
|
|
|
| skoti napisał/a: | | Rysujesz lub importujesz rysunek detalu |
Wnioskując z twojej wypowiedzi jestem w 100% pewien że nie używam cam'u do programowania maszyny. Juz mówię jak to wygląda:
W edytorze textu na podstawie doręczonego rys. piszę program ciągiem komend.
Wysyłam gotowy program przez łącze RS za pośrednictwem servera CIMKO.
!Osobiście edytuję program nie robi to za mnie cam!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ERNEST KUCZEK
Specjalista poziom 3 AEK

Pomógł: 34 razy Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 1125 Skąd: planeta ziemia
|
Wysłany: 2006-08-30, 17:36
|
|
|
| powinienes sie zainteresowac jakims programem cam imoze tez cad bo piszesz ze robisz rys. odrecznie. jest to niebo a ziemia jesli chodzi o programowanie. poza tym jak recznie napisac program na dowolna krzywa? a cam sam taka krzywa na krotkie odcinki. |
_________________ POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
Heihachi
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2006-08-31, 11:35
|
|
|
| ERNEST KUCZEK napisał/a: | | piszesz ze robisz rys. odrecznie. |
Nie nie no jak odrecznie? Wszystkie rys. robione sa w CADzie a samo prog. tworzone recznie. Napewno cam'em byloby szybciej ale tak jestem niezastapiony
Pozrawiam |
|
|
|
 |
skoti
Specjalista poziom 3

Pomógł: 91 razy Dołączył: 28 Gru 2004 Posty: 853 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2006-08-31, 18:22
|
|
|
Jak byś sie nauczył CAM-a to byś był bardziej niezastąpiony ponieważ byś to samo robił w kilkakrotnie krótszym czasie . To co ręcznie pisałem godzinę albo i więcej teraz robie w 5-10 min. |
_________________ Jeśli uważasz ze moja odpowiedź zaoszczędziła Ci nieco czasu nie bój się wcisnąć przycisku "pomógl" . To naprawdę nie boli |
|
|
|
 |
ERNEST KUCZEK
Specjalista poziom 3 AEK

Pomógł: 34 razy Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 1125 Skąd: planeta ziemia
|
Wysłany: 2006-09-01, 01:26
|
|
|
| Heihachi napisał/a: | | Nie nie no jak odrecznie? |
cos mi sie pokickalo w czytaniu. sorki.
co do cam'a to niestety ale to raczej koniecznosc bo konkurencja czycha. |
_________________ POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
Hellena
Nowy użytkownik OnlyBeer

|
Wysłany: 2006-12-07, 15:42
|
|
|
Witam @ll trafilem tu jakis czas temu , zrejstrowalem sie dopiero dzisiaj , a witam Was akurat w tym dziale , bo wlasnie sobie wyobrazilem jak wklepuje recznie 20000 linijek , bez cama ani rusz
Pozdrawiam |
_________________ Codziennie rano, zaraz po przebudzeniu, sprawdzam czy nie ma mnie na liscie najbogatszych ludzi swiata.
Jesli nie, to wstaje i ide do roboty...
...zyje z przyzwyczajenia ! |
|
|
|
 |
seba976
Nowy użytkownik operator wykrawarek

|
Wysłany: 2007-02-05, 21:50
|
|
|
witam jako mlody i ze to moj 1 post
tez jestem operatorem wykrawarek opartych na fanuc-u i oprocz cad-cam opartych na dxf i recznego wpisywania tych linijek niektore fanuci dysponuja opcja grafiki. nie pamietam typu tego fanuca ale w amada arcade 212 jest taka opcja i to ulatwia prace. ale jak chodzi o bardziej skomplikowane programy to cad-cam bardzo pomaga. tak samo trumpf serii tc-500 tez posiada swietna grafike na fuchy |
|
|
|
 |
pop9
Specjalista poziom 1

Pomógł: 18 razy Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 251 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2007-02-08, 09:12
|
|
|
| w trumpf-ie ta opcja jest wprowadzona od niedawana i nazywa sie "proste rysowanie" została ona przeniesiona także to camu tops |
|
|
|
 |
misiekagh
Sympatyk forum poziom 1 Zielony w temacie ;/

|
Wysłany: 2007-05-19, 00:16
|
|
|
| ERNEST KUCZEK napisał/a: | | powinienes sie zainteresowac jakims programem cam imoze tez cad bo piszesz ze robisz rys. odrecznie. jest to niebo a ziemia jesli chodzi o programowanie. poza tym jak recznie napisac program na dowolna krzywa? a cam sam taka krzywa na krotkie odcinki. |
Skoro cam dzieli krzywa na krotkie odcinki to ta figura jest malo dokladna no bo jak zrobi okrag z odcinkow? Dzielac okrag na odcinki wsrod ktorych niektore beda mialy dl. 1 piksela?
Czy cnc ma tylko mozliwosc jazdy wrzeciona schodkowo czy takze moze to robic po skosie? |
|
|
|
 |
|
|