Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeniesienie formatu rysunku
Autor Wiadomość
Kenzo 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-06-28, 08:23   Przeniesienie formatu rysunku

Dział jest postów nie ma.
Czyli bezczelnie /jako modelarz/zadam naiwne pytanie.
Interesuje mnie następująca sprawa.Jestem modelarzem okretowym/stare żaglowce/.
Jak przenieść rysunek kształtu wręgi z planu papierowego do któregokolwiek programu CAD by uzyskać następnie G-cody do sterowania frezareczką CNC?
Przyznam że konieczność -ewentualna-dogłębnego poznania Corela lub AutoCada,nie jest mile widzianą opcją,a jedynie takie rady uzyskałem od znajomka zajmującego się profesjonalnie grafiką reklamową ;-(((.
Czy ktoś brał się już za bary z tym problemem?Jeżeli tak,to jakie doświadczenia?
Wydaje mi się że twórcom forum ten problem nie umknął-czego dowodem jest istnienie działu który osmielam się niniejszym napocząć ;-) )P
Nie uwierzę że do końca dni moich skazany będę na laubzegę.

PKoz 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2005-06-28, 10:22   

Ja robiłem to właśnie używając Corela w następujący sposób: wczytanie bitmapy, zamiana na wektory, eksport do HPGL'a, konwersja HPGL -> G-kody lub pezpośrednio HPGL po przestawieniu maszyny w tryb plotera.
Można też spróbować programu Master5 lub Mach2 - ale tego nie próbowałem.

slawecki1 
Sympatyk forum poziom 1

Wysłany: 2005-06-28, 10:41   

Na początku musisz ten papierowy szablon zeskanować i tą bitmapę obrobić np w corelu.
A drugi sposób to jak masz dostęp do digitizera to możesz to obrobić bezpośrednio na tablecie. pod jakimś programem wektorowym. A reszta operacji to jak kolega PKoz opisał.

cncracing 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2005-06-28, 10:58   

Czemu wszyscy tak boją się auto cada on nie gryzie, rysowanie 2d w acad detali do modelarstwa to nie jest jakieś wielkie wyzwanie tym bardziej jak masz kolegę który rysuje to masz sprawę uproszczoną poproś go o małą pomoc a po tygodniu będziesz rysował sam.
Programy do przerobienia dxf na g-kod masz w sieci a proste detale można napisać ręcznie zbierając promienie, punkty początku i końca lini bezpośrednio z acad.

chomikaaa 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2005-06-28, 19:10   

cncracing, zgadzam sie z przedmowca autocad jest prosty

Kenzo 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-06-28, 20:43   

Koledzy,ponieważ to dla mnie było i jest problemem,to proszę potraktować moje pytania z pobłażliwoscią ;-) )A wyjasnienia udzielać w trybie łopatologicznym.Czyli na razie wiem tyle:
Skan + Corel na początek-ale pytanie-z doswiadczenia wiem że zeskanowany rysunek zawiera całą masę małych syfków/skazy na papierze i inne duperele/czyszczenie tego recznie to zgroza-stad pytanie -czy Corel ma jakąś opcje czyszczenia skanów?
Rada nr 2 Rysunek +kalka/lub szkic/+tablet-Tablet mam w miare przyzwoity,jak za cienki to se kupie ;-) ).Co mam rozumieć przez digitizer?Rysunek wykonany porzez tablet już mogę zapamietać jako np BMP czyli bitmapę mam?Jaki program wektorowy-tzn co byście polecali?
Na razie tyle pytań.Mam nadzieje ze temat sie rozkręci z pożytkiem dla modelarzy-wiem ze wiele osób czyta i boi sie zapytać,wychylić z niewiedzą by nie zostać obśmianym/wyszydzonym itp.Mnie to kica.Jak sie nie zapytam to sie nie dowiem,pracuję w duzym biurze projektowym gdzie działa sporo dobrych stacji roboczych.Mimo iz projektantem nie jestem/więc konkurent do stanowiska ze mnie żaden/nikt nic nie powie,nie poradzi,nie zasugeruje rozwiązania.Więć zostaje forum-ichwała mu za to że jest i działa.

cncracing 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2005-06-29, 08:31   

Mimo wszystko gorąco namawiam wszystkich do korzystania z acad i na pewno nie będę się z kogoś śmiał wręcz przeciwnie jeżeli ktoś czegoś nie będzie rozumiał chętnie pomogę.
Pracuję w biurze konstrukcyjno-technologicznym ale wcześniej pracowałem i to w warunkach przemysłowych na obrabiarkach sterowanych numerycznie dlatego z pełną świadomością wypowiadam się na temat zastosowania acad przy programowaniu.
Nie będę dalej zachwalał auto cada wg mnie jeżeli ktoś chce na dłuższą metę bawić się w cnc powinien się jednak nad tym zastanowić.
Kenzo jak chcesz możesz mi przesłać jakiś przykład narysuję ci w acad jak to wygląda i g-koda np. na macha.
Pozdrawiam
cncracing@op.pl

Kenzo 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-06-29, 18:09   

Pewnie że chetnie skorzystam ;-) )),na razie moja maszynka przypomina raczej kupke nieszczęścia-czy też dokładniej kupke elementów-czyli jest duze pudło,do niego przyklejona lista,skreslana w miarę zakupów,w srodku sa na razie silniki część prowadnic,paski zębate kółka sruby i srubki itd,wszystko popakowane i opisane/pedantyczna natura/Dużo rzeczy zamówionych/profile,prowadnice,łozyska,wiekszość elektroniki.
Zdjecia,schematy, rysunki,szkice-czyli teczka z dokumentacja.
Nie cierpie zaczynać pracy nie mając kompletu narzedzi i materiałów,bo konczy sie to potem z niecierpliwosci radosnymi improwizacjami.Skoro na model poświecam przecietnie 2 lata to miesiąc czy dwa nie robia róznicy.Ponieważ maszyna bedzie pracowała zazwyczaj w drewnie/sklejka,balsa/to oczywiscie były juz próby co nada się na element obrabiajacy-Dremel czy Proxon-wniosek na razie jest jeden-na pewno narzędzie /frez/musi być z węglika-wiór metalowy zabiera część wytworzonego przy skrawaniu ciepła ewentualnie można stosować emulsję chłodzaca.przy drewnie nie ma tego luksusu i narzędzie stalowe w szybkim tempie ulega zniszczeniu na skutek przegrzania/nawet nadmuch powietrza nie wystarczy a zapewnia nam jedynie zakurzenie wszystkiego wokół/Znakomitym materiałem okazały sie połamane wiertełka z tzw hartmetalu,a w zasadzie same ich chwyty.Przy okazji godząc sie na czestsza zmiane narzedzia,mozna załatwić sprawę koniecznego skosu na zewnetrznej krawedzi wręgi i uzyskać ją juz w momencie wyciecia.Sadzę ze do końca lipca powinienem mieć całośc materiałów i przystąpię do pracy nad moja maszynką,skrzętnie wykonując dokumentację fotograficzną z postepów-w końcu cyfrówka wybawia mnie z konieczności kalkulowania jak zmieścić sie na 36 klatkach ;-) )P

vincent 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2007-05-14, 11:08   

polecam artykuł w "RC przegląd modelarski" z kwietnia br (powinien być jeszcze dostępny w sklepach. Moze nie jest zbyt wyczerpujący ale pokazuje jak to zrobić.

Odpowiedz do tematu