|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
styrodur projekt |
| Autor |
Wiadomość |
guda
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-08-01, 07:06 styrodur projekt
|
|
|
| Witam, mam zamiar zrobic swoj pierwszy ploter, nie mniej jednak jestem laikiem w tym temacie wiec jak na razie zbieram informacje. Moja slaba strona jest mechanika, mam zamiar zrobic wlasny projekt sterowania wlacznie z oprogramowaniem ale potrzebuje model, na ktorym bede przeprowadzal badania. Chcialbym kupic gotowy projekt z rozwiazana kwestia mechaniki. Moze ktos mi cos polecic? Moze dodatkowo jakies materiały. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1816 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-08-01, 07:39
|
|
|
| zalezy jakie parametry pola pracy Cię interesują oraz ile chcesz wywalic kasy na mechanike |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
guda
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-08-01, 11:39
|
|
|
Pola pracy to ok X=1250 Y=750 Z=300.
Jeżeli chodzi o kase to na mechanike gdzies 1500 - 2000zł |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1816 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-08-01, 15:04
|
|
|
2000 z bólem na elementy moze wystarczyc, w zasadzie to tu specjalnego projektu nie potrzeba chyba ze ktoś jest zupelnym lajkonikiem i nie potrafi sobie wyobrazic jak to sie zachowuje w przestrzeni,
zasada jest prosta - rama stacjonarna ktora robi za oś X taki prostokat, na górze jedna prowadnica podparta na dole druga i łozyska liniowe w obudowie, w rozstaw pomiedzy łozyskami montujemy ramkę o szerokości 350mm - ramka porusza sie wzdluz osi X, napęd osi X to np dwa wałki ułozyskowane prostopadle do kierunku ruchu bramki, na czopach walków po jednym kole zebatym pasowym, i jesli wałki sa po obu stronach to ma sie rozumiec łączymy je wzdłuz osi X paskiem zębatym, przy czym konce łączymy na bramce, no i jeden wałek ma czop do sprzęgła silnika napędowego, podobnie robimy z małą ramką, z tą róznicą że na strone potrzeba po 2 wałki podparte a lozuyska w obudowie polączone z kawalkiem pasa blachy tworza karetkę do której przytwierdzamy drut tnący, proste
chcesz to Ci wykonam mechanike, kwestia dogadania sie
cos w tym guscie
http://www.allegro.pl/ite...termiczny_.html |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|