Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyżarzanie inaczej
Autor Wiadomość
Piotrjub 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-04-03, 23:21   

Instytut Spawalnictwa produkuje oraz wdraża dwa typy stabilizatorów wibracyjnych: SW03A oraz SW04P. Stabilizator SW03A posiada napęd elektryczny (motowibrator z silnikiem asynchronicznym). Maksymalna częstotliwość drgań wynosi 100Hz przy sile dynamicznej 17KN. Cena tego stabilizatora wibracyjnego wynosi 31.500,- zł + VAT, a koszt udostępnienia technologii, szkolenia oraz nadzoru autorskiego 13.000,- zł (zwolniony z VAT). Stabilizator SW04P posiada napęd pneumatyczny (wibrator napędzany turbiną powietrzną). Maksymalna częstotliwość wynosi w zależności od zastosowanego wibratora od 200 do 700 Hz. Maksymalna siła dynamiczna wynosi do 8 kN. Cena stabilizatora SW04P wynosi 28.000 zł + VAT, a koszt udostępnienia technologii, szkolenia oraz nadzoru autorskiego 13.000,- zł (zwolniony z VAT).

chomikaaa 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-04-04, 16:22   

silnki asynchroniczny dlatego ze mozna regolowac w prosty sposob jego predkosc np przez zmiene rezystancji bocznika

synchroniczny potrzebowaby falownika

dla chcacych mozna zastosowac rozne silniki z praosta(tania) regolacja predkosci trzebaby by tylko miec silnik w odp wykonaniu tak aby sie nie rozpadl zbyt szybko od drgan 100hz to duzo a masa wirujaca tez spora

nie wiem czy silnik bocznikowy byc sie tu nadal moze byc problem z iskrzeniem szczotek od drgan ale to moje wlasne przemyslenie

[ Dodano: 2006-04-04, 17:22 ]
no i lozyska musza tez byc odp

upadły_mnich 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-04-04, 21:59   

asynchroniczne silniki to w większości silniki klatkowe i niestety też wymagają falownika, chyba że silniki asynchroniczne pierścieniowe ale te są sporo droższe i raczej trudnodostępne

robertinus napisał/a:
nie wiesz przypadkiem kto może wykonać taką usługę

mam parę namiarów ale muszę posprawdzac i wtedy Ci odpowiem

IrekN 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2006-04-08, 08:32   

Piotrjub napisał/a:
Bardzo ciekawy artykuł.

A owszem, owszem, ale:

"Stabilizacja wibracyjna stosowana jest w celu uniknięcia odkształceń do obróbce skrawaniem, natomiast nie może być użyta przy eliminowaniu odkształceń, które wystąpiły w czasie procesów spawalniczych tzn. nie likwiduje odkształceń, które w konstrukcji już istnieją"

Troche szkoda :(
__
Pzd, Irek.N.

anoda 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2006-04-08, 08:50   

Wydaje mi się, że chodzi o eliminacje naprężeń wewnętrznych, a nie odkształceń. odkształcenia są wywołuwane właśnie przez napężenia wewnętrzne lub działanie sił zewnętrznnych.

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

upadły_mnich 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-04-08, 13:35   

oczywiście chodzi cały czas o naprężenia wewnętrzne
odkształcenia bezpośrednio po spawaniu to jedno
przy obróbce mechanicznej (po spawaniu), pod wpływem właśnie naprężeń wewnętrznych, może dochodzic do dodatkowych odkształceń (zmienia się geometria detali)- to drugie
trzy to: po pewnym czasie może samoistnie dojśc do kolejnych odkształceń - materiał niejako cały czas "pracuje" a naprężenia wewnętrzne cały czas biorą w tej "pracy" udział
dlatego stosuje sie wyżarzanie odprężające
wyżarzanie zdecydowanie nie ma na celu poprawy błędów spawalniczych (i technologicznych) i nie likwiduje odkształceń, które już w konstrukcji istnieja

robertinus 
Stały bywalec

Wysłany: 2006-04-12, 18:33   

upadły_mnich napisał/a:

robertinus napisał/a:
nie wiesz przypadkiem kto może wykonać taką usługę

mam parę namiarów ale muszę posprawdzac i wtedy Ci odpowiem

Czy już uadło Ci się zweryfikować te namiary :?: , jeśli nie to może podaj mi kontakty a ja sam uderzę do kogo trzeba.

Robert

upadły_mnich 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-04-12, 18:44   

udało mi się częściowo
:cry: wszystkie zakłady mechaniczne jakie znam nie stosują wyżarzania, ewentualnie zlecają to komuś i nie chcą podać
tylko tyle się dowiedziałem

robertinus 
Stały bywalec

Wysłany: 2006-04-12, 21:09   

upadły_mnich napisał/a:
zlecają to komuś i nie chcą podać
tylko tyle się dowiedziałem

A może wcale nie zlecają i wstyd im się do tego przyznać. :lol:

Ostatnio rozmawiałem ze znajomym protetykiem i On twierdzi, że podczas procesu wykonywania sztucznych szczęk korzysta się z pieca o komorze wielkości dużej komory mikrofalówki uzyskującego temperaturę do 1000st.C
Nie wiem jednak czy przypadkiem nie są to piece indukcyjne, bo jak powiedział mój znajomy roztapia się w nich jakiś specjalny stop metali umieszczony w niewielkich tygielkach.

A może do wyżarzania wykorzystać zwykły piec kaflowy (spotyka się je jeszcze w gospodarstwach na wsi) zagrzebać detal w węglu i rozpalić ogień.
Pali się długo i wygasa powoli może więc spełni postawione warunki, a może ktoś już stosował tę metodę i podzieli się doświadczeniami. :wink:

Robert

adam Fx 
Specjalista poziom 3
MTS CNC

Wysłany: 2006-04-13, 21:17   

na discowery oglądałem kiedyś coś o motocyklach i koleś przecioł dwa silniki pospawał je razem i wyżarzał je w piekarniku ..... :shock:

Odpowiedz do tematu