|
Wyżarzanie inaczej |
| Autor |
Wiadomość |
Piotrjub
Specjalista poziom 3

Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2005 Posty: 1153 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2006-04-03, 23:21
|
|
|
| Instytut Spawalnictwa produkuje oraz wdraża dwa typy stabilizatorów wibracyjnych: SW03A oraz SW04P. Stabilizator SW03A posiada napęd elektryczny (motowibrator z silnikiem asynchronicznym). Maksymalna częstotliwość drgań wynosi 100Hz przy sile dynamicznej 17KN. Cena tego stabilizatora wibracyjnego wynosi 31.500,- zł + VAT, a koszt udostępnienia technologii, szkolenia oraz nadzoru autorskiego 13.000,- zł (zwolniony z VAT). Stabilizator SW04P posiada napęd pneumatyczny (wibrator napędzany turbiną powietrzną). Maksymalna częstotliwość wynosi w zależności od zastosowanego wibratora od 200 do 700 Hz. Maksymalna siła dynamiczna wynosi do 8 kN. Cena stabilizatora SW04P wynosi 28.000 zł + VAT, a koszt udostępnienia technologii, szkolenia oraz nadzoru autorskiego 13.000,- zł (zwolniony z VAT). |
|
|
|
 |
chomikaaa
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2006-04-04, 16:22
|
|
|
silnki asynchroniczny dlatego ze mozna regolowac w prosty sposob jego predkosc np przez zmiene rezystancji bocznika
synchroniczny potrzebowaby falownika
dla chcacych mozna zastosowac rozne silniki z praosta(tania) regolacja predkosci trzebaby by tylko miec silnik w odp wykonaniu tak aby sie nie rozpadl zbyt szybko od drgan 100hz to duzo a masa wirujaca tez spora
nie wiem czy silnik bocznikowy byc sie tu nadal moze byc problem z iskrzeniem szczotek od drgan ale to moje wlasne przemyslenie
[ Dodano: 2006-04-04, 17:22 ]
no i lozyska musza tez byc odp |
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 09 Gru 2005 Posty: 628 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2006-04-04, 21:59
|
|
|
asynchroniczne silniki to w większości silniki klatkowe i niestety też wymagają falownika, chyba że silniki asynchroniczne pierścieniowe ale te są sporo droższe i raczej trudnodostępne
| robertinus napisał/a: | | nie wiesz przypadkiem kto może wykonać taką usługę |
mam parę namiarów ale muszę posprawdzac i wtedy Ci odpowiem |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
IrekN
Sympatyk forum poziom 2

Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sty 2006 Posty: 40 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2006-04-08, 08:32
|
|
|
| Piotrjub napisał/a: | | Bardzo ciekawy artykuł. |
A owszem, owszem, ale:
"Stabilizacja wibracyjna stosowana jest w celu uniknięcia odkształceń do obróbce skrawaniem, natomiast nie może być użyta przy eliminowaniu odkształceń, które wystąpiły w czasie procesów spawalniczych tzn. nie likwiduje odkształceń, które w konstrukcji już istnieją"
Troche szkoda
__
Pzd, Irek.N. |
_________________ __
Pzd, Irek.N. |
|
|
|
 |
anoda
Specjalista poziom 2

Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Gru 2004 Posty: 472 Skąd: P?ock
|
Wysłany: 2006-04-08, 08:50
|
|
|
| Wydaje mi się, że chodzi o eliminacje naprężeń wewnętrznych, a nie odkształceń. odkształcenia są wywołuwane właśnie przez napężenia wewnętrzne lub działanie sił zewnętrznnych. |
_________________ Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych. |
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2006-04-08, 13:35
|
|
|
oczywiście chodzi cały czas o naprężenia wewnętrzne
odkształcenia bezpośrednio po spawaniu to jedno
przy obróbce mechanicznej (po spawaniu), pod wpływem właśnie naprężeń wewnętrznych, może dochodzic do dodatkowych odkształceń (zmienia się geometria detali)- to drugie
trzy to: po pewnym czasie może samoistnie dojśc do kolejnych odkształceń - materiał niejako cały czas "pracuje" a naprężenia wewnętrzne cały czas biorą w tej "pracy" udział
dlatego stosuje sie wyżarzanie odprężające
wyżarzanie zdecydowanie nie ma na celu poprawy błędów spawalniczych (i technologicznych) i nie likwiduje odkształceń, które już w konstrukcji istnieja |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
robertinus
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-04-12, 18:33
|
|
|
| upadły_mnich napisał/a: |
| robertinus napisał/a: | | nie wiesz przypadkiem kto może wykonać taką usługę |
mam parę namiarów ale muszę posprawdzac i wtedy Ci odpowiem |
Czy już uadło Ci się zweryfikować te namiary , jeśli nie to może podaj mi kontakty a ja sam uderzę do kogo trzeba. |
_________________ Pozdrawiam!
Robert |
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2006-04-12, 18:44
|
|
|
udało mi się częściowo
wszystkie zakłady mechaniczne jakie znam nie stosują wyżarzania, ewentualnie zlecają to komuś i nie chcą podać
tylko tyle się dowiedziałem |
|
|
|
 |
robertinus
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-04-12, 21:09
|
|
|
| upadły_mnich napisał/a: | zlecają to komuś i nie chcą podać
tylko tyle się dowiedziałem |
A może wcale nie zlecają i wstyd im się do tego przyznać.
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym protetykiem i On twierdzi, że podczas procesu wykonywania sztucznych szczęk korzysta się z pieca o komorze wielkości dużej komory mikrofalówki uzyskującego temperaturę do 1000st.C
Nie wiem jednak czy przypadkiem nie są to piece indukcyjne, bo jak powiedział mój znajomy roztapia się w nich jakiś specjalny stop metali umieszczony w niewielkich tygielkach.
A może do wyżarzania wykorzystać zwykły piec kaflowy (spotyka się je jeszcze w gospodarstwach na wsi) zagrzebać detal w węglu i rozpalić ogień.
Pali się długo i wygasa powoli może więc spełni postawione warunki, a może ktoś już stosował tę metodę i podzieli się doświadczeniami. |
_________________ Pozdrawiam!
Robert |
|
|
|
 |
adam Fx
Specjalista poziom 3 MTS CNC

Pomógł: 23 razy Dołączył: 04 Lip 2004 Posty: 613 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2006-04-13, 21:17
|
|
|
na discowery oglądałem kiedyś coś o motocyklach i koleś przecioł dwa silniki pospawał je razem i wyżarzał je w piekarniku ..... |
_________________ sorki za wszystkie b??dy ... (dyslektyk)
http://pl.youtube.com/watch?v=0uruPlVes7E
praca spawacza mnie przeistacza:D |
|
|
|
 |
|
|