Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
światłowody zamiast kabla
Autor Wiadomość
rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-08-26, 00:19   światłowody zamiast kabla

Czy rozważał ktos możliwość zastosowania światłowodów chociażby do podłączenia enkodera, ma ktoś pomysł jak w domowych warunkach obciąć i "założyć jakąś końcówkę" na światłowód ?

gwozdex 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-08-26, 10:16   

Zależy jakie światłowody Koledze chodzi! O ile wykorzystanie jednomodowego toru optycznego jest możliwe wykonanie w warunkach domowych (choć i tak jest to trudne) to zastosowanie wielomodowego świadłowodu w ogóle nie wchodzi w rachubę... Tak się składa , że w mojej firmie (tzn. tam gdzie pracuję) dość często wymieniam światłowody (optyczne czujniki światłowodowe firmy KEYENCE). Mam nawet własną ręczną ucinarkę do w/w przewodów. Mają grubość około 3 mm.

Widziałem w profesjonalnym module sterującym firmy FANUC ( o ile się nie mylę to był moduł dokładany do PLC serii 90-70) oddzielenie sterownika od innych modułów właśnie przy pomocy światłowodu żeby znieczulić go na wszystkie czynniki które mogłyby spowodować spalenie sterownika na skutek uszkodzenie modułu mocy.

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-08-26, 10:26   

A jak odróżnić jaki światłowód mam ?
rozumem ze w takim wielomodowym można "przesyłać kilka sygnałów na raz" czy nie rozumiem ?
Czy mógłby kolega przybliżyć nieco technologie, ewentualnie jak (czym) można by było zarobi końcówkę, tak zeby przetwrzyc napięcie na swiatło i potem swiatło na napięcie ??

ja na początek chciałem poeksperymentować ze zwykłą diodą, przykleić na (super-glue) a na drugim końcu fotodioda, dało by to jakieś efekty

AndrzejJS 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-26, 10:50   

Witam, mam bardzo mizerne pojecie o elektronice ale tak sie sklada ze bawilem sie ostatnio swiatlowodami. Byl to swiatlowod z akrylu o srednicy 0,75 mm. Moim zadaniem bylo opracowac prosta metode zakladania koncowki na swiatlowod i polerowanie czola wlokna. Byl to kabel skladajacy sie z 19 wlokien i problem polegal na trafieniu wszystkimi wloknami jednoczesnie w 19 otworkow w metalowej plytce. Klient kupujacy urzadzenie ma to robic sam w prymitywnych warunkach na placu budowy. Nie wolno mi pisac o szczegolach ale samo zakonczenie takiego pojedynczego swiatlowodu jest bardzo proste: Tulejka z aluminium dopasowana do gniazda w ktore ma byc wlaczona, w niej otworek na swiatlowod (pare setek luzu), kropla kleju cyjanoakrylowego (jeden z typow LocTite bo nie atakuje powierzchni swiatlowodu) i w koncu reczne szlifowanie na mokro czola tulejki z wklejonym wloknem , papies scierny 500, 800 itd. az do 2000 a potem polerowanie na filcu pasta polernicza. Mozna szlfowac mechanicznie ale z wyczuciem bo akryl zacznie sie topic!!! Duzo pisania ale trwa to wszystko nie wiecej niz pol godziny. Wazna jest prostopadlosc czola tulejki/wlokna do osi swiatlowodu (proste ,,trzymadelko" dziala wspaniale). Straty swiatla sa minimalne a taki kabel moze miec do 20 m dlugosci. Oczywiscie trzeba zadbac o ochrone swiatlowodu w kablu przed nadmiernym zginaniem i uszkodzeniami mechanicznymi ale to proste. A reszta polaczenia to juz koledzy elektronicy!

Pozdrawiam wszystkich

AndrzejJS

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-08-26, 10:54   

Do prób mogę koledze wysłać gniazda światłowodowe zdemontowane z płyt lub całe płyty + pasujący światłowód. Istnieją też przejściówki RS232 <=> światłowód.
Swiatłowody "jednożyłowe" plasykowe zaprawia się bez kłopotu, potrzebne są ucinaczki, zciągacz do izolacji, kostka polerska - są specjalne, gotowe, zestawy.

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-08-26, 10:56   

Cytat:
Oczywiscie trzeba zadbac o ochrone swiatlowodu w kablu przed nadmiernym zginaniem

i tu możne okazać się problem .. mam rozumieć ze taki światłowód nie może "pracować"
czy może można go wsadzić w prowadnice kabli ( Igusa) i dbać tylko o to żeby nigdzie go za bardzo nie przegiąć ? (pilnować żeby nie przekroczyć minimalnego promienia zagięcia)

AndrzejJS 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-26, 11:01   

Moze pracowac ale promien zagiecia nie mniejszy niz r=30mm. W przypadku tych moich w kazdym razie.

Pozdrawiam

AndrzejJS

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-08-26, 11:22   

rockykon napisał/a:
mam rozumieć ze taki światłowód nie może "pracować

Każdy producent podaje min. promień zagięcia światłowodu.

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-08-26, 11:37   

Cytat:
Oczywiscie trzeba zadbac o ochrone swiatlowodu w kablu przed nadmiernym zginaniem

a podaje tez ile razy można go wygiąć ? bo wydaje mi sie ze przez wielokrotne zginanie sie szybciej zniszczy, niz przez przełamanie

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-08-26, 12:31   

rockykon napisał/a:
ile razy można go wygiąć

Z mojego doświadczenia wynika, że zachowując rozsądny promień gięcia, nie ma z tym problemu. Światłowody w urządzeniach z którymi mam do czynienia pracują w wiązkach "ruchomych" wiele lat bez kłopotów.

Odpowiedz do tematu