|
kra?cowe czujniki... jaka realizacja? |
| Autor |
Wiadomość |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 44 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1977 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2005-03-10, 15:30 krańcowe czujniki... jaka realizacja?
|
|
|
Witam!
zaczołem właśnie ustawianie mikroswitchy krańcowych... nawet coś tam już działa...
ale
przyszło mi do głowy, iż można by zastosować układ optyczny wykrywania końca...
podobny do tego jaki jest w myszy...
dioda optyczna nadawcza | szczelina | czuły optycznie tranzystor
(podobny układ stosowany bywa w enkoderze wrzeciona np.)
gdy do krańcowego połorzenia zbliża się np. stolik - wtedy w szczelinie pojawia się przesłona => tranzystor przestae przewodzić... dalej jakiś shmit... i do stajemy podobny sygnał jag z mikroswitch
...
Co na ten temat myślą praktycy? |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
wiertacz
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2005-03-10, 16:21
|
|
|
| Taki układ jak najbardziej nadaje się do zastosowania. Można wykorzystać do tego celu gotowe transoptory szczelinowe. Transoptory tego typu są wykorzystywane do różnego rodzaju czujników krańcowych w drukarkach i ploterach. |
|
|
|
 |
webserver
Specjalista poziom 3

Pomógł: 28 razy Dołączył: 01 Sty 2005 Posty: 830 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2005-03-10, 23:08
|
|
|
Wszystko fajnie tylko niech ktos zaprojektuje uklad co by mozna bylo to podpiac pod standardowe programy |
_________________ www.PlotComplex.com
- Plotery Termiczne
- Plotery Frezujące
- Frezarki CNC
- Inne CNC
- Układy Mikroprocesorowe |
|
|
|
 |
senior
Specjalista poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Wrz 2004 Posty: 128 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2005-03-10, 23:18
|
|
|
Zastosowanie transoptorów zamiast wył.krańcowych wymaga odcięcia dopływu światła
zewnętrznego .
Pozdrawiam.S |
|
|
|
 |
ottop
Specjalista poziom 2

Pomógł: 24 razy Dołączył: 07 Cze 2004 Posty: 355 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2005-03-10, 23:38
|
|
|
W przypadku wykorzystania transoptorów szczelinowych można pokusić się o wykonanie dość dokładnego czujnika dla bazowania maszyny. Na śrubach pociągowych umieszczamy krążki z jedną szczeliną, układ ten w połączeniu z mechanicznym wyłącznikiem umożliwi precyzyjne bazowanie maszyny. Na podobnej zasadzie bazuje się profesjonalne maszyny CNC (wykorzystuje się sygnał top enkodera lub liniału).
Natomiast jeśli chodzi o pozycje krańcowe można pozostać przy wyłącznikach mechanicznych, mają one za zadanie zabezpieczyć maszynę przed ewentualnym uszkodzeniem i ich dokładność nie jest tak istotna. |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 44 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1977 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2005-03-11, 12:10
|
|
|
| webserver napisał/a: | Wszystko fajnie tylko niech ktos zaprojektuje uklad co by mozna bylo to podpiac pod standardowe programy |
można zastosować np.
układ stosowany do enkodera wrzeciona... stosowany przez grupowiczów turbocnc
do optycznego switch też powinien być właściwy... można by się pewnie pokusić o jakieś uproszczenie... zastosowanie czegoś zintegrowanego... albo wyciąć kawałek z myszy
| senior napisał/a: | | Zastosowanie transoptorów zamiast wył.krańcowych wymaga odcięcia dopływu światła |
zupełnie tak jak w myszy... możliwe iż, umieszczenie ich pod stołem + zawężenie dostępności światła do szczeliny wystarczy - eksperyment pokaże!
| ottop napisał/a: | | ... jeśli chodzi o pozycje krańcowe można pozostać przy wyłącznikach mechanicznych, mają one za zadanie zabezpieczyć maszynę przed ewentualnym uszkodzeniem i ich dokładność nie jest tak istotna |
ja zastanawiałem się jedynie nad trwałością TYCH wyłączników krańcowych... układ optyczny... bezstykowy - poza zabrudzeniem... nie ulega zużyciu |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
|
|