Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
??czenie rĂł?nych programĂłw CNC z okre?lonym sterwnikiem...
Autor Wiadomość
markcomp77 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2005-02-22, 16:27   ??czenie rĂł?nych programĂłw CNC z okre?lonym sterwnikiem...

Witam!

np. mam kompletny sterownik XYZ
i interfejs do PC zrobiony tak jak dla linuksowego BDI...
czyli:

IO-Pin Funkcja
2 X dir
3 X step
4 Y dir
5 Y step
6 Z dir
7 Z step
15 X/Y/Z limit +
13 X/Y/Z limit -
12 X/Y/Z home

przychodzi mi do głowy połączyć go np.

1. mach2... zostało to opisane:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach2.htm
i wygląda to tak:

czyli można ustawić co się chce....

2. quickstep http://cpwojcik.home.att.net/Qstep/

pin 2 = x step
pin 3 = x direction
pin 4 = enable for all three motors
pin 5 = y step
pin 6 = y direction
pin 7 = z step
pin 8 = z direction
pin 10 = home limit switch (optional)
pin 11= move interrupt and axis limit switches (optional)
pins 18‑25 = logic ground

czyli zasadnicza część (step/dir XYZ) jest zgodna... jedynie mikroswitche trzeba jakoś inaczej powtykać....

a jak wygląda to w innych programach?

Czy istnieje jakiś elegancki sposób rozwiązania tego zagadnienia?

mi przyszło do głowy robienie przejściówek...

a jak robią to grupowicze?

Marky 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-02-22, 19:17   

DA się bez przejściówki. Zobacz rysunek z helpa. Musisz tylko podać właściwe numery na liniach, do których podłączasz sygnału limitu lub home dla poszczególnych osi. Jedna sprawa: przecież sygnały X,Y,Z limits i Home są wejściami (input pins), więc nie szukaj ich w wyjściach (output pins)
Aha, najpierw w zakładce "input signals" podaj które sygnały chcesz wykorzystać (x+ limit x- limit i tak dalej), wciśnij "zatwierdź" i dopiero przejdź do zakładki "input pins" i podaj gdzie sygnały będą podłączone. I obejdzie się bez przejściówek.

Właśnie spojrzałem że w opisie do którego się odwołujesz miałeś tą informację o zakładce input_pins. Po prostu patrzyłeś na wyjścia, a switche muszą być na wejściach.

input_pins.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 114 raz(y) 59,63 KB

markcomp77 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2005-02-23, 11:15   

Marky napisał/a:
DA się bez przejściówki. Zobacz rysunek z helpa. Musisz tylko podać właściwe numery na liniach, do których podłączasz sygnału limitu lub home dla poszczególnych osi. Jedna sprawa: przecież sygnały X,Y,Z limits i Home są wejściami (input pins), więc nie szukaj ich w wyjściach (output pins)
Aha, najpierw w zakładce "input signals" podaj które sygnały chcesz wykorzystać (x+ limit x- limit i tak dalej), wciśnij "zatwierdź" i dopiero przejdź do zakładki "input pins" i podaj gdzie sygnały będą podłączone. I obejdzie się bez przejściówek.

Właśnie spojrzałem że w opisie do którego się odwołujesz miałeś tą informację o zakładce input_pins. Po prostu patrzyłeś na wyjścia, a switche muszą być na wejściach.

jak już napisałem w programie mach2:
Cytat:
czyli można ustawić co się chce....

można robić "co się chce"!!!

mach2 to pozytywny przykład - łatwy do podłączenia!!!

problem polega na tym: co zrobić ze sterownikiem gdy w programie nie przewidziano takich możliwości jak w mach2?

np. specyfikacja wykożystania LPT jaką spotkałem w quickstepie jest różna od tej przewidzianej w linuksowym BDI...

co wtedy?

i jeszcze jedno....

jaką specyfikację warto uznać na najbardziej słuszną (najczęściej stosowaną)?

camel131 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-02-23, 18:27   

może tak to zobrazować

lpt.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 151 raz(y) 89,66 KB

grzesiek10 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2005-02-24, 00:01   

Witam. Nie jest to coprawda odpowiedż ale myśle że pasuje w tym miejscu. Jestem w trakcie budowy sterownika na Gal16V8 i sla7024m i miałbym pytanie odnośnie pinów w LPT. Mam zamiar stosować Mach2. Mianowicie zrobiłem tak:
1 wolna
2 Xstep
3 Xdir
4 Ystep
5 Ydir
6 Zstep
7 Zdir
8 enable (i tu jest pytanie podpiąłem tutaj razem enable z osi XYZ czy to jest poprawnie z tego co się domyślam to luzuje wszystkie silniki podczas postoju i jeszcze jedno dotyczące enable jakie jest podczas pracy silników stan na tym wyjścu 0 czy 5V)?
9 wolna
10 limit XYZ
11 home X
12 home Y
13 home Z
14 wolna
15 wolna
16 wolna
17 wolna
18-25 masa

Chciałbym również sterować włączanie wrzeciona i ewentualnie pompką chłodziwa, do których z wolnych wyjść dołączyć sterowanie oczywiście żeby była możliwość ustawienia pod Mach2.

ottop 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2005-02-25, 13:24   

Jeśli chodzi o Mach2 to jego zaletą jest dowolne konfigurowanie pinów wejściowych i wyjściowych. Czyli jeżeli jakiś pin pracuje jako wyjście może być użyty zarówno jako sygnał kroku, kierunku lub np. włączenie wrzeciona.
Enable w przypadku Mach2 nie do końca działa w ten sposób. Po włączeniu programu i wciśnięciu RESET wyjście to jest aktywowane i jest włączone do momenty resetu np. spowodowanego najechaniem na przycisk krańcowy czy wciśnięcia przycisku ESTOP. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wszystkie osie sterować z jednej linii Enable, tym bardziej, że taka sugestia znajduje się również w dokumentacji programu. Oczywiście poziom sygnału (0 czy 5V) dla stanu aktywnego można również wybrać podczas definiowania pinów portu.
Proponowałbym zastanowić się jeszcze nad dodaniem przycisku awaryjnego zatrzymania.

camel131 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-03-06, 20:28   

A czym i jak wysterować chociaż jeden silniczek za pomocą tego układu z 2x ULN2803 , bo już drugiego nie potrafię uruchomić.

etch-schematic.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 133 raz(y) 31,53 KB

etch-layout.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 104 raz(y) 38,29 KB

pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2005-03-06, 21:19   

Bardzo sympatyczna strona z klarownym wytłumaczeniem zasad sterowania.
http://www.pepi11.cad.pl/elektronika/krok.htm
Poradzisz sobie nawet z dwoma silniczkami.
Miłej zabawy

camel131 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-03-06, 21:52   

Tyle już czesałem ten temat w sieci ale tego to nie znalazłem ,
dzięki

Odpowiedz do tematu