Zmiana kąta obróbki w metodzie linia wody

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
potek74
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 124
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Zmiana kąta obróbki w metodzie linia wody

#1

Post napisał: potek74 » 10 cze 2024, 00:35

Witam wszystkich i mam pytanie czy ktoś wie jak w Piko CNC zmienić kąt obróbki 3D w metodzie linia wody, lub czy jest inna metoda obróbki obiektu 3D w Piko żeby można było zastosować (ustawić) pracę frezu z góry na dół po krawędzi (a nie wokoło). Od razu chcę wyjaśnić że nie chodzi mi o zastosowanie obróbki metodą spiralną lub zig zag, tam jest możliwość pracy z frezu z góry na dół - ale wtedy frez przejeżdża niepotrzebnie nad górną płaską powierzchnią obiektu.
Załączam plik stl do testów i obraz o co mi chodzi.
Obrazek
bryła test.stl
(1.18 MiB) Pobrany 7 razy



Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 633
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Zmiana kąta obróbki w metodzie linia wody

#2

Post napisał: cosimo » 10 cze 2024, 17:49

Oprócz obiektu STL proces może również zawierać geometrię ograniczającą zakres obróbki.
W przykładzie z obrazka, za pomocą narzędzia "linia wody" zrobiłem przekroje górny i dolny obiektu i powiększyłem je nieco offsetem.
Strategia ZIG-ZAG właśnie.

Obrazek
Załączniki
bryła test_cam.cam
(33.56 KiB) Pobrany 6 razy


Autor tematu
potek74
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 124
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Zmiana kąta obróbki w metodzie linia wody

#3

Post napisał: potek74 » 11 cze 2024, 01:41

Cosimo Dziękuję za podpowiedź jak to ogarnąć przyznam się że nie wpadłem na pomysł żeby zakres obróbki 3D w tym przypadku "zig zag" można było ograniczyć dwoma zakresami obróbki i jeszcze można im nadać swoją pozycję w osi Z.
Czy mógłbyś Cosimo napisać jak przestawić pozycję "Z" geometrii ograniczającej.
W transformacjach/Obiekty 2d nie ma takiej opcji, w parametry/pozycja Z u mnie nie idzie przestawić.
Na pliku cam który zamieściłeś geometria o nazwie Water_bryła_test_-0,5 ma pozycję "Z" -0,50.
Jak to się przestawia?

Dodane 1 godzina 17 minuty 54 sekundy:
Cosimo zastosowałem w końcu "narzędzie linia wody" i udało mi się stworzyć geometrię o zadanej pozycji Z. Przydało by się żeby była możliwość zmiany położenia Z geometrii 2d (w transformacjach, tylko sugestia).
A czy mógłbyś trochę rozjaśnić na czym polega obróbka 3D metodą "po liniach geometrii".
Sporo frezuję 3D metodą spiralną, zig zag oraz zgrubną, ale metoda po liniach geometrii dla mnie jest trochę zagadkowa.
Konkretnie chodzi mi to jak z niej korzystać, ustawić (czy wymaga geometrii ograniczającej) np. na przykładzie pliku stl który zamieściłem wcześniej.
Pozdrawiam i dziękuję.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 633
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Zmiana kąta obróbki w metodzie linia wody

#4

Post napisał: cosimo » 11 cze 2024, 08:24

Przydało by się żeby była możliwość zmiany położenia Z geometrii 2d (w transformacjach, tylko sugestia).
Obrazek
..ale metoda po liniach geometrii dla mnie jest trochę zagadkowa.
Mam nadzieję, że obrazek wyjaśnia wszystko. Geometria wyznacza ścieżkę XY po której porusza się narzędzie.
Obrazek
Załączniki
po_liniach_cam.cam
(14.38 KiB) Pobrany 10 razy

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Zmiana kąta obróbki w metodzie linia wody

#5

Post napisał: tuxcnc » 11 cze 2024, 18:33

cosimo pisze:
10 cze 2024, 17:49
geometrię ograniczającą (..) narzędzia "linia wody"
Chyba czas skonsultować się z polonistą, bo takim bełkotem to nawet twórców Mach3 przebijesz...


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 448
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Polska

Re: Zmiana kąta obróbki w metodzie linia wody

#6

Post napisał: bartekn86 » 11 cze 2024, 20:52

tuxcnc pisze:
11 cze 2024, 18:33
cosimo pisze:
10 cze 2024, 17:49
geometrię ograniczającą (..) narzędzia "linia wody"
Chyba czas skonsultować się z polonistą, bo takim bełkotem to nawet twórców Mach3 przebijesz...
tux, ty jesteś taki tępy czy bezdennie głupi ?
Tu nikt nie chce twoich aroganckich wywodów. Kiedyś już poruszaliśmy temat, i co ?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Zmiana kąta obróbki w metodzie linia wody

#7

Post napisał: tuxcnc » 11 cze 2024, 21:49

bartekn86 pisze:
11 cze 2024, 20:52
tuxcnc pisze:
11 cze 2024, 18:33
cosimo pisze:
10 cze 2024, 17:49
geometrię ograniczającą (..) narzędzia "linia wody"
Chyba czas skonsultować się z polonistą, bo takim bełkotem to nawet twórców Mach3 przebijesz...
tux, ty jesteś taki tępy czy bezdennie głupi ?
Tu nikt nie chce twoich aroganckich wywodów. Kiedyś już poruszaliśmy temat, i co ?
Uraziłem twoje uczucia religijne?
Wpisz sobie "linia wody" w Google...
Jak wpiszesz bez cudzysłowu, to się dowiesz więcej...
Co to jest geometria i czy może być ograniczająca, też się z Google dowiesz...
Ja rozumiem, że nazywanie funkcji w programach jest trudne, ale jednak są granice, których nie wolno przekraczać...


Autor tematu
potek74
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 124
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Zmiana kąta obróbki w metodzie linia wody

#8

Post napisał: potek74 » 11 cze 2024, 22:25

Cosimo masz rację obraz czasami więcej znaczy niż tekst przyznaję że zastanawiałem się do czego służy ta metoda obróbki teraz już wiem. Nasuwa mi się pytanie czy można tak ustawić wysokość pracy narzędzia w osi "Z" żeby można było nim np. grawerować (frezować) na obiekcie 3D.
Co do ustawienia położenia osi Z w geometrii 2D no jest, jakoś nie skojarzyłem tej funkcji z tym, szukałem w opcjach transformacji 2D tak jak pisałem wcześniej.
Dziękuję

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”