Zlecę naprawę / diagnoze komunikacja TNC150 - komputer

W tym dziale możesz coś zlecić lub jeżeli masz wolne moce przerobowe przyjąć zlecenie. Dozwolone jest umieszczanie ogłoszeń komercyjnych.

Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 88
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Zlecę naprawę / diagnoze komunikacja TNC150 - komputer

#1

Post napisał: dimdraw » 06 lut 2019, 12:20

Witam,
Szukam kogoś kto pomoze mi w naprawie lub chociaż diagnozie.
Problem: brak komunikacji pomiedzy komputerem a maszyną (bridgeport interact1 series2 TNC150).
Próbowałem sam to rozwiązać, niestety poległem.
Więcej info na mail
baribal.mm(małpa)gmail.com

Pozdrawiam
Marcin



Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 307
Rejestracja: 28 sty 2011, 19:00
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zlecę naprawę / diagnoze komunikacja TNC150 - komputer

#2

Post napisał: oskaeg » 06 lut 2019, 16:12

Panie Marcinie, może Pan spróbować jeszcze opisać problem na zagranicznym forum pod adresem https://www.cnczone.com/ albo szukać kogoś na elektrodzie. Do nas przyjechał kiedyś facet z serwisu do centrum dyna myte w celu naprawy sterownika, wyjął go, oczyścił powietrzem, sprawdził kable, a potem szef musiał zapłacić parę stów, bo serwis liczy 80 czy 100 zł za godzinę pracy serwisanta, także trzeba uważać.

To może być uszkodzenie typowo elektroniczne, może trzeba by było scalaki sprawdzić? Szkoda ze tak daleko mieszkam, bo byśmy posprawdzali miernikiem chociaż te podstawowe rzeczy... A może zimne luty? To częsta usterka... Lepiej wziąć osobę prywatną, to weźmie grosze za diagnostykę.

Z tego co Ja tu wstępnie widzę, chodzi o sam ten panel sterujący o nazwie Heidenhain TNC 150 Q Control
Pewnie był montowany w rożnych frezarkach, dlatego tematów odnośnie komunikacji trzeba szukać z samym panelem, a niekoniecznie z modelem frezarki.

Obrazek

https://cncbote.de/en/product/heidenhai ... q-control/


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3092
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Zlecę naprawę / diagnoze komunikacja TNC150 - komputer

#3

Post napisał: jasiu... » 06 lut 2019, 16:50

W czym masz problem? W instrukcji tego starego sterowania pisze wyraźnie, że do gniazdka mogą być podłączone np. czytniki taśmy ME101 albo ME102 (pierwszy walizeczka, drugi do wbudowania), albo inne urządzenia peryferyjne. Na stronie 109 instrukcji pisze, że "falls sie einen V.24.kompatiblen Anschluß besitzen. Peripherie-Geräte mit einer 20 mA Schnittstelle können nicht angeschlossen werden. " czyli jeśli urządzenie posiada port, zgodny z V.24. Urządzenia peryferyjne z interfejsem 20 mA nie mogą być podłączone.

Czyli urządzenie, które podłączasz musi być zgodne z tym: http://www.yuko.com.pl/v24b11.pdf i pewnie jest. Bo jeśli kombinujesz z emulatorami RSC, taki z USB, to może być różnie. Musi być prawdziwy port.

Cały cykl jest dość prosty i opisany w instrukcji (choćby tu): https://manualzz.com/doc/4446458/betrie ... -tnc-150-q

Zobacz co piszą tutaj: http://www.connectcnc-dnc.com/Settings/ ... 20150.html i przemyśl, czy u ciebie czasem nie występuje któryś z problemów: http://www.connectcnc-dnc.com/Windows7-8andDNC.html

Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 307
Rejestracja: 28 sty 2011, 19:00
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zlecę naprawę / diagnoze komunikacja TNC150 - komputer

#4

Post napisał: oskaeg » 06 lut 2019, 17:09

Przesyłam Panu instrukcje serwisową do TNC 150 ma Pan tam wszystko, opis poszczególnych bloków, opis funkcji, oraz schematy płyt.

Obrazek

Dodane 18 minuty 22 sekundy:
jasiu... pisze:Czyli urządzenie, które podłączasz musi być zgodne z tym: http://www.yuko.com.pl/v24b11.pdf i pewnie jest. Bo jeśli kombinujesz z emulatorami RSC, taki z USB, to może być różnie. Musi być prawdziwy port.

Dokładnie tak, dlatego polecałem sprawdzać to przede wszystkim na "starym" komputerze z prawdziwym portem. Najlepiej nawet coś klasy pentium 200. Gdzie jeszcze były klawiatury z gniazdami typu DIN. Czasami się zdarza ze komputery klasy np Duron 800 uważane za większość ludzi jako stare, mają po prostu uszkodzone porty komunikacyjne na płycie, dlatego to też w pececie trzeba sprawdzić. Gdyż jakość tych płyt pod względem wytrzymałościowym nie była tak dobra, jak komputerów klasy pentium gdzie był gruby laminat i pozłacane ścieżki. Najlepiej starać się dopasowywać sprzęty z podobnego okresu, o ile to możliwe. A taki komputer klasy pentium 200 to jest jeszcze w dalszym ciągu łatwo osiągalny.

A kolega właśnie z tego co pamiętam, próbował to podłączać przez USB do laptopa... I właśnie dlatego w tym tkwi problem.
Załączniki
heidenhain tnc 150 service manual.pdf
(2.45 MiB) Pobrany 18 razy


Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 88
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Re: Zlecę naprawę / diagnoze komunikacja TNC150 - komputer

#5

Post napisał: dimdraw » 07 lut 2019, 10:05

Witam,
Dziękuję Panowie za info.
Moje poczynania opisałem w watku
komunikacja-tnc-150-t94600.html

Później szukałem na elektrodzie (tam też założyłem temat) i na cnczone (podobnie założyłem temat czytając uprzednio wcześniejsze tematy z tym związane)

Faktycznie początkowo (8miesięcy) transmisja działała za pomocą TNCserver, była zainstalowana przejściówka USB -> DB9. W chwili gdy przestało, reinstalowałem sterowniki, ustawiałem porty, sprawdzałem parametry maszynowe, prędkości transmisji były zgodne i dalej nie działało.

Ściągnąłem programy takie jak PCIN, TNC REMO, CONNECTCNC, czytałem opisy i starałem sie to we własnym zakresie ogarnąć, niestety nie potrafię.
Zrezygnowałem z przejściówki, próbowałem łączyć się portem COM1 (bezpośrednio), portem LPT i dalej DUP..A. :]
Kompa mam na XP Prof SP3
Proc IC 2 CPU 6300, 1.86GH
RAM 1GB
Jest to stacja Dell optiplex 745.

Być może (na pewno) robię coś źle, ale nie wiem co. Dlatego zdecydowałem się na zlecenie tego tematu osobie która ma wiedzę na ten temat a nie będzie szukać jak ja przez pół roku :]. Dla mnie może to być firma czy też osoba prywatna - bez różnicy, byle by zaczęło to działać :]
baribal.mm(małpa)gmail.com
tel.603699544

Ja nie mam takiej możliwości, ale to co Koledzy napisaliście można by przenieść do wątku który założyłem, być może komuś się przyda, są to kolejne informacje, szkoda, żeby przepadły(jak czyta to Administrator to bardzo bym poprosił).

Z podziękowaniami i pozdrowieniem

Marcin


Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 88
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Re: Zlecę naprawę / diagnoze komunikacja TNC150 - komputer

#6

Post napisał: dimdraw » 18 lut 2019, 20:33

Up

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Zlecenia”