Zerownie osi

Problem z PIKOCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
michal-k1987
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2022, 20:28

Zerownie osi

#1

Post napisał: michal-k1987 » 23 lut 2022, 20:37

Witam jestem nowym użytkownikiem piko, użytkuje tokarkę z tym oprogramowanie od dziś czy ten program posiada funkcje zerowania osi. W mach3 to (g92). Robię krótkie elementy o długości np do 5mm i po każdej sztuce sztucznie zerowałem z. Toczę w podtrzymce bez podajnika. I tu drugie pytanie jak w piko wywołać program do pętli na powtórzenia w Machu używam m98 p1 l10 potem po m30 q1 (cały program do powtórzenia) a na koniec m99. Ale nie wiem jak to zrobić w piko.



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6011
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Zerownie osi

#2

Post napisał: tuxcnc » 23 lut 2022, 20:46

michal-k1987 pisze:
23 lut 2022, 20:37
posiada funkcje zerowania osi. W mach3 to (g92)
G92 to ustawienie offsetu, a nie "zerowanie osi".
Pisząc takie bzdury możesz wprowadzić kogoś w błąd.


Autor tematu
michal-k1987
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2022, 20:28

Re: Zerownie osi

#3

Post napisał: michal-k1987 » 23 lut 2022, 20:50

w mach wpisuje g92 działa w ten sposób jaki opisałem wiec to żaden błąd. nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie to po co ten komentarz


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1588
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Zerownie osi

#4

Post napisał: RobWan » 03 mar 2022, 22:15

michal-k1987 pisze: jak w piko wywołać program do pętli


W CAM'ie ikona SPECJALNE a tam pozycja AKCJA wybierasz ZAPĘTLENIE
michal-k1987 pisze:czy ten program posiada funkcje zerowania osi.

Tak. W oknie głównym zakładka RUN a tam w AUTO jest przyciski REF (zerowanie osi) ale to w 4.4.1 w tym nowym jest REF zaraz pod oknem głównym.


Robert


Autor tematu
michal-k1987
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2022, 20:28

Re: Zerownie osi

#5

Post napisał: michal-k1987 » 04 mar 2022, 06:33

Nie muszę się dokształcać wiem jak dział mach pracuje na nim od ponad 10 lat. Jeśli chodzi o zerowanie sprawa jest załatwiona Pan Andrzej Woźniak dopisał makro g100 które działa tak jak g92 w mach. Jeśli chodzi o pętle to w ten sposób o którym pisze Robert nie mogę tego użyć.
Tuxcnc nie wypowiadaj się jeśli nic nie wnosisz do tematu

Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 18
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: Zerownie osi

#6

Post napisał: Bogu 40 » 04 mar 2022, 06:50

Dzień dobry

M99 Zapętlenie programu. Po napotkaniu kodu program jest wykonywany od początku. Należy zadbać
o właściwe przejście między końcem a początkiem programu (np. odpowiednie uniesienie osi „Z”)
gdyż nie działa tu automatyka dojazdów. to znajduje się w Piko CNC G-kod, Skrypty



pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”