zamiennik tranzystora

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
pablo844
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 16 gru 2008, 19:02
Lokalizacja: konotop

#11

Post napisał: pablo844 » 17 gru 2008, 23:50

jesli ktorys z panow ma schemat wiezy samsung max 430 i sie troche na tym zna to prosze o pomoc!Odpowiem na wszystkie zadawane pytania.wieza sie nie wlacza.kiedys mialem tylko wzmacniacz (dolny segment)od tej wiezy i wystapily podobne objawy>wtedy to dodalem zewnetrzne napiecie na poszczegolne podzespoly i bylo ok.Teraz mam ta sama wieze ale w komplecie i po podlaczeniu do pradu swieci sie tylko podswietlenie zegarka/tunera.po podlaczeniu drugiego segmentu(tape i cd)objawy niedoboru napiecia.PROSZE O POMOC.



Tagi:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#12

Post napisał: clipper7 » 18 gru 2008, 21:23

Leoo pisze:
clipper7 pisze:Poza tym, jeżeli dobrze pamiętam, stabilizatory te posiadają wbudowane zab. termiczne, nie spalą się tak od razu.
Kolega pokaże, w którym miejscu znalazł taki opis.
Już mnie zmroziło, myślałem sobie, że skoro sam Leoo mnie skarcił, to musiałem palnąć niezłą gafę :cry:
Ale nie, notka katalogowa mówi, że scalaczki te posiadają ograniczenie prądowe i zabezpieczenie termiczne. Przynajmniej f-my National. :lol:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#13

Post napisał: Leoo » 18 gru 2008, 22:02

clipper7 pisze:notka katalogowa mówi, że scalaczki te posiadają ograniczenie prądowe i zabezpieczenie termiczne. Przynajmniej f-my National.
Faktycznie jest ta informacja w karcie katalogowej, praktycznie w nagłówku.
Dzięki :cool:


Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2058
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#14

Post napisał: Andrzej 40 » 18 wrz 2009, 03:40

Jako p.1 proponuję sprawdzić prostownik - jeśli oba układy są zasilane z tego samego prostownika, to mogły "paść" diody i spowodować uszkodzenie stabilizatorów ( w przypadku zwarcia).

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#15

Post napisał: namemartin » 18 wrz 2009, 16:43

Andrzej 40 pisze:Jako p.1 proponuję sprawdzić prostownik - jeśli oba układy są zasilane z tego samego prostownika, to mogły "paść" diody i spowodować uszkodzenie stabilizatorów ( w przypadku zwarcia).
Myślę, że po okresie 8 m-cy udało się autorowi tematu poradzić z problemem :wink:
A może poległ...
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.


Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2058
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: zamiennik tranzystora

#16

Post napisał: Andrzej 40 » 16 lut 2021, 22:44

Dla Leoo, z data sheet:
Each type employs internal current limiting, thermal shut-down and safe area protection, making it essentially indestructible.
Błądzić jest rzeczą ludzką. Uznanie za przyznanie się do pomyłki.
Pzdr

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”