WYPALARKA CNC CORMAK PLOTER PLAZMOWY

wypalarka cnc cormak

Plotery tnące

Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
tomasznow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 16 sie 2018, 23:55

WYPALARKA CNC CORMAK PLOTER PLAZMOWY

#1

Post napisał: tomasznow » 04 lis 2018, 21:12

Zwracam się ogromną prośbą o pomoc , ponieważ jestem posiadaczem plotera plazmowego cormak

https://www.cormak.pl/wypalarka-cnc-150 ... rodukt-331

oraz przecinarka plazmowa spartus cnc 65
https://sklep.centrumspawalnictwa.eu/pl ... ynowy/1044
Problem polega ze od miesiaca nie moge ruszyć z tym sprzętem a mianowicie wypalam tylko blachę 2mm
(dla blachy 2 mm problem zatapianie na rogach czyli jak wycinam kwadrat to zatapia rogi :( szlaka na dole możliwa tylko na szlifowanie nie odpada nawet jak trzasnę młotkiem na górze cięcie bardzo ładne ) blacha 5 mm (problem duża szlaka od spodu ciężka do usunięcia Zastanawiam się czy natężenie prądu w plazmie ustawia się w ploterze czy na przecinarce generalnie bawię się z szybkością oraz zwiększam i zmniejszam natężenie prądu co daje mi ładne cięcie z góry a szlaka od dołu jak sople trochę przesadziłem ale kiepsko.
Problem też przy blaszcze 2mm zatapia na rogach czy da sie to ustawić
Bardzo proszę o pomoc
ponizej parametry w moim ploterze oraz zdjęcia pulpitu

https://zapodaj.net/db890bde9e21f.jpg.html
https://zapodaj.net/5317055a3a4d8.jpg.html

Liczę na pomoc i pozdrawiam
czas łukowy 0.00 s
cas przebicia 0.00s
podnoszenie palnika po wyłaczeniu łuku 0.00s
czas detekcji łuku 0.00 s
czas wykrywania wysokości początkowej 0.00s
czas dezaktywacji i thc po przebijaniu 0.00s
opużnienie wyłaczania łuku 0.00s
czas odblokowanie thc przed mo8 0.00s
łuk główny
użyj cylindra thc
ustaw napięcie łuku 00.00 v
wartość zabezpieczenia łukowego 00.00v
czułośc kontrolerea thc 00.00%
ustawienie wartości skoku łuku 00.00v
czas szybkiego pozycjonowania ihs sprędkość ppłomienia góra dół 000%
prędkość plazmy góra dół000%
prędkość cięcia 000min
prędkość trybu ręcznego000min
posuw szybki 000min
symulacja prędkośc cofania 000min
oznaczenie prędkości000min
wartość szczeliny 000m
wartość skrętu 000%
szybkość ruchu próbnego 000min



Zgłoszenia konkursowe


viva
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 20 lis 2011, 08:51
Lokalizacja: Kamienna Góra

Re: WYPALARKA CNC CORMAK PLOTER PLAZMOWY

#2

Post napisał: viva » 20 sty 2019, 12:47

Witam , sprzęt daje rady , oczywiście ustawienia zajmują czasu na początek . Tnę różne blaszki ale nie produkcja non stop.
Ustawienia mogę podać jak zrobię zdjęcia. Dla cienkich blach ocynk (wycinam kształtki wentylacji ) blacha 0,6 mm , blacha z kręgu to trochę wygięta ( kiedyś zrobię docisk na kulkach) tnę z prędkością 4000 mm . prąd 20 A . Grubsze to różnie . THC zawarte w zestawie działa przyzwoicie . Tnie nawet na rurach otwory. Prawie 5 oś. Kwestia jaką plazmę posiadasz ?


Autor tematu
tomasznow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 16 sie 2018, 23:55

Re: WYPALARKA CNC CORMAK PLOTER PLAZMOWY

#3

Post napisał: tomasznow » 20 sty 2019, 15:24

Witam dzięki bardzo za odpowiedź zgadza się początki są trudne ale ja już ok. 4 miesięcy się morduje co podchodzę do tematu wkurzam się i przerwa na ochłoniecie i tak zleciało ale teraz się zawziąłem :)
Generalnie jeżeli chodzi samo cięcie plazma daje rade tnę przecinarką spartus cnc 65 , która ma niezłe osiągi jeżeli chodzi o jakość cięcia więc tu nie ma co narzekać problem polega na tym THC nie reaguje jak puszczę przykładowo 4mm od blachy tak idzie cały czas i w momencie kiedy blacha jest gdzieś wygięta palnik nie ustawia odległości.
Poniżej wkleiłem swoje ustawienia , które przedyktował mi fachowiec z firmy Cormak .
Próbuję ustawić na takiej zasadzie że
1. ustawiam początkową odległość 4 mm od blachy
2. po strzeleniu łuku thc ustawia do wysokości 2 mm i dalej kontroluje odległość żeby się palnik nie zatopił lub nie był za wysoko na tych ustawieniach co na zdjęciu idzie ale bez thc , główkuje też co to jest cylinder thc oraz czy thc ma być ustawione na ręczne czy automatyczne (zdjęcie ) Jka ustawie ręczne idzie bez reakcji thc jak ustawie automat rusza i po chwili palnik trzaska w blachę
poniżej przepisałem ustawienia jak by Pan dał radę i chciał pomóc w ruszeniu to bardzo proszę coś doradzić.
Lub zrobić zdjęcie na telefon numer 501273619

Liczę na pomoc i pozdrawiam
czas łukowy 0.00 s
cas przebicia 0.00s
podnoszenie palnika po wyłaczeniu łuku 0.00s
czas detekcji łuku 0.00 s
czas wykrywania wysokości początkowej 0.00s
czas dezaktywacji i thc po przebijaniu 0.00s
opużnienie wyłaczania łuku 0.00s
czas odblokowanie thc przed mo8 0.00s
łuk główny
użyj cylindra thc
ustaw napięcie łuku 00.00 v
wartość zabezpieczenia łukowego 00.00v
czułośc kontrolerea thc 00.00%
ustawienie wartości skoku łuku 00.00v
czas szybkiego pozycjonowania ihs sprędkość ppłomienia góra dół 000%
prędkość plazmy góra dół000%
prędkość cięcia 000min
prędkość trybu ręcznego000min
posuw szybki 000min
symulacja prędkośc cofania 000min
oznaczenie prędkości000min
wartość szczeliny 000m
wartość skrętu 000%
szybkość ruchu próbnego 000min
Załączniki
2 (2).jpg
1 (2).jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”