wychodzi mi projekt 2,4 razy większy niż w programie

frezarka chinka na dsp richauto a18 vis Artcam premium

Dyskusje dotyczące pomiarów, narzędzi pomiarowych stosowanych przy obróbce ręcznej i maszynowej.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MarkProvocateur
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2024, 20:17

wychodzi mi projekt 2,4 razy większy niż w programie

#1

Post napisał: MarkProvocateur » 05 cze 2024, 15:20

Cześć nie miałem problemu to sobie na stare lata frezarkę kupiłem i się uczę, mam ją od 3 dni więc proszę o wyrozumiałość. Problem jest taki jak w tytule, projekt ma 100x100 na maszynie wychodzi 240x240. Próbowałem zapisywać trajektorie z rozszerzeniem .nc i .mmg wybierając różne maszyny z listy dostępnych nawet próbowałem wybierać maszyny z oznaczeniem Inch z uwagi na mnożnik ok 2,4 ale też komunikat o błędzie osi Y- (projekt miał w tym przypadku 300x300 i pomimo że punkt startowy był znacznie dalej niż 300mm od krawędzi to wyrzucało komunikat błędu :roll:
Ktoś spotkał się z czymś takim spotkał?



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: wychodzi mi projekt 2,4 razy większy niż w programie

#2

Post napisał: tuxcnc » 05 cze 2024, 18:08

MarkProvocateur pisze:
05 cze 2024, 15:20
Cześć nie miałem problemu to sobie na stare lata frezarkę kupiłem i się uczę, mam ją od 3 dni więc proszę o wyrozumiałość. Problem jest taki jak w tytule, projekt ma 100x100 na maszynie wychodzi 240x240. Próbowałem zapisywać trajektorie z rozszerzeniem .nc i .mmg wybierając różne maszyny z listy dostępnych nawet próbowałem wybierać maszyny z oznaczeniem Inch z uwagi na mnożnik ok 2,4 ale też komunikat o błędzie osi Y- (projekt miał w tym przypadku 300x300 i pomimo że punkt startowy był znacznie dalej niż 300mm od krawędzi to wyrzucało komunikat błędu :roll:
Ktoś spotkał się z czymś takim spotkał?
Nikt tu nie ma szklanej kuli i nie wie jak robisz ten projekt i w jakim programie.
Zwykle problemy ze skalowaniem biorą się z ustawień eksportu/importu, czasem (w programach dla artystów) z ustawień dpi monitora.


micro
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 473
Rejestracja: 20 lut 2005, 12:32
Lokalizacja: Poznań

Re: wychodzi mi projekt 2,4 razy większy niż w programie

#3

Post napisał: micro » 05 cze 2024, 20:28

Może źle ustawione kroki/mm...


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 294
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

Re: wychodzi mi projekt 2,4 razy większy niż w programie

#4

Post napisał: WP Kamil » 05 cze 2024, 20:46

Ten mnożnik najbardziej podejrzany...
Gdzieś są cale a gdzieś mm
G20/G21?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: wychodzi mi projekt 2,4 razy większy niż w programie

#5

Post napisał: tuxcnc » 05 cze 2024, 22:23

WP Kamil pisze:
05 cze 2024, 20:46
Ten mnożnik najbardziej podejrzany...
Gdzieś są cale a gdzieś mm
G20/G21?
240 to nie jest 254.
A tak w ogóle, to dopóki autor tematu nie opisze ze szczegółami co robi i w jakiej kolejności, to nie ma się nad czym zastanawiać.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarkProvocateur
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2024, 20:17

Re: wychodzi mi projekt 2,4 razy większy niż w programie

#6

Post napisał: MarkProvocateur » 05 cze 2024, 23:19

Frezarka chinka 9090 4 osie, kontroler DSP A18 Richauto, program na którym "robię" to Artcam premium 2018. Robię to duże słowo próbuje robić właściwsze o ile w tinkercadzie śmigam to tu stawiam pierwsze kroki. Czy to bitmapa którą wektoryzuje czy .dfx to zawsze to samo na komputerze wygląda że wszystko jest dobrze ale po wrzuceniu na maszynę rozmiar rośnie. Różne pliki różne ustawienia kupę kombinacji i wyniki takie same. Orginalny .dfx 300x300 próba w powietrzu i okazuje się że rozmiar większy niż złożony materiał, wracam do kompa skaluje do 100x100 a na maszynie wychodzi 240x240 z tym że oś Z wygląda ok, głębokość jak ustawiłem 6mm to jest 6 mm. Czyli raczej nie z programu, może jakieś przełączniki na kontrolerach silników? Napisałem do skośnych obecali jutro się odezwać ale obawiam się ich fachowości, skoro nakładki na stół dali ze spienionego PCV, ( już zmieniłem na ABS)


drzasiek90
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1866
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: wychodzi mi projekt 2,4 razy większy niż w programie

#7

Post napisał: drzasiek90 » 06 cze 2024, 06:18

MarkProvocateur pisze:
05 cze 2024, 23:19
może jakieś przełączniki na kontrolerach silników?
Możliwe.
Sterowniki często mają przełączniki do ustawiania mikroroku - jeśli masz ustawiony inny niż uwzględnia to przelicznik w programie, to mogą dziać się takie cuda.
Można na szybko sprawdzić, czy sterownik ma możliwość takich ustawień mikrokroków, aby dawały przelicznik 2.4.

Dodane 10 minuty 52 sekundy:
Zerknąłem na instrukcję, wygląda żę w menu można ustawić przelicznik:
Machine setup->Pulse Equiv
https://www.slideshare.net/slideshow/ds ... l/56113802
strona 28

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarkProvocateur
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2024, 20:17

Re: wychodzi mi projekt 2,4 razy większy niż w programie

#8

Post napisał: MarkProvocateur » 06 cze 2024, 11:11

Dzięki dziś sprawdzę

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarkProvocateur
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2024, 20:17

Re: wychodzi mi projekt 2,4 razy większy niż w programie

#9

Post napisał: MarkProvocateur » 06 cze 2024, 23:06

Problem rozwiązany, przyczyną był źle ustawiony Pulse Equival, trzy możliwości albo nie ustawili albo się zresetował kontroler albo może ja mu jakoś w tym pomogłem. Dopiero jak dostałem dzisiaj listę ustawień dla maszyny to skonfrontowałem ze stanem faktycznym.
Wielkie dzięki za pomoc i obiecuję jeszcze po nią wracać.
Bo ściągnąłem sobie też laser graweryjący Mopa 100W z rozszerzeniem obszaru roboczego do 900x900 na napędach śrubowych 600x600 i dodatkowo z auto fokusem i muszę to wszystko do kupy złożyć i uruchomić (ale będzie jazda)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pomiary, Kalibracja, Narzędzia Pomiarowe”