Wrykrys -problem

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
kamil.czajka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 13 paź 2021, 16:35

Wrykrys -problem

#1

Post napisał: kamil.czajka » 13 paź 2021, 16:39

Witam, dopiero zaczynam z cnc i chciałem się zapytać , gdzie mogę znaleźć informacje, jak przygotować plik np. w programie WRYKRYS do cięcia na laserze? Chodzi o to, że załadowany plik z autocada niepoprawnie się wczytuje i wrykrys niepoprawnie robi numerację , przebicia, generalnie wszystko po zaimportowaniu pliku z autocadu poprzez 'intercad'.



Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 791
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Wrykrys -problem

#2

Post napisał: robal43 » 14 paź 2021, 05:08

Bo trzeba mieć odpowiedni postprocesor pod konkretną laser . Często trzeba taki postprocesor przygotowac (edytować) Jaka maszynka ??
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


Autor tematu
kamil.czajka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 13 paź 2021, 16:35

Re: Wrykrys -problem

#3

Post napisał: kamil.czajka » 16 paź 2021, 11:28

robal43 sorry za tak późną odpowiedź, nie wiedziałem nawet, że ktoś tutaj odpisze.

Po pierwsze , to źle napisałem, to nie jest laser tylko plazma, chyba ta https://www.exapro.pl/pierce-control-au ... p80502007/

Problem jest taki, że po wczytaniu pliku z autocada do intercadu(w wrykrysie) , muszę ręcznie ustawiać kolejność wypalania każdego poszczególnego elementu, więc jeśli mam 1000 elementów(razem z otworami) to trochę czasu zajmuje.
Ale oprócz tego, muszę jeszcze ręcznie ustawiać przebicia każdego elementu, bo automatyczne generowanie z niewiadomych powodów nie działa.
Jakie w ogóle powinny być odstępy przy dyszy 1.6mm między przebiciami, gdzie najlepiej robić przebicia i jak i czy ewentualnie da się to bardziej zautomatyzować, żeby skrócić pracę, w sensie ustawianie kolejności i przebić?

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 791
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Wrykrys -problem

#4

Post napisał: robal43 » 19 paź 2021, 11:14

Witam pewnie problem leży w tym ze przy imporcie wykrywa ci kontury wewnętrzne elementu . Przyczyną może byc nie zamkniety kontur. Częsty przypadek przy imporcie z auto cad . Niby element jest połączony ale nie ma stycznychbze sobą . Spróbuj w auto cad rozbić element i wyeksportuj go w dxf w wersji 2000 i daj do wrykrys zobaczymy czy sie cos zmieni ..
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


Autor tematu
kamil.czajka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 13 paź 2021, 16:35

Re: Wrykrys -problem

#5

Post napisał: kamil.czajka » 21 paź 2021, 19:42

robal43 pisze:
19 paź 2021, 11:14
Witam pewnie problem leży w tym ze przy imporcie wykrywa ci kontury wewnętrzne elementu . Przyczyną może byc nie zamkniety kontur. Częsty przypadek przy imporcie z auto cad . Niby element jest połączony ale nie ma stycznychbze sobą . Spróbuj w auto cad rozbić element i wyeksportuj go w dxf w wersji 2000 i daj do wrykrys zobaczymy czy sie cos zmieni ..
jak dam automatyczne, to robi mi już po kolei, ale źle, bo najpierw zaczyna od elementu a potem od otworów w środku, a przecież najpierw muszą być wypalane otwory a potem element.

Dodane 35 minuty 57 sekundy:
Kolejna sprawa to taka, że muszę ręcznie wstawiać przebicia, bo jak daje automatyczne generowanie przebić to wstawia mi przebicia tylko do samych otworów wewnątrz elementu, natomiast do elementów nie.

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 791
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Wrykrys -problem

#6

Post napisał: robal43 » 22 paź 2021, 08:16

Podeślij mi ten przykładowy elementy w dxf czy dwg zobacze u siebie może cos z plikami jst nie tak
[email protected]
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


Autor tematu
kamil.czajka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 13 paź 2021, 16:35

Re: Wrykrys -problem

#7

Post napisał: kamil.czajka » 23 paź 2021, 20:23

robal43 pisze:
22 paź 2021, 08:16
Podeślij mi ten przykładowy elementy w dxf czy dwg zobacze u siebie może cos z plikami jst nie tak
[email protected]
Wysłałem.

Jeszcze jedno, czy da się poszczególne elementy oznaczyć wg kodu elementu na arkuszu, np. sg134 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
i kolejno dx4015 1,2,3,4,5,6,7,8,9 , żeby wiedzieć , ile mi zostało elementów do wypalenia i które elementy się wypaliły.

Dodane 51 minuty 26 sekundy:
ewentualnie, czy jest możliwe używanie innego programu niż wrykrys?

Dodane 21 minuty 47 sekundy:
Mam też taki problem w tym wrykrysie, że nie potrafi poprawnie stworzyć wspólnych cięć dla prostokątów, dla 4 wspólnych boków.

Dodane 8 minuty 34 sekundy:
Może inventor z autodesku by sobie z tym lepiej poradził?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”