Wiązanie z odległością

Brak możliwości zadania odległości


dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 656
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Wiązanie z odległością

#11

Post napisał: dudziak4 » 03 lut 2022, 10:26

U mnie też jest tak jak u autora wątku i solid nie radzi sobie z rozpoznaniem geometrii praktycznie 4500 ścian jest uszkodzonych, aczkolwiek można dwa imadła w złożeniu powiązać płaszczyznami. Co ciekawe ściany z płaszczyzną nie można powiązać wspólnie tylko stycznie tak jakby nie były płaskie ale do ustalenia pozycji wystarczy. kolego @logopeda ten part co wstawiłeś rozwiązuje problem, wiązania można dodawać normalnie. Jakiej wersji solida używasz pokazuje mi że jest to starsza wersja pliku ja mam 2018 pamiętam że w wcześniejszych wersjach solida z importowaniem stl nie było problemu a w nowszych kupa.




logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 330
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:31
Lokalizacja: Ostrzeszów

Re: Wiązanie z odległością

#12

Post napisał: logopeda » 03 lut 2022, 10:36

Kol.dudziak4 :
2014 - przy diagnostyce importu SW pokazuje szereg wadliwych ścian ale nawet tego nie naprawiałem.
W pliku dołączonym są one w ogóle usunięte.


Autor tematu
Extcall
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 61
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:25

Re: Wiązanie z odległością

#13

Post napisał: Extcall » 03 lut 2022, 11:52

Dzięki wielkie za pomoc, teraz działa tak jak powinno.

Korzystam z SW 2021, wcześniej 2014 i 2020. I pierwszy raz taka sytuacja się zdarzyła.


Autor tematu
Extcall
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 61
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:25

Re: Wiązanie z odległością

#14

Post napisał: Extcall » 13 wrz 2022, 21:07

Wracam tu ponownie z tym samym problemem :P

Czy jest jakaś możliwość żeby sobie z tym poradzić (SW 2021)? Nie wiem, jakoś inaczej zapisywać czy coś. Mam nowe części i nie jestem w stanie ich wiązać w standardowy sposób. Jest jakieś rozwiązanie żeby nie otwierać tych części w wersji 2014 tylko załatwić to w wersji 2021?

pozdrawiam


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3379
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Wiązanie z odległością

#15

Post napisał: Steryd » 13 wrz 2022, 21:58

Może po prostu ustaw ręcznie i zablokuj pozycje. Do symulacji nie potrzeba ustawić do mikrometra, bo na maszynie i tak tego nie powtórzysz.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Extcall
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 61
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:25

Re: Wiązanie z odległością

#16

Post napisał: Extcall » 14 wrz 2022, 09:01

Mam odpowiedź, może komuś się przyda.

Obrazek


Miałem zaznaczoną opcję "3d interconnect" i widocznie to powodowało brak możliwości naprawy.

Po odznaczeniu tej opcji model z .step jest odpowiednio naprawiony. Później zapisuję do .sldprt i jest ok.

Potrzeba było dokładnego złożenia, po to używamy systemów typu ZERO CLAMP.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”