Zmiana uchwytu tulejkowy na trzyszczękowy

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol

Autor tematu
Artur_81
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Zmiana uchwytu tulejkowy na trzyszczękowy

Post napisał: Artur_81 » 12 mar 2014, 22:16

Witam wszystkich, posiadam tokarkę cnc Mazak SQT 200 MS z Mazatrol 640 T Fusion zmieniałem uchwyt jak w temacie i mam problem, otóż miałem założony uchwyt tulejkowy działający z podajnikiem, uchwyt działał na zasadzie naciskam prawy pedał, trzpień wsuwa się w stronę uchwytu - następuje zamknięcie materiału i na ekranie mam sygnał zamknięcia uchwytu i było wszystko ok, obecnie podajnik został odłączony, i założony uchwyt trójszczękowy z którym pojawia mi się problem, w momencie naciśnięcia prawego pedału, trzpień się wsuwa ale uchwyt się otwiera, na ekranie pojawia się sygnał zamknięcia szczęk, gdzie w rzeczywistości są otwarte, jakiekolwiek manipulowanie przy krańcówkach nie przynosi efektu tak jakby końcówki działają bo diody świecą lub nie na zbliżenie i oddalenie lecz nie daje to przełożenia na monitorze, wywołanie zmiany sposobu zaciśnięcia detalu (rura lub wałek) nie jest możliwe, jest tylko opcja na wałek od uchwytu tulejkowego czyli po zmianie uchwytów mam na rurę, na monitorze również świeci mi się sygnał zamknięcia uchwytu, a sygnał otwarcia już nie, Czy ktoś miał już taką sytuację, jak można z tego wybrnąć, zastanawiam się czy jest jakiś parametr którym zmienia się zainstalowany uchwyt, a może coś się zmienia w stałych maszyny?
pozdrawiam i czekam na podpowiedzi, ewentualnie usługi serwisowe ale blisko Białegostoku czyli niskim kosztem dojazdu.

Artur_81

Tagi:

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 13 mar 2014, 20:14

Witam kolege..
Na pulpicie przycisk machine.. i tam się ustawia kierunek zacisku uchwytu.. musisz tam poszukać.. bo są do wyboru dwie opcje łapanie po wierzchu i łapanie za otwór..
jak przełączysz.. to podświetlenie przycisku będzie migać i ty w tym czasie musisz zamknąć albo otworzyć uchwyt.. i maszyna sobie to zapamięta..
Powodzenia..

Autor tematu
Artur_81
Posty w temacie: 2

Post napisał: Artur_81 » 15 mar 2014, 13:32

dziś dalej próbowałem z tym uchwytem i nic to nie daje, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, która będzie tu całą przyczyną, przy zamknięciu uchwytu świeci mi się czerwona przy otwarciu uchwytu już nie, dopiero jak przytrzymam nogą przycisk świeci się na czas trzymania nogą, gdy puszczę gaśnie, tak mam na wrzecionie głównym i pomocniczym,
dziś znalazłem jeszcze okno setup informacion, wpisuje się tam średnice uchwytów i wymiary szczęk, wszystko to poopisywałem, lecz taż nic to nie pomogło
Artur_81

tomaszekg1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tomaszekg1 » 25 maja 2014, 22:18

Tak jak kolega pisał, zmiana kierunku zamykania i otwierania.
następny krok, ustawienie czujników na cylindrze (z tyły maszyny), dwa są jeden od zacisku drugi od luzowania i po kłopocie.
Jakieś 5 minut roboty:))

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”