G84 i G84.2
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
G84 i G84.2
czy mógł by ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak zatrzymuje się maszynę w trakcie samego gwintowania (cykle G84 i G84.2) ... mazatrol matrix na VTC... jakoś nie mogę do tego dojść, w trakcie przejazdów normalnie się zatrzymuje, ale jak zacznie kręcić wrzecionem to tylko czerwony grzyb, bo nic innego nie działa... tak ma być?? czy też jest na to jakiś magiczny sposób...??
-
też na to wpadłem, ale gdyby to było takie proste to bym nie pytał...
...(niestety z czerwonych przycisków działa tylko ten awaryjny, wyłączający dosłownie wszystko) nie chodzi to żeby zatrzymywać w momencie kiedy dojeżdża do otworu, ani kiedy odjeżdża do następnego, tylko w momencie jak gwintuje ten otwór i jest np. w połowie....

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Witamkrukow123 pisze:... nie chodzi to żeby zatrzymywać w momencie kiedy dojeżdża do otworu, ani kiedy odjeżdża do następnego, tylko w momencie jak gwintuje ten otwór i jest np. w połowie....
O ile mi wiadomo , to cykl gwintowania nie zatrzymasz w żadnym sterowaniu.
Funkcja sterowania ręcznego prędkością posuwu także nie jest dostępna.
Pozdr
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
O tym właśnie mówiękrukow123 pisze:nie chodzi to żeby zatrzymywać w momencie kiedy dojeżdża do otworu, ani kiedy odjeżdża do następnego, tylko w momencie jak gwintuje ten otwór i jest np. w połowie....
Na Maho/Philips 432 się to da zrobić, sprawdzałem osobiście i zdarzyło się też parę razy użyć.WZÓR pisze:O ile mi wiadomo , to cykl gwintowania nie zatrzymasz w żadnym sterowaniu.
-
na sterowaniu heidenhain da się w dowolnym momencie, potem ręczne sterowanie i "góra" a wrzecionko samo się kręci... w sinumeriku zdaje się działa podobnie... jeśli się nie da na mazatrolu wcale się nie zdziwię, tylko trzeba być pewnym w 100% tego co się robi i mówi... hehe żeby nie było potem zonk...
PS jak się zatrzyma cykl G84.2 w trakcie przejazdu do następnego otworu przerzuci na ręczne i TZ to też kręci wrzecionem...

PS jak się zatrzyma cykl G84.2 w trakcie przejazdu do następnego otworu przerzuci na ręczne i TZ to też kręci wrzecionem...