Witam, niedawno nabyłem chiński laser o mocy 40W w zestawie dostałem program sterujący Laser DRW i Corela z nakładką do cięcia. Ustawiając tam parametry cięcia mam do wyboru tylko albo cięcie albo grawer problem polega na tym, że podczas gdy chcę najpierw wygrawerować pewien wzór a później go wyciąć dostaję pewne rozbieżności rzędu 1-2mm od oryginalnego projektu. Nie wyrzucam żadnych elementów projektu po grawerce tylko je ukrywam tak aby pole robocze było takiego samego kształtu, próbowałem z różnym pozycjonowaniem projektu od rogu, od środka itp i to samo.
Pytanie moje brzmi:
*Czy istnieje jakiś parametr, którego nie rozszyfrowałem i który może rozwiązać problem?
*Czy można na tym tanim chińczyku ustawić grawerkę razem z cięciem? wtedy problem na 99% by się rozwiązał.
*Czy istnieje inny program sterujący współpracujący z tymi laserami dzięki któremu jestem w stanie odpalić to poprawnie?
Jestem totalnie nowy w zabawie z laserami więc jeżeli pytania wydają się irracjonalne albo "dziecinnie proste" dla niektórych to proszę o wybaczenie
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Grzegorz "Farafiner" Szajna