Cięcie laserem 'kanapki' 40mm
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Cięcie laserem 'kanapki' 40mm
Witam,
szukam rozwiązania do cięcia laserem materiału o grubości ~40mm, przy faktycznej grubości cięcia ~6mm. Chodzi o pewnego rodzaju kanapkę z dwóch płyt HDF 3mm i pustą przestrzenią między nimi. Proszę kogoś doświadczonego o poradę:
- czy istnieją soczewki, które dadzą skupioną wiązkę na długości ok. 40mm? z tego co znalazłem to 7,5" daje ok. 40mm, ale nie wiem czy przy tej szerokości plamki sobie poradzi z HDF.
- czy po przecięciu pierwszej warstwy 3mm wiązka nie ulegnie rozproszeniu i będzie wystarczająco skupiona, żeby poradzić sobie z kolejnymi 3mm?
-jeśli osiągalne są soczewki o takiej głębi to o jakich mocach lasera mówimy?
Zaznaczam, że cięcie na dwa przejazdy, z dwóch stron odpada.
Dzięki i pozdrawiam
szukam rozwiązania do cięcia laserem materiału o grubości ~40mm, przy faktycznej grubości cięcia ~6mm. Chodzi o pewnego rodzaju kanapkę z dwóch płyt HDF 3mm i pustą przestrzenią między nimi. Proszę kogoś doświadczonego o poradę:
- czy istnieją soczewki, które dadzą skupioną wiązkę na długości ok. 40mm? z tego co znalazłem to 7,5" daje ok. 40mm, ale nie wiem czy przy tej szerokości plamki sobie poradzi z HDF.
- czy po przecięciu pierwszej warstwy 3mm wiązka nie ulegnie rozproszeniu i będzie wystarczająco skupiona, żeby poradzić sobie z kolejnymi 3mm?
-jeśli osiągalne są soczewki o takiej głębi to o jakich mocach lasera mówimy?
Zaznaczam, że cięcie na dwa przejazdy, z dwóch stron odpada.
Dzięki i pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Cięcie laserem 'kanapki' 40mm
1)Raczej nie wykonalne zadanie soczewką 7,5 calową.
2)Cale oznaczają odległość do ogniska a nie jego wysokość a to ma znacznie bo:
Przecinanie powinno odbywać się w ten sposób, że ogniskowa jest wycelowana w środek grubości materiału - tam jest największa temperatura a "wysokość" ogniska, jeśli można to tak nazwać po polsku oscyluje w odległości rzędu od jednego do kilku mm.
Jeśli zastosujesz soczewkę np 3 calową to jej "zakres cięcia" wynosi około 5 mm w górę i w dół od ogniska. Powyżej i poniżej energia może być jeszcze niedostatecznie zagęszczona.
Jeśli masz przedmiot wysoki na 40mm to teoretycznie powinieneś tak wycelować jego wysokość względem głowicy aby ognisko - znalazło się w pustej przestrzeni tej kanapki - BEZ SENSU.
3)Prędkości posuwu:
Dla przykładu:
jak tnę HDF 3mm soczewką:
2 cale - około 30mm/s przy 100W tubie
2,5 cala - około 20-25mm/s
3 calowa przednie taki materiał przy prędkości poniżej 10mm/s
Przy 7,5 cala może to być tak mała prędkość, że wręcz bezużyteczna. - to miałoby sens przy jakiś gąbkach, piankach itp.
Mówię tu tylko o przybliżonych prędkościach a nie o sensowności stosowania takiej optyki.
2)Cale oznaczają odległość do ogniska a nie jego wysokość a to ma znacznie bo:
Przecinanie powinno odbywać się w ten sposób, że ogniskowa jest wycelowana w środek grubości materiału - tam jest największa temperatura a "wysokość" ogniska, jeśli można to tak nazwać po polsku oscyluje w odległości rzędu od jednego do kilku mm.
Jeśli zastosujesz soczewkę np 3 calową to jej "zakres cięcia" wynosi około 5 mm w górę i w dół od ogniska. Powyżej i poniżej energia może być jeszcze niedostatecznie zagęszczona.
Jeśli masz przedmiot wysoki na 40mm to teoretycznie powinieneś tak wycelować jego wysokość względem głowicy aby ognisko - znalazło się w pustej przestrzeni tej kanapki - BEZ SENSU.
3)Prędkości posuwu:
Dla przykładu:
jak tnę HDF 3mm soczewką:
2 cale - około 30mm/s przy 100W tubie
2,5 cala - około 20-25mm/s
3 calowa przednie taki materiał przy prędkości poniżej 10mm/s
Przy 7,5 cala może to być tak mała prędkość, że wręcz bezużyteczna. - to miałoby sens przy jakiś gąbkach, piankach itp.
Mówię tu tylko o przybliżonych prędkościach a nie o sensowności stosowania takiej optyki.
-
- Posty w temacie: 2
Poważnym problemem może być nie tylko ogniskowa, a usuwanie gazów z przestrzeni "kanapki" które skutecznie pochłaniają promień lasera. Już przy cienkich materiałach komórkowych pojawiają się takie problemy. A tu mowa o zadymionych 40mm. Nawet, jeżeli odciąg działa, to nadal będzie to dodatkowy kłopot.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Tę soczewkę 7,5" wziąłem stąd: http://lasertrotec.blogspot.com/2014/11 ... ednia.html
Stwierdziłem, że skoro poradzi sobie z akrylem 40mm to może do mojego detalu też się nada.
Dzięki za sugestie z gazami i prędkością - to faktycznie może być problematyczne.
Jeszcze jakieś pomysły? Wszystkie będą dla mnie bardzo cenne.
Stwierdziłem, że skoro poradzi sobie z akrylem 40mm to może do mojego detalu też się nada.
Dzięki za sugestie z gazami i prędkością - to faktycznie może być problematyczne.
Jeszcze jakieś pomysły? Wszystkie będą dla mnie bardzo cenne.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wykonalne jest cięcie dwóch płyt oddalonych od siebie. Laser jest rozpraszany przez cięty materiał, powietrze zbytnio na niego nie wpływa o ile wydmuchujesz dym. Kwestia jakiej dokładności potrzebujesz. Musisz zrobić układ który najpierw skupia a potem prostuje laser, Ewentualnie wybrać soczewkę o jak najdłuższej ogniskowej i łyknąć niedokładność.
Pierwszy lepszy obrazek:

Przy soczewce skupiającej chodzi o to żeby ten trójkąt był jak najdłuższy i ciął samym wierzchołkiem. Pewnie już kumasz w czym problem.
Jako ciekawostkę napiszę że amerykanie mają działko laserowe o średnicy 1-3m i zasięgu 700km. To jest k... skupienie, ale może robią to zespołem małych laserów, szczegóły tajne
Pierwszy lepszy obrazek:

Przy soczewce skupiającej chodzi o to żeby ten trójkąt był jak najdłuższy i ciął samym wierzchołkiem. Pewnie już kumasz w czym problem.
Jako ciekawostkę napiszę że amerykanie mają działko laserowe o średnicy 1-3m i zasięgu 700km. To jest k... skupienie, ale może robią to zespołem małych laserów, szczegóły tajne

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
strikexp pisze:Jako ciekawostkę napiszę że amerykanie mają działko laserowe o średnicy 1-3m i zasięgu 700km. To jest k... skupienie, ale może robią to zespołem małych laserów, szczegóły tajne

Czyli kup sobie ... działo laserowe. Sorki za oftop, ale jak zobaczyłem post strikexp-sa nie mogłem się powstrzymać.
Do moderatora - nie będę miał żalu za usunięcie posta

-
Witam.
Mam chyba soczewkę o odpowiedniej ogniskowej.
Coś namieszałem kiedyś i zamówiłem chyba na 10cm
Aaaa przy okazji jak zakładasz soczewkę wypukłym do dołu do się wydłuża ogniskowa.
Więc można jeszcze trochę więcej wyciągnąć.
Mam chyba soczewkę o odpowiedniej ogniskowej.
Coś namieszałem kiedyś i zamówiłem chyba na 10cm
Aaaa przy okazji jak zakładasz soczewkę wypukłym do dołu do się wydłuża ogniskowa.
Więc można jeszcze trochę więcej wyciągnąć.
-
No i przy cięciu profilu kwadratowego itp, ognisko powinno być ustawiane w powietrzu pomiędzy ściankami. W ten sposób uzyskuje się największą dokładność i skupienie. Pierwsza ścianka jest cięta przez zwężający się laser a druga przez rozpraszający, i wtedy równo wychodzi.
-
Istnieje coś takiego dla laserów CO2 jak beam expanders. To z wiązki równoległej tworzy kolejną równoległą, ale o większej średnicy. Zastanawiam się, czy w twoim bardzo konkretnym wypadku nie warto by się zastanowić na ODWRÓCONYM beam expanderem użytym jako element końcowy optyki. Trochę jak kolimator, ale inaczej technicznie zbudowany. Zobacz to https://www.edmundoptics.com/resources/ ... expanders/
Natomiast od razu zwracam uwagę, że jest to potencjalnie BARDZO NIEBEZPIECZNE i cała maszyna musiała by być zabudowana (nie plexą a stalą - bo potencjalne odbicia z takiego promienia to jak wspomniane "działo laserowe". ("Normalny" promień z CO2 bardzo szybko się rozszerza i przestaje być groźny - tu wiązka niesie cały czas dużą, niemal pełną energię.