Witam, jestem nowy na forum, więc wybaczcie jeśli dodałem temat w nieodpowiednim dziale, ale wydaje mi się najbardziej odpowiedni do tematu.
Poszukuję maszyny, którą mógłbym wycinać przeróżne kształty w papierze o grubości 350g, najczęściej jest to matowa kreda. Produkujemy z żoną dekoracje papierowe - wszelkiej maści pudełka, jakieś girlandy itd. Obecnie robię to w zaprzyjaźnionej drukarni na laserze. Wcześniej niestety cięliśmy ręcznie nożem lub wszelkiej maści "wycinarkami" ręcznymi. Laser zdecydowanie usprawnił produkcję i dał wiele więcej możliwości co do samych kształtów.
Problem w tym, iż z racji różnych terminów kiedy mogę to robić wolałbym być samowystarczalny i nie zależny od firm zewnętrznych.
Wybaczcie jeśli napiszę jakieś głupoty w kwestii oczekiwań, ale jestem zielony w temacie.
Wymagania:
- cięcie papieru ok 350g
- format A3
- obecnie tygodniowo tniemy takich arkuszy 30-40, ale z czasem na pewno będzie więcej
- w większości każdy arkusz jest inny i wymaga innego kształtu cięcia
- dość niska cena
- jeśli za jednym zamachem taka maszyna umiałaby wycinać sklejkę do ok. 3 mm to byłby dodatkowy atut, ale raczej się tego nie pogodzi
- pracuję w OSX jeśli ma to jakieś znaczenie
- same projekty robię w Adobe Illustrator
Z racji, iż widzę jakie możliwości daje laser to kierowałbym się w takie produkty, ale jeśli możecie polecić inny typ maszyn które też lub lepiej sprawdzą się w takich zastosowaniach to będę wdzięczny.
Cięcie papieru do ok 350g
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Cięcie papieru do ok 350g
przy tych wymaganiach jeśli nie przeszkadzają przypalone krawędzie pozostań przy laserze.lookash pisze: ↑07 mar 2018, 13:13Wymagania:
- cięcie papieru ok 350g
- format A3
- obecnie tygodniowo tniemy takich arkuszy 30-40, ale z czasem na pewno będzie więcej
- w większości każdy arkusz jest inny i wymaga innego kształtu cięcia
- dość niska cena
- jeśli za jednym zamachem taka maszyna umiałaby wycinać sklejkę do ok. 3 mm to byłby dodatkowy atut, ale raczej się tego nie pogodzi
- pracuję w OSX jeśli ma to jakieś znaczenie
- same projekty robię w Adobe Illustrator
Z racji, iż widzę jakie możliwości daje laser to kierowałbym się w takie produkty, ale jeśli możecie polecić inny typ maszyn które też lub lepiej sprawdzą się w takich zastosowaniach to będę wdzięczny.
Inne rozwiązania będą bardziej wyspecjalizowane. Należy pamiętać, że kredy 350 nie można porównać do baltica 350 czy craft'a o tej samej gramaturze.
Do papierów możesz jeszcze szukać ploterów płaskich z nożem aktywnym i / lub głowicą oscylacyjną ale cena nie będzie niska i raczej nie będzie to opłacalne. Sklejki czy innego tworzywa tym nie wytniesz, no chyba, że będzie wymienna głowica i będziesz miał możliwość frezowania, Jednak cena takiej maszynki będzie szła w górę

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Krawędzie są obecnie delikatnie przyciemnione, bardziej daje się odczuć zapach, ale i to nie jest problemem.
A jesteś w stanie polecić jakieś konkretne modele takich laserów, które nie zabiją mnie cenowo, a jednocześnie zmieszczą się mieszkaniu, ale nie będą wymagać osobnego pomieszczenia?
Niestety nie kojarzę modelu z zaprzyjaźnionej drukarni, ale jest już gabarytowo konkretnym sprzętem a tego wolałbym uniknąć.
A jesteś w stanie polecić jakieś konkretne modele takich laserów, które nie zabiją mnie cenowo, a jednocześnie zmieszczą się mieszkaniu, ale nie będą wymagać osobnego pomieszczenia?
Niestety nie kojarzę modelu z zaprzyjaźnionej drukarni, ale jest już gabarytowo konkretnym sprzętem a tego wolałbym uniknąć.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Niestety nie. Prawdopodobnie pozostaną do wyboru konstrukcje z państwa środka

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
W Trodacie czy Epilogu płaci się za jakość, nie za nazwę.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.