Sprowadza mnie na forum temat podpór na stole wycinarki laserowej. Na dodanym przeze mnie zdjęciu zaznaczyłem w czerwonym kółku o które podpory mi chodzi. Są to te poprzeczne, ząbkowane blachy. Z racji tego, że pracujemy na 3 zmiany i wycinanych jest dużo małych elementów podpory te muszą być często wymieniane ponieważ wypalają się one na samych "czubeczkach" tych zębów.

Oprócz wypalania się zbiera się na nich warstwa stopionego metalu. Wymiana podpór na całym laserze na obu stołach jest dość kosztowna. Czy może ktoś z forum ma pomysł jak ograniczyć zużywanie się podpór lub np. może ma ktoś namiar na lepszą blachę, którą można na te podpory zastosować, aby nie wypalały się ząbki podpór tak szybko.
Możecie wypowiedzieć się jakiego rodzaju stali używacie na podpory w swoich wycinarkach?
Ciekawą opcją są te blachy wzdłużne na stole, orginalne od producenta, które są z miedzi. Nie wypalają się tak szybko, nagar łatwo można z nich usunąć, ale temat jest dośc kosztowny jesli chodzi o miedź, a i pozostaje jednak przede wszystkim duże niebezpieczeństwo odbicia wiązki.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek formy pomocy, informacje czy uwagi.