Laser o dużym obszarze pracy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Laser o dużym obszarze pracy
Witam,
to pierwszy post na forum, przepraszam jeżeli zadaję pytanie w złym miejscu.
Przymierzam się do zakupu maszyny do grawerowania i cięcia. Głównymi materiałami w jakich zamierzam pracować to laminaty grawerskie, sklejka i mdf do 5mm i akryl (podobne grubości).
Najważniejszym elementem jest obszar pracy. Ideałem jest stół przelotowy o szerokości 120cm.
Obecnie zastanawiam się nad dwoma produktami
Europlotery
Trotec Speedy 360 - wiem, że jest mniejszy, ale słyszałem same dobre rzeczy o trotecu. Jedynym problemem może być jego cena, tej jeszcze nie poznałem niestety.
Z jednej strony trochę boję się chłodzenia wodnego (znalazłem kilka horrorów na temat problemów z takim sprzętem), z drugiej strony cena Troteców (mimo że nie znam jej dokładnie gdyż nigdzie w internetach jej nie ma) wydaje się być cokolwiek zatrważająca. Czy jest jakaś sensowna alternatywa dla Troteca? Ciekawa wydaje się oferta laserów Bodor, może ktoś coś wie?
Pozdrawiam
to pierwszy post na forum, przepraszam jeżeli zadaję pytanie w złym miejscu.
Przymierzam się do zakupu maszyny do grawerowania i cięcia. Głównymi materiałami w jakich zamierzam pracować to laminaty grawerskie, sklejka i mdf do 5mm i akryl (podobne grubości).
Najważniejszym elementem jest obszar pracy. Ideałem jest stół przelotowy o szerokości 120cm.
Obecnie zastanawiam się nad dwoma produktami
Europlotery
Trotec Speedy 360 - wiem, że jest mniejszy, ale słyszałem same dobre rzeczy o trotecu. Jedynym problemem może być jego cena, tej jeszcze nie poznałem niestety.
Z jednej strony trochę boję się chłodzenia wodnego (znalazłem kilka horrorów na temat problemów z takim sprzętem), z drugiej strony cena Troteców (mimo że nie znam jej dokładnie gdyż nigdzie w internetach jej nie ma) wydaje się być cokolwiek zatrważająca. Czy jest jakaś sensowna alternatywa dla Troteca? Ciekawa wydaje się oferta laserów Bodor, może ktoś coś wie?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Chyba musisz jeszcze sporo poczytać o urządzeniach laserowych.
Zestawianie w jednym szeregu zwykłego "chińczyka" z Troteckiem to tak jakbyś się zastanawiał co będzie lepsze Bentley czy Daewoo Nubira.
A taki ploter jak ten niebieski to właśnie sprzedałem za 22 000 brutto.
Mogę nawet stwierdzić, że lepszy bo z bardziej nowoczesnym sterowaniem.
Zestawianie w jednym szeregu zwykłego "chińczyka" z Troteckiem to tak jakbyś się zastanawiał co będzie lepsze Bentley czy Daewoo Nubira.
A taki ploter jak ten niebieski to właśnie sprzedałem za 22 000 brutto.
Mogę nawet stwierdzić, że lepszy bo z bardziej nowoczesnym sterowaniem.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Gratuluję sprzedaży w takim razie.
Zdaję sobie sprawę z tego, że to dwie różne kategorie maszyn. Niestety trudno poczytać bo mnóstwo opinii to właśnie tego typu kometarze jak Twój. Nic nie wnoszących do rozmowy i nie dających żadnych informacji.
Tak jak napisałem głównie będę ciął sklejkę i laminaty w niskich grubościach. Pole robocze jest dla mnie istotne bo chciałbym jednocześnie wyciąć więcej elementów bez ciągłego przekładania sklejki/laminatu. Wiem, że Trotec jest cudowny i wspaniały, jednak pojawia się pytanie czy jest sens inwestować w niego olbrzymie pieniądze przy takich zadaniach jakie planuję dla swojego lasera.
Dlatego mam nadzieję, że ktoś będzie miał chwilę, żeby w kilku słowach przedstawić opinię doświadczonego użytkownika. Zarówno Trotec, Bodor jak i "zwykłe" chińczyki są równie mocno zachwalane przez sprzedawców, stąd moje pytania.
Zdaję sobie sprawę z tego, że to dwie różne kategorie maszyn. Niestety trudno poczytać bo mnóstwo opinii to właśnie tego typu kometarze jak Twój. Nic nie wnoszących do rozmowy i nie dających żadnych informacji.
Tak jak napisałem głównie będę ciął sklejkę i laminaty w niskich grubościach. Pole robocze jest dla mnie istotne bo chciałbym jednocześnie wyciąć więcej elementów bez ciągłego przekładania sklejki/laminatu. Wiem, że Trotec jest cudowny i wspaniały, jednak pojawia się pytanie czy jest sens inwestować w niego olbrzymie pieniądze przy takich zadaniach jakie planuję dla swojego lasera.
Dlatego mam nadzieję, że ktoś będzie miał chwilę, żeby w kilku słowach przedstawić opinię doświadczonego użytkownika. Zarówno Trotec, Bodor jak i "zwykłe" chińczyki są równie mocno zachwalane przez sprzedawców, stąd moje pytania.
-
- Znawca tematu (min. 80)
A Bodor to niby co jak nie zwykły "chińczyk"?lukezzi pisze: Bodor jak i "zwykłe" chińczyki
Że obudowa w innym kształcie? Jakie to ma znaczenie jeśli mechanika i laser taki sam jak wszędzie?
W Chinach każdy kopiuje każdego. Jak kiedyś na początku jeden włożył soczewkę odwrotnie czyli wypukłym do dołu
to do dzisiaj wszyscy chińscy producenci tak robią.
I połowa tego forum da sobie rękę obciąć, że tak jest dobrze.
Chociaż większość chodziła do szkoły i nawet zaliczyli jakąś fizykę

A do samego cięcia bierz co bądź. To wszystko jeden szajs. A Troteca szkoda do wycinanek.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Zupełnie przypadkiem trafiłem na cenę 10-letniego używanego troteca 300 po remoncie, Polska. (Nieco mniejszy - o 89 i 76 mm niż 360). Cena: 16 tys. euro + VATdasza77 pisze:Pytałeś o cene Troteca?
Można wiedzieć?
Tu piszą nieco o "składni cen" trotec'a - warto rzucić okiem: http://www.sawmillcreek.org/showthread. ... ek-Pricing
Co prawda jest to z 2012, ale zawsze jakiś odnośnik do cen. Najlepiej zadzwonić do nich

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)