Czytam sobie to forum i widzę, że jest tu wiele osób mających do czynienia z takimi maszynami, więc postanowiłem w końcu osobiście poprosić o pomoc.
Mianowicie chciałbym sobie kupić znakowarkę laserową, ale nie taką jaka pojawia się tu w większości tematów, czyli drogie sprzęty przeważnie do firm, tylko coś do domu aby postawić obok zwykłej drukarki. Po prostu chciałbym móc sobie coś wygrawerować jak mi się zachce, czy to na etui do telefonu, na kubku do picia, zapalniczce czy klamrze od paska. Po prostu coś co nie kosztuje 40 tysięcy, a potrafi być fajnym bajerem

Nie bardzo znam się na mocach laserów itd. Z tego co czytałem w innych tematach to jedni piszą że dobry to 50W, a inni że i takim co ma 10W da radę coś grawerować.
Czy istnieje jakaś taka maszyna na pokrój drukarki do domowych zabaw w przystępnej cenie, czyli powiedzmy maksymalnie około 2000-3000zł?
W innych tematach często spotykałem się ze słowem "chińczyk" i to mnie zachęciło do przeszukania chińskich portali zanim zapytam Was o poradę i znalazłem coś takiego:
10W laser_AS-5, 10000MW diy laser engraving machine,metal engrave marking machine,metal carving cnc router machine,advanced toys
Niestety w naszym kraju nie znalazłem nic takiego, może szukać nie umiem? Wszędzie tylko firmy i "zapytaj o cenę", jak ja nawet nie wiem czy patrzę na maszynę za 70 tys. czy na domową zabawkę za kilka tysięcy.
Nie wymagam nie wiadomo jakiej jakości, żeby było od razu jak Mercedes w cenie Fiata, bo będzie to użytkowane raczej jak ta domowa drukarka, czyli od czasu do czasu. Nie chcę prowadzić usług i zarabiać na takiej maszynie, tylko nie chcę też już chodzić i płacić za każdy grawer kilkadziesiąt złotych. Jak łatwo się doliczyć, już po kilkunastu wycieczkach robi się niezła sumka, a ja lubię sobie grawerować bajerki, ot tak dla siebie.
Jest może coś wartego polecenia dla domowego użytkownika do kupienia w kraju? Ewentualnie co sądzicie o tym chińskim wynalazku który podałem w linku? Czy są jakieś dodatkowe koszty użytkowania takiego lasera? Coś po czasie się wymienia, coś się zużywa, coś się robi? Proszę o porady.