laser półprzewodnikowy do cięcia akrylu?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
Hrumque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

laser półprzewodnikowy do cięcia akrylu?

Post napisał: Hrumque » 04 gru 2015, 01:27

Po pierwsze - załóżmy że zdecydowanie "prawdziwego lasera" w postaci tuby + optyki, luster itd nie chcę majstrować. Chcę prostego modułu doczepianego obok wrzeciona na istniejącym cnc.

Mam CNC na którym sobie wymyśliłem, że fajnie by było móc też wyciąć coś laserem - cienką sklejkę (tak 3mm to już maks, słabo się ją frezuje bez stołu próżniowego), plexi i akryl (też pewnie cienkie, ale jakby się dało grubsze, to jeszcze lepiej). Oraz pograwerować wewnątrz/na powierzchni plexi/akrylu.

Prędkość nie jest w żaden sposób dla mnie istotna, aczkolwiek wiadomo że za wolno to nie ma sensu, bo będzie więcej dymienia niż cięcia...

Ludziki mnie tu mówią "wcale nie potrzebujesz do tego tuby 100W i chłodzenia wodnego, bo 100W w laserze IR spokojnie zastąpi dużo mniejsza moc, ale w laserze o krótszej długości fali, a jak weźmiesz 3.5W niebieskiego lasera to będzię też dobrze. To tak jak z basem i wysokimi tonami, 3W pisku robi większy hałas niż 100W basu". No powiedzmy...
3.5w blue laser 445nm (~$300 na aliexpress)
http://www.aliexpress.com/item/REAL-350 ... 06382.html
http://www.aliexpress.com/store/product ... 86886.html

Ewentualnie nic wielkiego nie stoi na przeszkodzie, bym zlepił sam jakąś diodę laserową (wtedy nawet mocniejszą niż 3.5W) + chłodzenie (nawet i wodne, bo mam mokrego chińczyka, to bym się podłączył w obieg) + elektronikę sterującą, ale jak mam wywalać >1kzł na samą diodkę, potem na optykę nie wiem ile itd... a efekt bliżej nieokreślony...

Jak to widzicie? Na YT ludzie pokazują że "to działa"

itd...

Pomogłem? Kliknij poniżej "pomógł"

Tagi:

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”