Dzień dobry wieczór.
Przeglądałem wątki, jednakowoż nie znalazłem informacji której szukam. Jeżeli przeoczyłem podobny wątek proszę o link.
Posiadam ploter frezujący i chciałbym do niego dołożyć głowicę z laserem. Głównie chodzi mi o grawerowanie, ale jakąś cieniutką sklejkę 1-2 mm czasem też bym chciał przeciąć. Wrzeciono w ploterze mam KRESS więc w sterowniku jest wolne wyjście sterujące na falownik. I w związku z tym proszę o pomoc i podpowiedź, jaki laser mógłbym zastosować, jaki sterownik do niego i zasilanie. Ewentualnie, gdzie w naszym kraju mógłbym kupić takie podzespoły? Widziałem na Ebay odpowiednie zestawy, ale chciałbym uniknąć zamawiania z zagranicy.
NIe ukrywam, że zależy mi na jak najniższych kosztach. Zastosowanie tego sprzętu jest czysto hobbystyczne.
Z góry dziękuję za wszystkie informacje.
Głowica grawerująca (DIY lub gotowiec)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
No tak tak, źle sformułowałem wypowiedź
Chodziło mi o to, że bym chciał uniknąć pchania się w te większe lasery z rurami i rozważałem zastosowanie tych diodowych maleństw, ale skoro mija się to z celem, to nie będę chyba sobie głowy zawracał, może kiedyś zbuduję taki większy, ale na razie nie mam na to środków.
Dzięki za wskazówki

Dzięki za wskazówki