Ploter laserowy ze śmieci

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
bmajkut
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Ploter laserowy ze śmieci

Post napisał: bmajkut » 30 cze 2014, 15:10

Witam,
udało mi się nakupić za 10 zł drukarek. Rozebrałem wszystkie na części, wyciągnąłem cztery wałki, enkodery optyczne, silniki różnego rodzaju, paski zębate. Dodatkowo kolega, który sprzedaje moduły laserowe podarował mi jeden o mocy 250 mW i w zamian oczekuje filmu z grawerowania tym modułem na ploterze.
Podpowiedzcie proszę jak najtaniej w takim ploterku rozwiązać problem prowadnic?
Mam do dyspozycji wałki:
- fi 6mm l = 320 mm
- fi 6 mm l = 380 mm
- fi 8 mm l = 400 mm
- fi 9 mm l = 400 mm
Do wałków 6 i 8 mm mógłbym kupić łożyska liniowe, niestety jest to drogie rozwiązanie zważając na fakt że części mam za grosze ze szrotu no i nie ma łożysk na wałki 9 mm. Ma to być ploterek - zabawka więc wszelkie wymyślne/tanie pomysły są mile widziane :)
Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

chaos
Administrator
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: chaos » 30 cze 2014, 17:05

Witam

Jak wyciągnąłeś wałki to pewnie były tam też tulejki ślizgowe co po nich się ślizgały. Wykorzystaj je - koszt 0zł.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE

Autor tematu
bmajkut

Post napisał: bmajkut » 30 cze 2014, 18:17

Właśnie w żadnej z drukarek nie stosowano tulejek. Wózek, który jeździł po prowadnicach miał w swojej konstrukcji coś na wzór tulejek. Nie idzie tego wymontować, ani wykorzystać tego wózka.

Awatar użytkownika

chaos
Administrator
Kontakt:

Post napisał: chaos » 30 cze 2014, 18:55

No fi 9 to nie jest szczęśliwa średnica wałka :). Nie ma ani łożysk ani tulejek na tą średnice. Możesz kupić tulejkę na fi 8 i rozgiąć ją. Tulejki są zwijane z paska blachy, taka konstrukcja umożliwia ich rozginanie. Tulejki polecam takie http://www.ebmia.pl/tuleje-slizgowe-tup ... 1_122.html
Możesz też sobie kupić kawałek płaskownika z brązu lub jakiegoś tworzywa samosmarnego (poliamid, polietylen) i wywiercić w nim otwór wiertłem fi9 albo najlepiej rozwiertakiem na 9 przejechać.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”