Witam forumowiczów
Na wstępie, wielkie dzięki, jestem cichym obserwatorem od dłuższego czasu i to forum to kopalnia wiedzy.
Opiszę dotychczasowe doświadczenia, żeby czytającemu nakreślić co absolutnie nie może się zdarzyć w przyszłym ploterze i jakie jest absolutne minimum jakości, której szukam.
Posiadamy w firmie małego "chińczyka" firmy żadnej o polu roboczym 40x40, 50w, kosztował około 6 000. Jak można się domyśleć - droga przez mękę - podstawa stołu nie trzyma poziomu, stół nie trzyma poziomu w inny sposób niż jego podstawa, prowadnice nie trzymają poziomu i nie są pod kątem 90 stopni, głowica nie jest pod kątem 90 stopni do stołu, więc cięcie wychodziło pod kątem itd. itp. W wielkich trudach (posiłkując się w większości tym forum) udało się doprowadzić "cacko" do używalności - jesteśmy w stanie ciąć 3 mm plexi/sklejkę w szybkościach kilkunastu mm/s bez przekraczania 36% mocy dla plexi i 18 % dla sklejki, szybkość graweru z zachowaniem szczegółów dociągnęliśmy do 350 mm/s. Przy szybkości cięcia/graweru wektorowego około 20 mm/s pojawia się "zygzak" na linii cięcia/graweru wektorowego, ale jak rozumiem to już kwestia płyty głównej z kalkulatora. Udaje się nam na tej maszynie śmierci ciąć sklejkę bez najmniejszych okopceń i przypaleń i bez mikrouszkodzeń od spodu od odbicia promienia. Sama tuba wydaje się ok - po kilku miesiącach pracy nie straciła na wydajności.
Wymagania:
szybkość cięcia sklejki/plexi 40 - 50 mm/s
szybkość graweru 500 mm/s
pole robocze - dłuższy wymiar około metra.
oprogramowanie - możliwość importu .svg, .cdr, .dxf i odczytywanie kodu kolorów do ciecia, grawerowania wektorowego i rastrowego - optymalnie jakby przed rozpoczęciem zadania można było ustawić sekwencję czynności - grawer rastrowy, wektorowy i cięcie.
stół - rozwiązanie, które umożliwi ustawienie płyt o różnych wymiarach tak żeby przy cięciu wielu drobnych elementów nie było uszkodzeń od odbicia - jak rozumiem, najlepszy byłby pinowy. optymalnie - stół łatwy w montażu, tak żeby po zakończeniu zadania można było wyjąć i już podczas następnego zadania wyjmować drobne użytki.
serwis - szkolenie w obsłudze - chciałbym nie dochodzić samemu jak wymienić jakiś element, dostępność części zamiennych liczona w dniach a nie w miesiącach. Podpowiedź co do optymalizacji ustawień dla podstawowych czynności.
Gro naszej działalność do produkcja własna - cięcie drobnych kształtów i grawer, z okazjonalnymi zleceniami, więc nie potrzebuję wodotrysków do grawerowania całych pni drewnianych, grawerowania na szklankach i innych.
Cena:
Ekstra - 20 000
ok - 30 000
przeżyję - 40 000
Przepraszam za przydługi tekst ale starałem się zawrzeć odpowiedzi na pytania, które użytkownicy zwykle zadają w podobnych tematach. Wiem, że forum jest również intensywnie wertowane przez handlowców - naturalnie z chęcią dostanę oferty na priv.
Proszę też o komentarz jeśli któreś z wymagań jest nierealne do osiągnięcia w podanych cenach.
Pozdrawiam
Zakup nowego plotera
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: Zakup nowego plotera
Za 4 dychy można poskładać całkiem porządny sprzęt na chińskiej obudowie i z amerykańskim laserem.
Zdaje się że 10 tyś kosztował uzywany Synrad 50W.
"Let's Go Brandon"
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
bratanek65 pisze:Za 4 dychy można poskładać całkiem porządny sprzęt na chińskiej obudowie i z amerykańskim laserem.
Dzięki za podpowiedź, ale składać samemu nie chcę, na tę chwilę jeszcze za mała wiedza. Szukam raczej gotowego rozwiązania. Nie jestem przekonany czy potrzebuję mega wydajnej i mega trwałej tuby. Tak jak pisałem tnę wykorzystując 40 % max tego co mam, wiec nie zajeżdżam tuby, przy większej mocy jeszcze niższe nastawy będę używał, więc bardziej mnie interesuje szybkość dla lekkich zadań (3 mm plexi). Z tego co widzę do 20 kilku tysięcy znajdę powiększoną i mocniejszą wersję tego co mam. Za 30 kilka tysięcy znajdę sprzęt na serwonapędach i dobrą płytą główną. Proszę mnie wyprowadzić z błędu jak się mylę. Proszę też o jakieś sugestie firm które nie zawodzą na całej linii.
Dzięki i pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Nie stosuje się serw do szklanych laserów.MalZe pisze: ↑28 cze 2020, 14:08bratanek65 pisze:Za 4 dychy można poskładać całkiem porządny sprzęt na chińskiej obudowie i z amerykańskim laserem.
Za 30 kilka tysięcy znajdę sprzęt na serwonapędach i dobrą płytą główną. Proszę mnie wyprowadzić z błędu jak się mylę.
"Let's Go Brandon"
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Czyli te firmy, które oferują to jako opcje to oszustwo? Chyba takie na bardo krótkich nogach. Tak czy siak dziękuje za wskazanie błędów w rozumowaniu, ale czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć? Są tu bywalcy targów, doświadczeni w cnc, może jakieś konkretne modele 130 x 90 na które powinienem zwrócić uwagę w odniesieniu do moich wymagań?
Pozdrawiam