większy chińczyk, czy mniejszy GCC?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
większy chińczyk, czy mniejszy GCC?
Witam,
Poszukuję plotera laserowego mającego służyć do produkcji wyposażenia wnętrz, głównie z pleksi, sklejki, skóry czasem może jakaś cienka blacha. Kwota którą mógłbym zainwestować to około 40 tys na cały działający zestaw. Początkowo myślałem o ploterze chińskim, ale po przeczytaniu Waszych opinii i porad na tym forum, zacząłem szukać czegoś lepszego. Dostałem ofertę albo kupna nowego GCC X252RX 80 wat (pole pracy 635x458 mm) na servo napędach z tubą szklaną o mocy 80 wat i agregatem chłodniczym za 32 tyś zł netto (2 lata gwarancji na ploter i rok na tubę), albo używanego X380 RX 100 wat za 32000 zł netto z tubą nową 100 wat - rok gwarancji na tubę i rok na ploter, pole pracy 960x610 mm.
Czy do takich zastosowań chińczyk się sprawdzi, czy lepiej iść w coś z mniejszym polem ale jednak firmowy sprzęt jak ten GCC. Powiem że ta oferta używanego chyba nie jest zła.
Będę bardzo wdzięczny za każdą opinię i poradę.
Pozdrawiam
Poszukuję plotera laserowego mającego służyć do produkcji wyposażenia wnętrz, głównie z pleksi, sklejki, skóry czasem może jakaś cienka blacha. Kwota którą mógłbym zainwestować to około 40 tys na cały działający zestaw. Początkowo myślałem o ploterze chińskim, ale po przeczytaniu Waszych opinii i porad na tym forum, zacząłem szukać czegoś lepszego. Dostałem ofertę albo kupna nowego GCC X252RX 80 wat (pole pracy 635x458 mm) na servo napędach z tubą szklaną o mocy 80 wat i agregatem chłodniczym za 32 tyś zł netto (2 lata gwarancji na ploter i rok na tubę), albo używanego X380 RX 100 wat za 32000 zł netto z tubą nową 100 wat - rok gwarancji na tubę i rok na ploter, pole pracy 960x610 mm.
Czy do takich zastosowań chińczyk się sprawdzi, czy lepiej iść w coś z mniejszym polem ale jednak firmowy sprzęt jak ten GCC. Powiem że ta oferta używanego chyba nie jest zła.
Będę bardzo wdzięczny za każdą opinię i poradę.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Re: większy chińczyk, czy mniejszy GCC?
Z tym ostatnim to ciężko będzie, jak tylko cięcie to brałbym chińczyka z większym polem pracy jak grawer to można już dyskutować.dedkam pisze:Witam,
Poszukuję plotera laserowego mającego służyć do produkcji wyposażenia wnętrz, głównie z pleksi, sklejki, skóry czasem może jakaś cienka blacha.
-
Zależy jak skomplikowany ma być grawerunek (grawer to facet zajmujący się grawerowaniem).
Jeśli na dużych elementach jak pisałeś do wystroju wnętrz to szkoda kasy.
A jeśli do grawerowania małych detali reklamowych jak długopisy itp to trzeba by się zastanowić.
Ale połączenie servo-napędów z chińskim laserem to trochę przerost formy nad treścią.
[ Dodano: 2014-05-08, 09:58 ]
Jeśli na dużych elementach jak pisałeś do wystroju wnętrz to szkoda kasy.
A jeśli do grawerowania małych detali reklamowych jak długopisy itp to trzeba by się zastanowić.
Ale połączenie servo-napędów z chińskim laserem to trochę przerost formy nad treścią.
[ Dodano: 2014-05-08, 09:58 ]
Dla mnie to świadczy o jednym: słabo im idzie i szukają tańszych rozwiązań bo z laserami Synrada byli za drodzy.rendejad pisze:Ale kino!
GCC poszło w lasery RECI!
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
szczerze mówiąc, to wszystkie obecnie planowane produkty to tylko cięcie, w grawerunek nie myślę się na razie pchać. Czyli co brać chińczyka do cięcia? Da radę przy mniejszych elementach? Czy możecie polecić jakiegoś dobrego dystrybutora chińczyków w takim razie? jak jest z oprogramowaniem do tych chińczyków, bo do tych GCC to ponoć nawet przez polecenie drukuj z poziomu CorelDraw działa. A jak jest z chińczykami?
Mam pytanie, czy takim chińskim laserem to w papierze da się wycinać?
Mam pytanie, czy takim chińskim laserem to w papierze da się wycinać?
-
Standardowo to się robi tak - bierze się materiały które chce się obrabiać jedzie się do sprzedawcy od którego chce się kupić laser i się testuje jak pasuje to się kupuje. Z tego co się interesowałem większość ze sprzedawców proponuje taką opcję ba nawet są chętni podjechać ze sprzętem na miejsce np Trotecdedkam pisze:Czyli co brać chińczyka do cięcia? Da radę przy mniejszych elementach?
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Niektóre tylko do tego się nadajądedkam pisze:Mam pytanie, czy takim chińskim laserem to w papierze da się wycinać?

Znajdziesz Rayjeta, ale nie spełni on Twoich wymagań pola pracy.laserki pisze:Z 40 tys pln u Troteca nie ma czego szukać.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com