Witam.
Jestem tu nowy, i mój post nie do końca pasuje do działu, ale to chyba najlepsze miejsce w sieci jakie znalazłem żeby się o to podpytać.
Mam trochę lekko używanych modułów laserów półprzewodnikowych 915nm o mocy 20W każdy. (przystosowane do pracy ciągłej nie impulsowej).
Zastanawiam się czy się nadają do grawerowania np stali oraz cięcia folii. W sieci niewiele jest informacji na temat laserów półprzewodnikowych w zakresie NIR. Głównie CO2 i UV.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Przydatność laserów 915nm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Hej.
Masz do nich źródła zasilania i optykę do skupienia wiązki?
Swego czasu chciałem potestować YAGi z ebay, ale odradzano mi zakup, jako, że wystawiają tam zwykle wypalone sztrucle. 20W powinno spokojnie radzić sobie z jakimiś balsami i ciemną plexi.
IR za bardzo przenika przez półprzezroczyste materiały dlatego nie nadaje się do przezroczystej plexi. Dlatego do przezroczystych rzeczy lepiej nadają się krótkie fale.
Masz do nich źródła zasilania i optykę do skupienia wiązki?
Swego czasu chciałem potestować YAGi z ebay, ale odradzano mi zakup, jako, że wystawiają tam zwykle wypalone sztrucle. 20W powinno spokojnie radzić sobie z jakimiś balsami i ciemną plexi.
IR za bardzo przenika przez półprzezroczyste materiały dlatego nie nadaje się do przezroczystej plexi. Dlatego do przezroczystych rzeczy lepiej nadają się krótkie fale.