Problem z laserem

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
Johnny
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Problem z laserem

Post napisał: Johnny » 29 kwie 2013, 23:17

Witam,
Kupiłem laser tego typu:
http://allegro.pl/ploter-laserowy-laser ... 81728.html
I mam kłopot jak mu zapodam jakis pliczek dxf to jedzie w plexi z grawerowaniem i graeruje a po około 20 sek reszta jakby przestawała dysza pracować na wskaźniku jest, że podaje prąd na dysze i wydaje sie ok. kombinowałem z predkosciami i mocą lasera nawet przy 10mm/min i efekt ten sam. Jak plexa jest blisko dyszy (na stoliku w kształcie plastra miodu) to się zachowuje jak wyzej. Jak ją zamontuje w uchwycie recznym - jakieś 30 mm od dyszy - nie graweruje prawie wcale. Jestem nowicjuszem w tej dziedzinie macie może jakieś pomysły lub jakiś sprawdzony konfig na poczatek?

Tagi:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: diodas1 » 30 kwie 2013, 00:34

To co nazywasz dyszą to głowica lasera w której wnętrzu jest soczewka skupiająca równoległy strumień światła podczerwonego w wysokoenergetyczny punkt. Ten punkt tworzy się w ognisku soczewki, dlatego ustawianie materiału w odległości "na chybił-trafił" od dyszy przez którą wydmuchiwane jest wspomagające powietrze jest błędem. Trzeba zlokalizować optymalną odległość i zawsze tak ustawiać . Grubszy materiał=dysza wyżej. Czy jesteś w stanie podejrzeć samą szklaną tubę? Może wystarczy odkręcić jakąś blachę obudowy. Kiedy pracuje, gaz w jej wnętrzu powinien świecić. Jeżeli gaśnie, mimo że laser powinien akurat palić to może coś złego dziać się z jego zasilaczem, elektroniką wspomagającą albo już w samym komputerze albo programie zarządzającym. Trudno to stwierdzić na odległość.
Jeżeli masz do tego plotera instrukcję to powinno w niej być coś o sprawdzaniu i regulacji optyki, ustawianiu lusterek, ich czyszczeniu... To dość ważne podstawowe czynności konserwatorskie które warto znać. Podczas pracy, przenoszenia urządzenia a szczególnie podczas przesyłki coś mogło się poluzować lub lekko przestawić i promień lasera nie trafia tam gdzie powinien. Spróbuj położyć na stoliku plotera zamiast pleksi zwykłą kartkę papieru i wykonaj grawerowanie z tego samego pliku ale tak żeby powstający rysunek znalazł się w różnych miejscach płaszczyzny roboczej. W ten sposób stwierdzisz czy układ lusterek lub prowadnic osi x-y nie jest zupełnie pokoślawiony. Być może wymaga pilnie korekty. Jeżeli przy grawerowaniu małym prądem zobaczysz że linia cięcia jest szeroka to znaczy że jesteś daleko od optymalnej odległości. Jak zorganizowałeś sobie chłodzenie tuby lasera? Może jest niewydolne i jakiś układ kontroli temperatury działa w ten sposób żeby laser nie poległ przedwcześnie.

Autor tematu
Johnny

Post napisał: Johnny » 30 kwie 2013, 11:09

chłodzenie do 20l pojemnik z woda destylowana i w nim pompa - postaram sie wszystko posprawdzać dziekuje za pomoc

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 30 kwie 2013, 13:23

prosty sposób na znalezienie ogniskowej soczewki plotera- optymalnej odległości głowicy od powierzchni grawerowanej:
1- podnieś głowicę na ile to możliwe.
2- połóż kartkę papieru na jakiejś płytce laminatu, pleksi (czegoś sztywnego) położonej na stoliku roboczym plotera i podpartej z jednej strony tak żeby powstała równia pochyła. Podeprzyj tak żeby najwyższy punkt nie zahaczył o dyszę podczas jej ruchu.
3- uruchom jakieś grawerowanie, najlepiej wielu linii równoległych, wznoszących się po tej równi pochyłej.
4- znajdź miejsce gdzie wyszło najlepiej czyli przepaliło papier najwęższą linią
5- najedź głowicą nad to miejsce i zmierz jej odległość od papieru. to będzie optymalna odległość dla tej konkretnej soczewki.
Możesz zrobić kilka takich prób zmieniając moc lasera w ten sposób żeby jednoznacznie ocenić to miejsce.

Przyszło mi do głowy że należałoby sprawdzić czy nie ma gdzieś luzów które mogą ujawniać się podczas pracy. Na przykład soczewka nieprawidłowo osadzona w głowicy może być unoszona przez sprężone powietrze wydmuchiwane z dyszy, co daje efekt unoszenia się ogniska.

Autor tematu
Johnny

Post napisał: Johnny » 30 kwie 2013, 13:31

już poprawione - okazało się że zwierciadło nie trafiało w dysze - już trafia :D Dzięki klikam pomógł!

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 30 kwie 2013, 13:47

Dzięki. Cieszę się że moja czysto teoretyczna wiedza na coś się przydała :mrgreen:

Autor tematu
Johnny

Post napisał: Johnny » 30 kwie 2013, 16:15

Kolejny kłopot, mój ploter jest sterowany oprogramowaniem newly Draw - czy może mi ktoś podpowiedzieć jak regulować w nim predkoscią? Chodzi mi o wycinanie plexi 4 mm - czy trzeba to robić na kilka razy?

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 30 kwie 2013, 16:39

W sieci są różne tutoriale, pierwszy z brzegu
następny
Widać że wiele parametrów, w tym prędkość cięcia lub grawerowania (scan) też można ustawiać w programie.

Autor tematu
Johnny

Post napisał: Johnny » 01 maja 2013, 12:53

diodas to już przerobiłem przed tym jak zapytałem...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”