Wycinarka czy ploter do modelarstwa.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 12
Wycinarka czy ploter do modelarstwa.
Witam wszystkich.
Hobbystycznie zajmuję się modelarstwem i chciał bym sobie zrobić mały prezent ( a raczej kupić ) ale w sumie nie wiem co wiem tylko jaki efekt oczekuję.
Chciał bym aby maszyna wycinała z plastiku ( grubość do 1 mm ) różne elementy, często bardzo małe, np otwory o średnicy 1mm czy kwadraty o podobnych wymiarach. Przeglądając na internet znalazłem urządzenia ( chińskie ) tj jak plotery laserowe teoretycznie służą do pieczątek ale może zdały by egzamin przy wycinaniu czy też grawerowaniu ?.
Tak więc co polecacie w budżecie do 5 tyś złotych ( nie większym ), jaka maszyna typ ? zależy mi na dokładności a nie na czasie wykonania.
Pozdrawiam
Hobbystycznie zajmuję się modelarstwem i chciał bym sobie zrobić mały prezent ( a raczej kupić ) ale w sumie nie wiem co wiem tylko jaki efekt oczekuję.
Chciał bym aby maszyna wycinała z plastiku ( grubość do 1 mm ) różne elementy, często bardzo małe, np otwory o średnicy 1mm czy kwadraty o podobnych wymiarach. Przeglądając na internet znalazłem urządzenia ( chińskie ) tj jak plotery laserowe teoretycznie służą do pieczątek ale może zdały by egzamin przy wycinaniu czy też grawerowaniu ?.
Tak więc co polecacie w budżecie do 5 tyś złotych ( nie większym ), jaka maszyna typ ? zależy mi na dokładności a nie na czasie wykonania.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 21:44 przez zinq, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Wycinarka czy ploter do modelarstwa.
Plastik to pojęcie względne, określ dokładnie co chcesz ciąć..zinq pisze:Witam wszystkich.
Hobbistycznie zajmuję się modelarstwem i chciał bym sobie zrobić mały prezent ( a raczej kupić ) ale w sumie nie wiem co wiem tylko jaki efekt oczekuję.
Chciał bym aby maszyna wycinała z plastiku ( grubość do 1 mm ) różne elementy
Pozdrawiam
-
Sam dokładnie nie wiem ale chyba polistyren lub ABS. do 1mm ewentualnie 1,5 ale tak maksymalnie.macmark pisze:Plastik to pojęcie względne, określ dokładnie co chcesz ciąć..zinq pisze:Witam wszystkich.
Chciał bym aby maszyna wycinała z plastiku ( grubość do 1 mm ) różne elementy
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 21:37 przez zinq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
[center]Racjaaros pisze:jak to Hobbitzinq pisze:Hobbistycznie zajmuję się...
"Sam dokładnie nie wiem ale chyba ..."

[center]( została poprawiona )[/center]
Znalazłem kilka maszyn nie wiem czy można wklejać link ale są w przedziale 4500-5000 zł, niestety na moje pytania sprzedawcy nie potrafią odpowiedzieć. Wynikać może z tego brak chęci pozyskania klienta lub moje wymagania przewyższają właściwości maszyny.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Można wkleić linki ale lepiej oprócz linku wkleić też fotkę.zinq pisze: Znalazłem kilka maszyn nie wiem czy można wklejać link ale są w przedziale 4500-5000 zł, niestety na moje pytania sprzedawcy nie potrafią odpowiedzieć. Wynikać może z tego brak chęci pozyskania klienta lub moje wymagania przewyższają właściwości maszyny.
Linki często szybko wygasają i prowadzą donikąd - ktoś kto będzie miał podobny problem po przeczytaniu tego wątku wtedy niewiele skorzysta.
Kupić maszynkę to nie sztuka.
Jednak kupić taką która sprosta naszym specyficznym wymaganiom to już takie proste nie jest. Najlepiej byłoby zobaczyć efekty pracy maszynki na materiale który nas interesuje.
Zanieś kawałek tworzywa z którego robisz detale do warsztatu który laserem robi pieczątki i zobaczysz co z tego wyjdzie - czy efekt Cię zadowoli.
-
ok, tak więc wkleję link do aukcji
http://allegro.pl/ploter-laserowy-co2-3 ... 38340.html

Chińska maszynka, z resztą jak wszystkie w moim przedziale cenowym.
Ciekawie duży obszar roboczy
4950 zł
Z tego samego sklepu:
http://ploterylaserowe.com/cennik/page1.html
4760 zł
http://ploterylaserowe.com/2011/12/plot ... -co2-xj40/
4 674 zł
Znalazłem jeszcze taki
http://www.lasery.biz/index.php/produkt ... 30x20.html
Ale cena pewnie wysoka.
Z tych wszystkich najlepiej do mnie przemawia nr 1. za większy obszar roboczy w stosunku do reszty.
Najchętniej to bym zobaczył co potrafi taki ploter.
http://allegro.pl/ploter-laserowy-co2-3 ... 38340.html

Chińska maszynka, z resztą jak wszystkie w moim przedziale cenowym.
Ciekawie duży obszar roboczy
4950 zł
Z tego samego sklepu:
http://ploterylaserowe.com/cennik/page1.html

4760 zł
http://ploterylaserowe.com/2011/12/plot ... -co2-xj40/

4 674 zł
Znalazłem jeszcze taki
http://www.lasery.biz/index.php/produkt ... 30x20.html

Ale cena pewnie wysoka.
Z tych wszystkich najlepiej do mnie przemawia nr 1. za większy obszar roboczy w stosunku do reszty.
Najchętniej to bym zobaczył co potrafi taki ploter.
-
Tu jest problemmacmark pisze:Powiadasz, że na tym czymś chcesz wycinać precyzyjnie otwory 1 mm? Mocno bym się zastanowił. Jak kolega wspomniał, weź swoje materiały i idź na próby, ale na taki laser, jaki chcesz kupić, a nie na speedy500

Tak pomyślałem o tym sprzęcie ponieważ pieczątka jakiejś dokładności wymaga szczególnie małe litery.
Sam nie wiem co o tym myśleć. Cudów się nie spodziewam, nie wymagam jakiejś tam super szybkości a nie nawet nie musi być szybka, ładna też nie tylko żeby wycinała równo, potrafiła zrobić otwór o średnicy 1mm * kwadrat, koło i trochę grawerowała.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Wyjątkowo tani ploter wypatrzyłeś. Myślę że dałby Ci sporo radości, przynajmniej na początku. Na zdjęciach w aukcji i z opisu nie wynika jak jest w nim rozwiązana wentylacja przestrzeni roboczej. Chodzi o to że przy cięciu różnych materiałów powstaje sporo dymu. Kiedy zechcesz palić tworzywa sztuczne to czort wie jakie gazy i substancje smoliste z tego będą się snuły wewnątrz obudowy i czym się to skończy. Być może dość szybko zapragniesz modernizować urządzenie albo likwidować kolejne usterki które z pewnością się okocą (Murphy nie śpi) Musisz być na to przygotowany. Być może będzie trzeba zmodernizować głowicę (wymienić soczewkę na inną ogniskową, dodać nadmuch powietrza itp.) Mimo to za tak niską cenę sam czegoś podobnego raczej nie złożysz. Jeżeli nie straszne Ci gmeranie w urządzeniach technicznych i jesteś dociekliwy oraz spostrzegawczy to sam, obserwując pracę plotera oraz efekty jego działania, dojdziesz do konstruktywnych wniosków jak poprawić co nieco. Piszę o tym nie dlatego że ploter zrobili Chińczycy bo trudno znależć cokolwiek czego nie robili. Chodzi o to żebyś nie musiał w przyszłości być uzależniony od serwisu bo naprawa będzie droższa od ceny kupna. Pamiętaj tylko że światło lasera tej mocy można zobaczyć tylko dwa razy- raz lewym i raz prawym okiem więc bądź ostrożny.
[ Dodano: 2012-10-17, 03:40 ]
Errata
Zaciekawił mnie ten ploter więc pogmerałem głębiej, poszedłem na stronę sklepu, zobaczyłem co oferują...
Wychodzi na to że to całkiem ciekawe urządzonko bo ma jednak wbudowaną wentylację i nadmuch (przynajmniej niektóre modele), do tego jest program sterujący. Bez zbędnych kombinacji, nic tylko włączyć wszystko i można zacząć szaleć. Do amatorskich prac modelarskich spokojnie wystarczy. Pewnie widziałeś tam też galerię zdjęć wyrobów wykonanych na laserach. Reszta to kwestia zdobytego doświadczenia.
[ Dodano: 2012-10-17, 03:40 ]
Errata
Zaciekawił mnie ten ploter więc pogmerałem głębiej, poszedłem na stronę sklepu, zobaczyłem co oferują...
Wychodzi na to że to całkiem ciekawe urządzonko bo ma jednak wbudowaną wentylację i nadmuch (przynajmniej niektóre modele), do tego jest program sterujący. Bez zbędnych kombinacji, nic tylko włączyć wszystko i można zacząć szaleć. Do amatorskich prac modelarskich spokojnie wystarczy. Pewnie widziałeś tam też galerię zdjęć wyrobów wykonanych na laserach. Reszta to kwestia zdobytego doświadczenia.