PLOTER LASEROWY POMOC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
PLOTER LASEROWY POMOC
Witam
Mam pytanie do doświadczonych kolegów
co sądzicie o tym ploterze:
http://allegro.pl/nowy-ploter-laserowy- ... 01436.html
czy nadaje się do cięcia sklejki 3-5mm pleksi do 10mm a może kiedyś grawer?
Jaka jest dokładnośc takich maszyn przy produkcji seryjnej?
laser amerykański w technologii RF co to znaczy czy jest lepszy od zwykłej tuby szklanej?
Zaczynam temat laserów i jestem zielony w tej dziedzinie.Na markowy ploter
nie mam kasy.
Proszę o opinie może ktoś używa takiej maszyny.
laser amerykański w technologii RF co to znaczy czy jest lepszy od zwykłej tuby szklanej?
nie mam kasy.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Jak widzisz jest to laser robiony pod klienta nie jest to laser typu płacisz i odbierasz.
Jak chodzi o cięcie sklejki 3-5 mm 60W tuba szklana wystarczy w 100% pleksi też przetniesz i wygrawerujesz, ostatnio na tym forum była prezentacja cięcia pleksi 12mm słabszym laserem i sobie poradził więc ten też bez żadnych problemów da sobie radę.
Odnośnie laserów typu RF a szklanych
Opisze to w ten sposób laser typu RF- jakość, czas, precyzja, niezawodność .
A odnośnie chińskich czyli szklanych możesz na nich zrobić to samo ale wolniej, przy grawerowaniu możesz zauważyć że miejscami głębokość grawer-u jest trochę większa lub mniejsza, wielkość "plamki w szklanych tubach jest większa musisz uważać na tem. chłodziwa. Ale istotną rzeczą przy tubach szklanych jest ich cena w momencie jak uszkodzi ci się tuba to około 2 tyś zł i masz nową i ponad 2 tyś godzin pracy przed tobą
Natomiast regeneracja tuby RF jest już dużo droższa ale to może wypowie się ktoś kto już musiał oddawać tubę do regeneracji.
Jak chodzi o cięcie sklejki 3-5 mm 60W tuba szklana wystarczy w 100% pleksi też przetniesz i wygrawerujesz, ostatnio na tym forum była prezentacja cięcia pleksi 12mm słabszym laserem i sobie poradził więc ten też bez żadnych problemów da sobie radę.
Odnośnie laserów typu RF a szklanych
Opisze to w ten sposób laser typu RF- jakość, czas, precyzja, niezawodność .
A odnośnie chińskich czyli szklanych możesz na nich zrobić to samo ale wolniej, przy grawerowaniu możesz zauważyć że miejscami głębokość grawer-u jest trochę większa lub mniejsza, wielkość "plamki w szklanych tubach jest większa musisz uważać na tem. chłodziwa. Ale istotną rzeczą przy tubach szklanych jest ich cena w momencie jak uszkodzi ci się tuba to około 2 tyś zł i masz nową i ponad 2 tyś godzin pracy przed tobą

Natomiast regeneracja tuby RF jest już dużo droższa ale to może wypowie się ktoś kto już musiał oddawać tubę do regeneracji.
-
Dzięki za odpowiedź holender007.
Czy może wiesz jaki jest czas pracy na tubie RF, jeśli dłuższy niż na szklanej
to może ta regeneracja nie wyjdzie tak drogo jeśli weźmiemy pod uwagę czas pracy.
Czy tuby RF nie są tak wrażliwe na temperaturę?
Może ktoś na forum miał do czynienia z takimi tubami proszę o opinie .
Mam jeszcze pytanie co do ceny tego plotera czy 14500 jest warta ta maszyna?
Czy może wiesz jaki jest czas pracy na tubie RF, jeśli dłuższy niż na szklanej
to może ta regeneracja nie wyjdzie tak drogo jeśli weźmiemy pod uwagę czas pracy.
Czy tuby RF nie są tak wrażliwe na temperaturę?
Może ktoś na forum miał do czynienia z takimi tubami proszę o opinie .
Mam jeszcze pytanie co do ceny tego plotera czy 14500 jest warta ta maszyna?
-
Żywotność tuby RF to około 10.000 godzin więc trochę więcej
tylko to nie jest tak że ileś tam godzin działa i nagle przestaje, jej moc systematycznie spada. Tuby RF są chłodzone powietrzem nie cieczą jak to ma miejsce w tubach szklanych.
Niestety nie miałem możliwości zobaczyć tej maszyny na oczy więc wiele ci o niej nie powiem, ale na tym forum jest osoba która produkuje te maszyny niech da ci nr telefonu do kogoś kto ma od niego maszynkę i najlepiej z nim porozmawiaj, jak ja kupowałem swój laser otrzymałem listę klientów i pojechałem zobaczyć jak taka maszyna wygląda w pracy nie tylko w momencie pokazu przez producenta/ dystrybutora.

Niestety nie miałem możliwości zobaczyć tej maszyny na oczy więc wiele ci o niej nie powiem, ale na tym forum jest osoba która produkuje te maszyny niech da ci nr telefonu do kogoś kto ma od niego maszynkę i najlepiej z nim porozmawiaj, jak ja kupowałem swój laser otrzymałem listę klientów i pojechałem zobaczyć jak taka maszyna wygląda w pracy nie tylko w momencie pokazu przez producenta/ dystrybutora.
-
Chińczyk ale opanowany do perfekcji
zresztą ta maszyna tego wymaga od "operatora "
Trochę masz mały kapitał więc musisz się skupić tylko na chińczyku, jak coś znajdziesz jeżeli nie masz zielonego pojęcia o laserach patrz na serwis i obsługę klienta już po zakupie.
Jest jeden laser który mógłbym ci zaproponować ale nie będę tego robił oficjalnie na forum nie chcę być oskarżony o reklamę jak jesteś zainteresowany odezwij się na prv.
Pozdrawiam

Trochę masz mały kapitał więc musisz się skupić tylko na chińczyku, jak coś znajdziesz jeżeli nie masz zielonego pojęcia o laserach patrz na serwis i obsługę klienta już po zakupie.
Jest jeden laser który mógłbym ci zaproponować ale nie będę tego robił oficjalnie na forum nie chcę być oskarżony o reklamę jak jesteś zainteresowany odezwij się na prv.
Pozdrawiam
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: PLOTER LASEROWY POMOC
Jak nastawiasz się głównie na wycinanie to bierz chińczyka lub nawet coś "prawie" krajowej produkcji ze szklaną tubą. Niskie koszty w porównaniu do markowych sprzętów kompensują niedogodności. Jak tuba się kończy to zamawiasz nową i działasz dalej. (koszty tuby są dość symboliczne).micos pisze:Witam
nie mam kasy.
Wadą tych laserów jest mała stabilność przy niskich mocach co sprawia problemy przy grawerowaniu niektórych tworzyw (np. laminaty grawerskie).
Jak już wspomniał kolega powyżej patrz na serwis bo czasem oszczędzając parę tyś. w razie problemów możesz czekać na ściągnięcie części z chin i długi przestój.
Niestety niektórzy dystrybutorzy mają z tym problemy.
Jak byś się nastawiał głównie na grawerowanie to zainwestuj w markowy sprzęt.
Najstarszy laser jaki mam ma 8 lat (ULS V460). Działa średnio 6-7h na dobę. Tuba nie była wymieniana, ale to amerykański sprzęt. Powiedziałbym, że to pancerny czołg w porównaniu do innych maszyn jakimi się bawiłem.
-
Witam
Czy ktoś z obecnych na forum miał lub ma ploter firmy SERON.
http://allegro.pl/ploter-laserowy-seron ... 68874.html
Na aukcji jest ploter używany tuba 40W czy to nie za mało do sklejki 3mm.
Czy nie będzie za bardzo smolic ?
Jeśli tak to proszę o opinie
Czy ktoś z obecnych na forum miał lub ma ploter firmy SERON.
http://allegro.pl/ploter-laserowy-seron ... 68874.html
Na aukcji jest ploter używany tuba 40W czy to nie za mało do sklejki 3mm.
Czy nie będzie za bardzo smolic ?
Jeśli tak to proszę o opinie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: PLOTER LASEROWY POMOC
8 lat na jednej tubie ?? Czy jest tam możliwość regeneracji gazu czy tuba jest hermetyczna i cały czas jedziesz na tym samym "wsadzie" ?klami85 pisze:
Jak byś się nastawiał głównie na grawerowanie to zainwestuj w markowy sprzęt.
Najstarszy laser jaki mam ma 8 lat (ULS V460). Działa średnio 6-7h na dobę. Tuba nie była wymieniana, ale to amerykański sprzęt. Powiedziałbym, że to pancerny czołg w porównaniu do innych maszyn jakimi się bawiłem.
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?