jake place
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
jake place
witam !!
mam pytanko zakupiłem laser firmy mazak i mam problem z operatorami bylo 2 i 2 odeszło a pytanie brzmi ile tak średnio zarabia operator na takiej maszynie ??
mam pytanko zakupiłem laser firmy mazak i mam problem z operatorami bylo 2 i 2 odeszło a pytanie brzmi ile tak średnio zarabia operator na takiej maszynie ??
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ja myślę, że wszystkie możliwe pieniądze
.

CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
o wiele za dużo !!metalflex pisze:heheh no ale tak kąkretnie ile ja płace 12.50 brutto mało czy dużo
ja tam bym płacił tak ze 3 miski ryżu
tak naprawdę nie ma znaczenia ile płacisz - bo to zależy od warunków na lokalnym rynku - nie piszesz skąd jesteś
widzisz - u mnie operator lasera zarabiał 3 tysie na rękę i też odpadł ...
jak kto nie czuje się na siłach to nie popracuje ...
z mojego krótkiego doświadczenia wynika że jak kto nie "czuje" lasera to odpadnie tak czy inaczej
mazak to "trudny" laser cała masa parametrów - ustawiania itd - trzeba miec cos w głowie do jego obsługi ale...
jak się dobze wyszkoli operatora to wymiata
teraz płacę mniej - o wiele mniej - i dopiero jak się sprawdzi dostaje podwyżkę
cóż frycowe trzeba zapłacić
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
no jeśli 12.500 zl na miesiąc to niezla placa za takie pieniazki to warto się trochę pomeczyc na tym mazaku,ja pracuje na Trumpfie no i za troche mniejsze pieniazki.metalflex pisze:heheh no ale tak kąkretnie ile ja płace 12.50 brutto mało czy dużo
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 lis 2010, 21:54 przez woker7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
obecnie pracuję na obrabiarce AB-MARWIN VNG STARCUT 250 z oprogramowaniem GE Fanuc 15iMA (na prawdę duża maszyna) moja praca polega na wprowadzaniu korekt w oprogramowaniu oraz pilnowania procesu frezowania czasem wymiana narzędzia przy obrubce gondoli do elektrowni wiatrowych. Proces wygląda następująco:
ustawienie elementu , wypoziomowanie i zamocowanie na azymucie
wprowadzenie parametrów elementu czyli zero elementu
i przyciskanie kilku przycisków ewent po pomiarach korekta w setnych mm.
za tą pracę otrzymuję 25 zł netto na godzinę
często przeskakuję na wypalarkę ponieważ mam doświadczenie z laserkami
na wypalarce otrzymuję 30 zł netto na godzinę .
kwestia teraz czy chcesz zatrudnić kogoś kto będzie miał pojęcie i rozpocznie pracę od razu wiedząc coś na temat oprogramowania i procesu wypalania komu trzeba będzie zapłacić i wymagać czy chcesz zatrudnić osobę do szkolenia której zapłacisz 12,5 zł brutto nie mając pewności czy czasem nie spierdzieli Ci wypalarki .
Powiem tak za 12,5 zł netto to ja bym nawet nie chciał stać koło tej wypalarki.
ustawienie elementu , wypoziomowanie i zamocowanie na azymucie
kwestia teraz czy chcesz zatrudnić kogoś kto będzie miał pojęcie i rozpocznie pracę od razu wiedząc coś na temat oprogramowania i procesu wypalania komu trzeba będzie zapłacić i wymagać czy chcesz zatrudnić osobę do szkolenia której zapłacisz 12,5 zł brutto nie mając pewności czy czasem nie spierdzieli Ci wypalarki .
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
O ile pierwsza maszyna i podstawowe zajęcie są cholernie odpowiedzialne (więc rozumiem przedział wynagrodzenia), to stawkę za wypalanie ukręciłeś sobie naprawdę niezłą.qoptics pisze: ustawienie elementu , wypoziomowanie i zamocowanie na azymucie
Nie spotkałem technologa (programisty, takiego siedzącego w biurze przy hali maszynowej) który miałby ponad 4 na rękę miesięcznie.
Realne stawki to 7-10 netto operator (nawet goście z 10 letnim doświadczeniem), 11-15 netto technolog (chyba że w grę wchodzą inne czynniki - np. umowa z klauzulą, uprawnienia serwisowe..). Zgodzę się oczywiście że jest to również zależne od lokalizacji firmy.
Opole?
Może jesteś liderem/kierownikiem działu? Może prowadzisz własna działalność / sam płacisz sobie zusy? Może masz 30letnie doświadczenie w wieku 35lat? Może szef to twój krewny/kumoter? Albo sam jesteś szefem? Tak strzelam tylko, nie chcę Cię obrazić.
Chciałbym być takim guzikowym na wypalarce w twojej firmie nawet za 2/3 tej stawki... Stuknęło mi już 5 latek na programowaniu L3030, a horyzonty coraz gorsze.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel