kalkulacja cięcia

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
cutsystem
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Kontakt:

kalkulacja cięcia

Post napisał: cutsystem » 23 lis 2011, 13:32

Witam.
Zastanawia mnie jak dokonujecie kalkulacji cięcia laserem. Czy macie jakieś oprogramowanie typu Calculate (dla maszyn Trumpf), czy tworzycie całość w arkuszu kalkulacyjnym.

Pytam, bo stworzyłem stronę internetową www.cutsystem.pl na której można dokonać kalkulacji procesu cięcia laserem trumpf na podstawie planu produkcyjnego w formacie HTML lub PDF.
Strona nie generuje rozkładu elementów i nie tworzy technologii, a jedynie bazują na tekście planów produkcyjnych (filmy na stronie pokazują iddę tworzenia kalkulacji).
Wydaje mi się, że każdy kto dokonuje kalkulacji ręcznie będzie z takiej strony zadowolony, a ci którzy posiadają oprogramowanie do tworzenia kalkulacji mogą porównać wyniki.

Tak chciałbym zareklamować swoją stronę i zasięgnąć waszej opinii.
Oczywiście korzystanie ze strony jest całkowicie darmowe i nie wymaga uwierzytelniania.
A na wszystkie pytania odpowiem w tym temacie.

Pozdrawiam.

Tagi:

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rc666 » 23 lis 2011, 13:39

O co konkretnie pytasz?
Jakis przyklad???
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Autor tematu
cutsystem
Kontakt:

Post napisał: cutsystem » 23 lis 2011, 13:43

pytam o sposób dokonywania wycen.
Mając plan produkcyjny na którym są detale, czasy i ich wymiary jak dokonujesz wyceny wszystkich elementów.
Ręcznie np w arkuszu kalkulacyjnym czy używacie jakiś programów typu Calculate.

Bo problem powstaje przy rozliczeniu materiału, według mnie

Jacolix
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Jacolix » 23 lis 2011, 19:39

Rozumiem, że to forma autopromocji ? ? ?
http://lasertrotec.blogspot.com
cała prawda o laserach TROTEC koniecznie zajrzyj

Autor tematu
cutsystem
Kontakt:

Post napisał: cutsystem » 23 lis 2011, 19:55

Pewnie jakaś forma autopromocji to jest (choć nie mam nic przeciwko, aby użytkowników którzy będą szczególnie aktywni promować na stronie głównej), ale także (tak mi się wydaje) duża pomoc dla technologów, którzy czekają na każdy ostatni tydzień miesiąca by zrobić wyceny dla działu księgowości, a nie mają żadnych innych narzędzi jak arkusz excel i ręczne wprowadzanie.

Sam miałem ten problem, nie było softu wszystko ręcznie się robiło.
O ile można z planu produkcyjnego odczytać format i czas ogólny (pod warunkiem, że jedno zlecenie jest na takim arkuszu), to większy problem był gdy klient (bo ma pełną księgowość) chciał rozliczenia całego zlecenia na poszczególne pozycje (np. 50 pozycji z różnego asortymentu).

Wtedy był to problem, gdy pozycji było dużo. (a polityka była taka, że upychać maksymalnie wszystko co się da i kogo się da).

Temat rzeka, myślę, że większość z was to zna.

Jacolix
Posty w temacie: 2

Post napisał: Jacolix » 23 lis 2011, 20:23

pomysł ok, ale chyba takie dane przydają się czy są konieczne raczej w dużych firmach ? ?
http://lasertrotec.blogspot.com
cała prawda o laserach TROTEC koniecznie zajrzyj

Autor tematu
cutsystem
Kontakt:

Post napisał: cutsystem » 23 lis 2011, 20:30

spotykam wiele firm, które chcą mieć rozliczoną każda pozycję.
Wiadomo w dużej liczbie można więcej ukryć, a jak się rozdzieli na pozycję to te kilkaset złotych już nie tak łatwo utopić.
Klient nasz pan, chce na pozycje dostanie.

Przy okazji, jeden z użytkowników (szkoda, bo nie zostawił w systemie namiarów na siebie, nawet nie wiem czy z tego forum ma namiary) ma trupanch i widzę, że nie udało się rozpoznać planów, bo cutsystem nie rozpoznaje tej maszyny, ale niech mi wyśle na maila ten plan (napisałem do niego posta na stronie cutsystem), to jeszcze w ciągu 2 godzin będzie miał algorytm odczytu i pełną funkcjonalność.

A mogłem wymusić podanie maila :wink: przy rejestracji

[ Dodano: 2011-12-03, 16:33 ]
witam ponownie,
widzę, że osoby odwiedzające stronę www.cutsystem.pl podchodzą bardzo sceptycznie do pomysłu kalkulacji na stronie internetowej.
Większość z was chciało by dokonywać obliczeń, ale nie chce dzielić się informacjami na temat kosztów produkcji.
Jest to w pełni zrozumiałe i uzasadnione, pomimo gwarancji nie udostępniania tych danych osobom trzecim.
Wychodzę na przeciw tym obawom i udostępniam trzeci rodzaj kalkulacji (film na stronie obrazuje ten pomysł).
Użytkownik wprowadza do systemu informacje o detalu. Nie podaje żadnych danych dotyczących kosztów.
Cutsystem tworzy zestaw danych, które muszą być skopiowane i wklejone do specjalnie przygotowanego w tym celu arkusza kalkulacyjnego (do pobrania na stronie).
Użytkownik edytując arkusz kalkulacyjny dopiero w nim podaje informację o cenach i ma 100% pewność, że żadne "tajne" informacje o kosztach nie wyjdą poza jego firmę.

Plik można edytować wedle własnych potrzeb i używać go na przyszłość. Arkusz jest tak zrobiony, że nie zawiera żadnych makr.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”