Jak widać jestem zupełnie nowy na forum wiec proszę o wyrozumiałość

chciałbym zbudować ploter laserowy lecz przed samym kupnem elementów chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy. Ale na początek założenia:
-na początek laser plotera będzie taki amatorski z nagrywarki DVD (może później będzie coś lepszego)
-pole pracy całego plotera planuje dać mniej więcej wielkości kartki A4
-silniki na taki projekt z tego co czytałem wystarcza takie z drukarki czy skanera
Pisałem w tej sprawie na jednym z forach ale jedyna odpowiedz jaką dostałem to było odniesienie do regulaminu (punkt o lenistwie) i temat wylądował w koszu :/
Jestem nie doświadczony w zabawach z silnikami krokowymi ale czytałem trochę na ten temat i trochę wiem wiec lenistwo odpada.
I tu mam pytania:
1. Sterowanie samymi silnikami to o tym jest pełno i w zależności od modelu silnika każdy jest inny ale tu nasuwa się pytanie o sterowanie laserem a mianowicie chodzi mi o to jak sterować laserem by włączał się i wyłączał w odpowiednim momencie podczas wypalania?
jakich sterowników użyć? jak podłączyć? Czy program np. Mach 2/3 oraz sterowniki maja już opcje sterowania nie tylko silnikami ale tez laserem?
2. Znalazłem taki jasny i wyraźny schemat:

Nie będę się tu odnosił do samego sterownika ale chodzi mi o zasilanie. Widziałem w rożnych projektach ze są zastosowane zasilacze komputerowe ale czy to wystarczy i czy to dobre rozwiązanie?
Pytania mogą się wydać banalne ale jestem zielony w tych sprawach. Nie jestem leniwy czytałem już trochę na tematy ploterów ale nie mam jeszcze w tym praktyki.
Z góry dziękuje.