program do monitorowania pracy laserow MAZAK SPACE GEAR
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
program do monitorowania pracy laserow MAZAK SPACE GEAR
jak w temacie
macie moze jakies informacje jak sie nazywa program do monitorowania pracy laserow
mam w zakladzie 5 mazakow i nie mam czasu stac przy operatorach
psuja mi wszystko (przez co mam problemy), celowo zwalnija ciecie, jak by robili mi na zlosc
macie moze jakies informacje jak sie nazywa program do monitorowania pracy laserow
mam w zakladzie 5 mazakow i nie mam czasu stac przy operatorach
psuja mi wszystko (przez co mam problemy), celowo zwalnija ciecie, jak by robili mi na zlosc
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
hmm ale co chcesz monitorować ?
ja mam moduł w pulpicie który mi wysyła smsy o dodzinach właczenia wyłączenia alarmach itd
chyba się nie da ustawić modułu aby powiadamiał o zmianie parametrów cięcia
u znajomego widziałem na triumfie kamerkę
kamera skierowana na pulpit i rejestracja tego co się dzieje - zwykła taka internetowa z marną rozdzielczością ale wszystko widać
u niego też operatorzy zmieniali parametry (feed) bo nie nadążali ze zmianą stołu
ja mam moduł w pulpicie który mi wysyła smsy o dodzinach właczenia wyłączenia alarmach itd
chyba się nie da ustawić modułu aby powiadamiał o zmianie parametrów cięcia
u znajomego widziałem na triumfie kamerkę
kamera skierowana na pulpit i rejestracja tego co się dzieje - zwykła taka internetowa z marną rozdzielczością ale wszystko widać
u niego też operatorzy zmieniali parametry (feed) bo nie nadążali ze zmianą stołu

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
siemka nie wiem dokładnie na jakim systemie operacyjnym pracuje SPACE GEAR i czy współpracuje z siecią LAN jeśli tak to udostępnij sobie katalog z programami na maszynie i podglądaj sobie kod NC, jak sobie oper wstawi jakieś "kody" tzw. zwalniające hehe odczekania przed wpaleniem itd itp czy zmniejszy prędkości cięcia (programowo)
to go wyśledzisz na MKII na Linuksie (ster. PreView) nie ma z tym najmniejszego problemu. Jeśli posuw zmniejszy sobie ręcznie to chyba tylko kamery bo nic mi nie przychodzi do głowy.

MAZAK STX-48 HP/SC 2,5kW
ster: MAZATROL L-plus
MAZAK STX-510 MarkII 2,5kW
ster: Mazatrol PREview
Trumpf TruLaser 5030 classic itp.
Trumatic TC500R
ster: MAZATROL L-plus
MAZAK STX-510 MarkII 2,5kW
ster: Mazatrol PREview
Trumpf TruLaser 5030 classic itp.
Trumatic TC500R
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
przy mazaku
dostałem go z maszyną a zauważyłem jak zmieniałem położenie panela - nawet serwis nie wiedział co to
kupa kabli wcina się w panel i coś tam monitoruje 
dopiero dostałem instrukcję obsługi muszę dokupić soft aby ustawić treść komunikatów i zdarzenia
w poniedziałem mogę podać co to
edit znalazłem co to :
sms
dostałem go z maszyną a zauważyłem jak zmieniałem położenie panela - nawet serwis nie wiedział co to

dopiero dostałem instrukcję obsługi muszę dokupić soft aby ustawić treść komunikatów i zdarzenia
w poniedziałem mogę podać co to
edit znalazłem co to :
sms
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re:
Witam,
Jest też inne rozwiązanie - zastosowanie programu do rejestracji czasów pracy.
Opis tu: http://www.planowanieprodukcji.pl/rejes ... pracy.html
Jak to może działać:
Operator dostaje od ciebie wykaz co ma zrobić - ty zakładasz czasy:
-cięcia
-załadunku
-rozładunku
Operator przy odebraniu zlecenia odbija się w systemie poprzez czytnik kodów kreskowych: kiedy rozpoczął, kiedy skończył, ile zrobił - forma raportu.
Ty na bieżąco w biurze widzisz wyniki - który operator najbardziej się spóźnia, który ile robi braków i etc.
Wiem, że nie jest to bezpośrednio odpowiedź na twoje pytanie ale jeżeli nie znajdziesz z samych laserów rozwiązania to może to być jakieś wyjście w celu ich dokładnego monitorowania.
Pozdrawiam
Sigma-nest
Jest też inne rozwiązanie - zastosowanie programu do rejestracji czasów pracy.
Opis tu: http://www.planowanieprodukcji.pl/rejes ... pracy.html
Jak to może działać:
Operator dostaje od ciebie wykaz co ma zrobić - ty zakładasz czasy:
-cięcia
-załadunku
-rozładunku
Operator przy odebraniu zlecenia odbija się w systemie poprzez czytnik kodów kreskowych: kiedy rozpoczął, kiedy skończył, ile zrobił - forma raportu.
Ty na bieżąco w biurze widzisz wyniki - który operator najbardziej się spóźnia, który ile robi braków i etc.
Wiem, że nie jest to bezpośrednio odpowiedź na twoje pytanie ale jeżeli nie znajdziesz z samych laserów rozwiązania to może to być jakieś wyjście w celu ich dokładnego monitorowania.
Pozdrawiam
Sigma-nest
Pracuj mądrzej zamiast mocniej......
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Myśle że nie zdałoby to egzaminu, zadużo czynników wpływa na końcowy czas wykonania określonego programu. Bardziej skupiłbym sie na monitorowaniu parametrów i rozliczania z nich operatorów, lub wymyśl jakis rozsądny sposób ich premiowania i zaproponuj to szefowi. Jak będą mieli świadomośc ze im więcej zmielą blachy to wypłata bedzie o jakiś procent większa, to sami będą sie kontrolować i chętnie optymalizować proces. A prawda jest taka, że stosunek tych dodatkowych premii do strat jakie mogą wygenerować jest niewielka:)