LaserCut
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
LaserCut
Czy ktoś z użytkowników ploterów sterowanych LaserCut`em spotkał się z sytuacją że .........
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 mar 2011, 14:17 przez bratanek65, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Sprawa jest bardzo prosta. W LaserCUT wchodzisz do "Machine Options", następnie do "Worktable". Tam obu osiach masz opcję "Datum" (dojazd do krańcówek). W danej osi (czyli X) zmieniasz z "P dir" na "N dir" lub odwrotnie, zależnie, jak masz w tej chwili. Zapisujesz zmiany (pojawia się prośba o hasło, ale po prostu kliknij OK). I dodatkowo nowe ustawienie wysyłasz do maszyny -> [Download]->[Download CFG] - oczywiście, jeśli sterowanie jest po USB. Maszyna charakterystycznie musi "2x zapiszczeć". Znaczy to, że przyjęła nowe ustawienia. Jeśli sterowanie jest po PCI - nie musisz nic robić - maszyna "sama weźmie ustawienia pod uwagę".
U kogo kupiłeś ten laser? Czy nikt nie dał Ci do tego instrukcji?
U kogo kupiłeś ten laser? Czy nikt nie dał Ci do tego instrukcji?

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
Dzięki, po niedzieli spróbuję.
To nie moja maszyna. Znajmy potrzebuje pomocy.
Ciężko dojść z maszyną do ładu bo jest po wymianie płyty głównej, lasera i wizytach trzech różnych "serwisantów" z których każdy coś pogrzebał a żaden nie uruchomił maszyny.
To nie moja maszyna. Znajmy potrzebuje pomocy.
Ciężko dojść z maszyną do ładu bo jest po wymianie płyty głównej, lasera i wizytach trzech różnych "serwisantów" z których każdy coś pogrzebał a żaden nie uruchomił maszyny.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2011, 10:34 przez bratanek65, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Sprawdź, jaki masz system sterowania. Wejdź na stronę Leetro i ściągnij opis techniczny. Sprawdź, czy na pewno pin PWM jest podłączony do 5 zacisku zasilacza tuby.
Jeśli jest tak, jak piszę - weź zwykły miernik i sprawdź, czy zmiana ustawienia mocy powoduje zmianę napięcia na zacisku 5 (+) względem zacisku 4 (-). Zmiany napięć powinny wynosić około 1V dla 0% i około 5V dla 100%. Jeśli nie powoduje - problemem jest sterownik Leetro. Może trzeba ściągnąć upgrade firmware.
Zawsze na szybko możesz sobie podłączyć potencjometr między zaciski 4, 5 i 6 zasilacza tuby (około 10 kOhm - liniowy). Środkowe wyjście potencjometru do zacisku 5.
Kliknij "Pomógł", jeśli Ci pomogłem...
Pozdrawiam, PR
Jeśli jest tak, jak piszę - weź zwykły miernik i sprawdź, czy zmiana ustawienia mocy powoduje zmianę napięcia na zacisku 5 (+) względem zacisku 4 (-). Zmiany napięć powinny wynosić około 1V dla 0% i około 5V dla 100%. Jeśli nie powoduje - problemem jest sterownik Leetro. Może trzeba ściągnąć upgrade firmware.
Zawsze na szybko możesz sobie podłączyć potencjometr między zaciski 4, 5 i 6 zasilacza tuby (około 10 kOhm - liniowy). Środkowe wyjście potencjometru do zacisku 5.
Kliknij "Pomógł", jeśli Ci pomogłem...
Pozdrawiam, PR
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
-
- Kontakt:
Przyszło mi jeszcze do głowy, że może przez przypadek uszkodził się kabelek sygnałowy, więc dla pewności sprawdź także wartość sygnału PWM w sterowniku Leetro. Popatrz na zaciski - plus do PWM, a minus znajdziesz bez trudu po opisach na płytce.
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
skoro wiesz lepiej to po co pytasz...bratanek65 pisze: Świetna "rada".
Szkoda, że ty sam nie bardzo wiesz o czym piszesz.
chodzilo oczywiscie o wyjscie z karty... sygnały (zalezy jak masz sterowana) analogowo czy pwm?
jezeli ja nie wiem o czym pisze to mnie nie czytaj

Warto ominąć sterowanie i podłączyć potencjometr i tym spróbować ustawić moc.
-
- Kontakt: