Czy mozna laserem przeciąc szklo??
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Czy mozna laserem przeciąc szklo??
Od jakiegoś czasu współpracuje z producentem bombek na choinkę .Kilka zmian technologicznych już wprowadzilismy do produkcji,ale istnieje jeszcze wiele kwestii nierozwiazanych jak np ta:
Jest pewien rodzaj bombek,gdzie do wnetrza okrąglej bombki wkleja sie inne elementy.
Aby to zrobic nalezy bombke rozciac ,na dwie cześci.w tej chwili jest to rozcinane tarczkami korundowymi,ale powstaje wiele stłuczek i w ogóle jest to karkołomne zadanie.
I stad moje pytanie :czy istnieje mozliwosć cięcie tego cienkiego szkła laserem?
Jest pewien rodzaj bombek,gdzie do wnetrza okrąglej bombki wkleja sie inne elementy.
Aby to zrobic nalezy bombke rozciac ,na dwie cześci.w tej chwili jest to rozcinane tarczkami korundowymi,ale powstaje wiele stłuczek i w ogóle jest to karkołomne zadanie.
I stad moje pytanie :czy istnieje mozliwosć cięcie tego cienkiego szkła laserem?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
jak podgrzejesz miejscowo zapalniczką szybe ze szkła sodowego to też raczej pęknieHAJASZEK pisze:.Kwestia pękania chyba jednak szkła sodowego nie dotyczy..
Nie polecam nikomu prób cię cia szkła hartowanego.wybucha jak granat i cały laser do sprzątania
Co do bombek to moze da sie popodgrzaniu całej bombki ale trzeba by spróbować.
Czasami rzeczy "niemożliwe" robi ten kto nie wie o tym że są one niemożliwe.
Nie chce mi sie łazić po piwnicy i rozpakowywać paczek bo sam bym spróbował jak to z tymi bombkami jest.
Swoja drogą - przypalanie bombki to robota dla saperów

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jak także robiłem próby ze szkłem. Efekty podobne do tych opisywanych powyżej. Jednakże może dla tak cienkiego szkła się uda? Problemem jest raczej cięcie na "okrągło", jeśli bombka nie będzie symetryczna.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Faktem jest ze bombka symetryczna nie jest, i przypuszczam ze wychylenie od osi może być bliskie 0.5 cm.Wiadomo ze należałoby skonstruować jakieś proste urządzenie z uchwytem bombki za tzw.odciąg ,które obracałoby bombka wokół osi z dana predkościa. zastosowałbym pewnie silnik krokowy i generator impulsów,i z budową takiego urządzenia dam sobie radę..otwartą kwestią natomiast zostaje sam laser i możliwość ciecia szkła. Skoro wiem już że jest to wykonalne,będę próbował.
ąle jak to właścicie jest?Promień lasera wykazuje te same właściwości na jakimś odcinku promienia?Czy wiąże sie to z ustawieniem precyzyjnym ogniskowej?Jasno się wyrażiłem?
[ Dodano: 2009-05-13, 22:49 ]
Brak symetri bombki po wydmuchaniu jest głównym problemem mechanizacji cięcia np.palnikiem wodorowym..stąd pomysł na laser
ąle jak to właścicie jest?Promień lasera wykazuje te same właściwości na jakimś odcinku promienia?Czy wiąże sie to z ustawieniem precyzyjnym ogniskowej?Jasno się wyrażiłem?
[ Dodano: 2009-05-13, 22:49 ]
Brak symetri bombki po wydmuchaniu jest głównym problemem mechanizacji cięcia np.palnikiem wodorowym..stąd pomysł na laser
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie wiem czy laser to dobry pomysł-nie czuję "blusa" ale spróbowałbym inaczej.
Mój pomysł- nałożyć warstwę gipsu dentystycznego na obwodzie bombki w miejscu przecięcia, po utwardzeniu cięcie tarczą diamentową na mokro. Jeśli zastosujemy przed nałożeniem gipsu na bąbkę separator to po przecięciu bąbki gips powinien sam odpaść.
Mój pomysł- nałożyć warstwę gipsu dentystycznego na obwodzie bombki w miejscu przecięcia, po utwardzeniu cięcie tarczą diamentową na mokro. Jeśli zastosujemy przed nałożeniem gipsu na bąbkę separator to po przecięciu bąbki gips powinien sam odpaść.