Witam
Od jakiegoś czasu bawię się laserem i tnę se w sklejce. Laser dioda, nie pamiętam mocy, ale tnie sklejkę 3 mm. Software: lightburn.
Ale mam pytanie . Wycinam małe trojkaty, z dxf, czasem mi nie przecina , zmieniam moc czy też prędkość. Nadpalone na zewnątrz a pod spodem czasem nie przeciete. Ale dla proby narysowałem linie w lightburn i podniosłem jedna krawędź sklejki żeby zobaczyć czy może ogniskowa itd. A tu niespodzianka, na całej długości linie piękne cięcie, bez przypalen.
Dlaczego
Dziękuję za odpowiedź
Dodane 7 minuty 59 sekundy:
Parametry te same w obu przypadkach
Cięcie laserem w sklejce
Dlaczego zachowuje się inaczej
-
KordelBiel
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
-
Screpativen
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Cięcie laserem w sklejce
Rysunek z DXF ma duplikaty/przerwy lub bardzo krótkie segmenty – laser zwalnia i nie przebija sklejki.
-
KordelBiel
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
-
logopeda
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

nie chodzi o format pliku tylko jego "jakość" po prostu masz dxf-y źródłowe rozwalone - to mniej więcej tak jak otwierasz dwa te same zdjęcia w jpg i jedno jest nieostre a drugie żyleta ale pierwsze zdjęcie ktoś wysłał przez smartfona z jakąś domyślną kompresją
- to jest bardzo mocne uproszczenie tematu specjalnie dla Ciebie (pisze bo zaraz będzie niepotrzebna dyskusja
edit: może też być tak że dxf jest "czysty" ale przy imporcie lightburn robi z tego sieczkę - to niestety częste przypadki niby uniwersalnych formatów
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

DXF nie jest jakimś ściśle określonym formatem, pliki mogą być zapisane w różnych wersjach, które dany program może importować poprawnie, źle, albo wcale.
Do tego dxf może być spieprzony przez użytkownika, albo przez używanego CAM-a.
Jeśli te trójkąty są np. z Corela, to nie należy się dziwić, że jest problem z wycięciem, bo zamiast trzech odcinków może być ich milion...
Ogólnie, to na odległość trudno będzie pomóc.