Znakowarka Fiber

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
migcool
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Znakowarka Fiber

Post napisał: migcool » 27 gru 2021, 12:30

Witajcie, poszukuję skutecznego i szybkiego w działaniu urządzenia znakującego, obecnie używałem lasera diodowego ale jego ograniczenia i czas zbierania samej tylko farby na początku działalności może i nie przeszkadzała, lecz obecnie jest to proces zbyt długotrwały. Dotychczas pracowałem z plikami DXF tylko i wyłącznie ponieważ tym laserem nanosiłem głównie napisy, a chciałbym wdrążyć coś więcej w tej dziedzinie i nanosić różne elementy graficzne. Urządzenie nie będzie pracowało na linii w fabryce przez 8h na dwie zmiany, lecz ok 4h co dwa dni. Obszar roboczy w zupełności 110x110 wystarczy.

1. Czy poniższe urządzenia jakie podeślę są warte uwagi (serwis, jakość wykonania, może ktoś coś się wypowie w tym temacie)?
2. Czy moc wystarczy, aby skutecznie zbierać farbę proszkową lub bezpośrednio znakować na stali nierdzewnej? Moje produkty są produkowane tylko ze stali nierdzewnej i w takiej będę głównie znakował.

Przykład pierwszy (Gdzieś tutaj na forum widziałem, że ktoś polecał firmę Mactron), również u tego sprzedawcy jest inna znakowarka Mactron ale czy aby nie tylko różnica w budowie je różni?
https://materialy-grawerskie.pl/znakowa ... i-20w.html
Poniższy ma taką samą moc, ten sam producent ale koszt 10tys więcej:
Allegro: 7258552485 (przepraszam, że numery ofert, nie pozwala forum na zamieszczenie linku do allegro bezpośrednio)
Czy ten jest aż taki słaby w porównaniu z powyższymi modelami, że pomimo mocy 50w nie kosztuje adekwatnie do Mactron?
Allegro: 11440065022
Poniżej cała stacja w cenie niezłej ale czy to nie jakiś szajs?
Allegro: 8432885499

Oczywiście po Waszych opiniach do każdego sprzedawcy wyślę swoje próbki do wykonania z nagraniem filmu podczas obrabiania, aby mieć porównanie. Koszt maksymalny jaki chciałbym na to przeznaczyć to 35tys, tylko może nie ma potrzeby wydawać takiej sumy jeśli opinia podpowie pierwsze urządzenia Mactron :) Z góry dziękuję za wszelkie rady.

To co niekiedy przyszło robić diodowym i efekt nie był powalający, a o czasie wykonania nawet nie wspominam :)
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (38.84 KiB) Przejrzano 597 razy

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Re: Znakowarka Fiber

Post napisał: kamar » 27 gru 2021, 17:45

Autor tematu
migcool

Post napisał: migcool » 29 gru 2021, 12:00

Przejrzałem wątek, dość stary już jest, trochę przepychu słownego da się zauważyć, a pomiędzy Twoje zadowolenie z mocy 30W, ja nie chcę jakoś głęboko znakować, bardziej zależy na jakości nanoszonych grafik. Nie miałem okazji spotkać się z taką znakowarką, moce nic mi nie mówią, zwłaszcza, że jest spory rozrzut i od 20w do 50w ceny rosną niezbyt proporcjonalnie, co powoduje takie różnice, że można firmy Cormak( podobno serwis i wsparcie kończy się po zakupie za drzwiami) zakupić za 12tys brutto 20w i firmy Mactron 20w za ok 19tys, to drugie wyróżnia, że już gdzieś tutaj na forum ten producent został przytoczony w całkiem niezłym świetle.

Pewnie jedyną opcją właściwego wyboru będą testy bezpośrednie na danym sprzęcie u sprzedawcy..

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 gru 2021, 12:58

migcool pisze:
29 gru 2021, 12:00
Pewnie jedyną opcją właściwego wyboru będą testy bezpośrednie na danym sprzęcie u sprzedawcy..
Testy jak najbardziej wskazane. Tym bardziej że obszar znakowania dość spory jak na galvo.
Przy moich 75x75 już widać różnicę w jakości na obrzeżach a w centrum. A przy większym będzie jeszcze bardziej widoczna.

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Daniu » 29 gru 2021, 14:22

Wg mnie to wszystko to ten sam Chińczyk. Poza różnicami w mocy niczym się nie różnią. W Chinach kupisz tego z pierwszego postu za polowe ceny. Musisz sam zdecydować czy chcesz blisko ~10k zapłacić za szkolenie i „serwis”. Ja chyba wolałbym za ta cenę kupić drugi laser. Ale wybór należy do Ciebie.
Odnoście pola pracy, zależy ono od założonej soczewki. Zwiększajac pole pracy, zwiększa się również promień lasera… poczytaj jeszcze o fiber mopa…

Pojeździj, popróbuj i zdecyduj.

Dodane 1 minuta 2 sekundy:
Kamar, a co Ci się dzieje na obrzeżach? Zniekształca?
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 gru 2021, 14:30

Daniu pisze:
29 gru 2021, 14:22
Kamar, a co Ci się dzieje na obrzeżach? Zniekształca?
Płycej graweruje i krawędź pod widocznym kątem. Trzeba wyważyć ustawiając ogniskową , skrócić w centrum.
Dlatego piszę o testach. Przy płytkim znakowaniu może nie być widać różnicy.

Daniu
Posty w temacie: 2

Post napisał: Daniu » 29 gru 2021, 14:47

Żeby krawędź była prostopadła w grawerowaniu 3D na brzegach musiałbyś mieć soczewkę telecentryczna…
Ale ze względu na cenę chyba aż tak Ci to nie przeszkadza… 😀

A w temacie, to trochę przesadziłem z tym 10k bo VAT dojdzie, ale i tak spora różnica…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 gru 2021, 15:17

Mój podstawowy format to 14x14 mm :)
Co do ceny to już przebitka niewielka. Jak ja kupowałem to z VAT-em było 3 razy taniej.
Serwisu i szkoleń to te urządzenia nie wymagają.
Cała "obsługa" przez pięć lat to przetarcie szmatką obiektywu i wlotów powietrza :)

Dodane 6 minuty 46 sekundy:
Daniu pisze:
29 gru 2021, 14:47
Żeby krawędź była prostopadła w grawerowaniu 3D na brzegach musiałbyś mieć soczewkę telecentryczna…
Chyba święcona woda nie pomoże :) Promień w galvo zmienia kąt padania i i krawędź będzie pod takim kątem.

Awatar użytkownika

bratanek65
Posty w temacie: 1

Post napisał: bratanek65 » 29 gru 2021, 19:20

kamar pisze:
29 gru 2021, 15:17
Chyba święcona woda nie pomoże :) Promień w galvo zmienia kąt padania i i krawędź będzie pod takim kątem.
Nie będzie.
Trzeba zainwestować w porządną soczewkę wielosegmentową a nie najtańszą jednosoczewkową.
Tym bardziej, że do 1064 soczewki są tanie jak barszcz w porównaniu do CO2 i łatwe w konfiguracji.
"Let's Go Brandon"

Autor tematu
migcool

Post napisał: migcool » 30 gru 2021, 13:21

bratanek65 pisze:
29 gru 2021, 19:20
kamar pisze:
29 gru 2021, 15:17
Nie będzie.
Trzeba zainwestować w porządną soczewkę wielosegmentową a nie najtańszą jednosoczewkową.
Tym bardziej, że do 1064 soczewki są tanie jak barszcz w porównaniu do CO2 i łatwe w konfiguracji.
To brzmi przyszłościowo, czy to jest możliwe w urządzeniach jakie mnie interesują? Wracając do powyższych opinii o kwocie jaką życzą sobie "polscy sprzedawcy" tych chińskich laserów, skoro mówicie, że cena jest sztucznie zawyżana to może kupować coś pokroju Smart Laser 30w za niecałe 16tys netto? Nie będę tym rezał w głąb stali, a raczej powierzchowne w przyszłości delikatnie i wyczuwalne pod paznokciem grawery na surowej stali nierdzewnej. Obecnie wykonywałem to na diodowym Led usuwając tylko farbę w żmudny sposób, teraz chciałbym kupić czas i większe możliwości, nie ukrywam, że pole obróbcze w moim przypadku, na obecną chwilę to nawet 75x75 by wystarczyło, lecz wolałbym się nie ograniczać i jednak mieć trochę większe to pole.

Pytam Was tutaj bo sprzedawcy powiedzą to co chcę usłyszeć i niekoniecznie może to się okazać zgodne z rzeczywistością...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”