Cześć, mam problem z moim laserem. Wykonuje nim różne tabliczki na szafy elektryczne z laminatu i od niedawna pojawił się problem, ponieważ podczas grawerowania linii bądź cienkich liter laser nie graweruje dokładnie i ostro.
Grawerując przy Xswing, grawery wzdłuż osi X jest wszystko ok. Problem pojawia się, gdy mam np szeroką na 2mm kreskę wzdłuż osi Y, a grawer idzie po osi X. Czasami pali dobrze, a czasami mam taki efekt jak na załączonych zdjęciach.
Soczewka i lustra sprawdzone, czyste i wyregulowane. Podejrzewam, że problem polega w programie.
Wiem, że w RDWorks ustawia się czasy przy grawerowaniu w trybie swing (w obie strony).
Czy ktoś mógłby pomóc z regulacją tych czasów?
A może problem jest w czymś innym?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Dziwny problem podczas graweru
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Dziwny problem podczas graweru
Jeżeli robisz tabliczki już od jakiegoś czasu, problem pojawił się od niedawna i nic nie zmieniałeś w programie, to brzmi tak, jakby problem leżał gdzie indziej
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Re: Dziwny problem podczas graweru
1. Laser Fiber?
2. Podobny problem - wystąpił na podobnym chyńcy. Włąć grawerowanie prostej linii na całą długość pola pracowego. I delikatne sprawdź złącza od skanatora do sterownika.
3. Wymień kabel od sterownika do generatora lasera. Śmieszne, ale może pomóc.
2. Podobny problem - wystąpił na podobnym chyńcy. Włąć grawerowanie prostej linii na całą długość pola pracowego. I delikatne sprawdź złącza od skanatora do sterownika.
3. Wymień kabel od sterownika do generatora lasera. Śmieszne, ale może pomóc.