Oprogramowanie do trumpf 3030

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

vooyeck
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: vooyeck » 13 lis 2010, 09:07

Nie musisz mieć klucza sprzętowego na maszynie po prostu go sobie udostępniasz z kompa programisty więc nie musisz go na maszynie instalować. Zadzwoń do Trumpfa po konkretne instrukcje. Dodatkowo do maszyny pewnie dostałeś oprogramowanie Tops Shop Floor Programming tam są aplikacje które Ci w tym pomogą

Tagi:

waldemas1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

automat

Post napisał: waldemas1 » 14 lis 2010, 22:48

Mam pytanie , powiedzmy że program kończy się o godzinie 10 min 10 a mnie przy maszynie niema (przerwa) a tniemy ten sam zestaw cały dzień jak zrobić aby maszyna sama zmieniła stoły i zaczęła ciąć ,próbowałem kombinować na stronie UTWÓRZ ZLECENIE OBRÓBKI ARKUSZA ale za cholerę nie zmienia stołów .Zależy mi na ręcznym sterowaniu a nie przez programistę .(tylko raz na czas przerwy niestety u nas patrzą kiedy człowiek wraca ze śniadania czyt. obcinają godziny....) Podobno istnieje taka możliwość....?
Nie martw się że jest źle , zawsze może być gorzej ... .

Autor tematu
Aragami
Posty w temacie: 10

Re: automat

Post napisał: Aragami » 14 lis 2010, 23:35

waldemas1 pisze:Mam pytanie , powiedzmy że program kończy się o godzinie 10 min 10 a mnie przy maszynie niema (przerwa) a tniemy ten sam zestaw cały dzień jak zrobić aby maszyna sama zmieniła stoły i zaczęła ciąć ,próbowałem kombinować na stronie UTWÓRZ ZLECENIE OBRÓBKI ARKUSZA ale za cholerę nie zmienia stołów .Zależy mi na ręcznym sterowaniu a nie przez programistę .(tylko raz na czas przerwy niestety u nas patrzą kiedy człowiek wraca ze śniadania czyt. obcinają godziny....) Podobno istnieje taka możliwość....?
Jeśli utworzyłeś poprawnie zlecenie i je odpaliłes a stoły się nie zmieniaja, to wchodzisz korekta technologi / Ładuj i wybierz zeby zmieniał stoły, nie pamietam jak sie nazywa, bodajże numer 5 na rozwijanej liście

waldemas1

Post napisał: waldemas1 » 22 lis 2010, 00:08

Nie sprawdziłem jeszcze ale jak ktoś ma ciekawe sposoby na ułatwienie pracy lub jej przyspieszenie to chętnie proszę o pomysłu.... .

Grzegorz_1984
Posty w temacie: 1

Post napisał: Grzegorz_1984 » 23 lis 2010, 22:06

Jeśli masz np. do zrobienia 30 arkuszy to wchodzisz w wybór programu tam wybierasz utwórz zlecenie obróbki arkusza. W oknie które się pojawi ustawiasz ile arkuszy chcesz zrobić, ile masz zrobionych już (o ile jakieś masz zrobione) a sposób załadunku i wymiany wózków zostawiasz 1. następnie wchodzisz w menu (chyba) 1 1 5 3 (lub 1 1 5 5) i tam zmieniasz wymianę wózków na 5 (musisz tylko wybrać program w którym zmienisz tą opcje). Inne opcje zostawiasz bez zmian. Następnie wchodzisz w plan produkcyjny i dajesz produkcje start. W tym momencie po wgraniu programu do pamięci wózki automatycznie powinny się zmienić (o ile skasowana bariera i potwierdzony załadunek) i zacząć palić program. Po skończeniu pierwszego arkusza (przy skasowanej barierze i potwierdzonym załadunku) wózki powinny Ci się automatycznie zmienić!!

[ Dodano: 2010-11-23, 22:13 ]
Do ARAGAMI
Podgląd program o ile dobrze rozumie o co Ci idzie jest po prawej stronie od ekranu - taka lupa którą naciskasz gdy jesteś w "wybór programu". Wtedy rzut arkusza powiększa Ci się na cały ekran.
TRUMPF TRUMATIC L3030S; LANTEK EXPERT

waldemas1

Post napisał: waldemas1 » 27 lis 2010, 11:52

Ok działa super sprawa więcej czasu na łażenie lub spanie..... :mrgreen:
Czy ktoś czyścił filtry w komorze cyklonowej i jak to przebiega czy bez problemów i na co uważać , bo u nas wskaźnik coraz częściej dobija do czerwonego pola .

vooyeck
Posty w temacie: 3

Post napisał: vooyeck » 02 gru 2010, 21:16

Kolego czyszczenie filtrow w komorze cyklonowej to bardzo brudna sprawa kup sobie kombinezon jednorazowy w casto albo obi i maske p3, dobrze radze.
Co do wskaźnika to proponuje jeszcze jak wyjmiesz filtry wziac do reki jakas dluga rurke i poczyscic wszystko w srodku. Jesli wszedzie nie siegniesz to otworz wzierniki (takie jajowate pokrywy z ocynku) i tam jeszcze poczysc proponuje reka brudno ale daje najlepsze efekty. Jesli czyszczenie filtrow nic nie da to trzeba wymienic filtry.
Powodzenia :-)

Sylwek Byliński

Post napisał: Sylwek Byliński » 02 gru 2010, 21:29

Po pierwsze ja bym sprawdził czy pojemnik na pył nie jest pełny . Zdarzało mi się widzieć takie przypadki że pojemnik nie był w ogóle opróżniany. Nie muszę mówić jakie to niesie ze sobą konsekwencje. W twoim przypadku jeżeli jeszcze nie czyściliście wkładów filtra to teraz trzeba to zrobić a problem powinien zniknąć, oczywiście stosując środki ochrony osobistej o których wspominał vooyeck.

lewy10psdw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 02 gru 2010, 22:00

Slyszalem tez, ze niektorzy czyszcza filtry karcherem, obilo sie cos komus o uszy?

Sylwek Byliński

Post napisał: Sylwek Byliński » 02 gru 2010, 22:07

Slyszalem tez, ze niektorzy czyszcza filtry karcherem, obilo sie cos komus o uszy?
Nic takiego nie słyszałem, u nas czyścimy odkurzaczem przemysłowym z szczotką o długim włosiu żeby nie uszkodzić powierzchni wkładu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”