SigmaNest a Lantek expert?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

wr_nal
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: wr_nal » 28 wrz 2009, 15:35

vorkosigan pisze:Witam
Właśnie jestem w trakcie testowania sigmy i experta z lanteka i jak na razie to oba programy nie dają rady trutopsowi.

Nesting średni - próbuje jakieś parametry dobrać ale tak trutops wychodzi obronną reka ;]
Niby fajnie wszytko na bazach danych ale co one dadzą jak na materiale będę tracił. - przynajmniej u mnie na razie tak wychodzi.

Ręczny nesting - nosz kurna, to już porażka. Obracanie w w/w programach detali przy ręcznym nestingu dobija (chociaż muszę przyznać, ze widziałem gorsze rozwiązania ;]), w trutopsie kółeczko od myszki jest niezawodne ;] Występowanie "skoków" (nie wiem jak to lepiej nazwać - przesuwam detal i nagle ląduje pół ekrany za daleko) przy ręcznym nestingu też mnie odpycha od tych programów.

A i co mi się rzuciło, importowanie plików lanteku - zaimportowane, coś tam wyskoczyło, że nie tak oO (trutops się o nic nie pluł), zrobiona weryfikacja geometrii a i tak na koniec wysypał się program na detalu, który był opisany jako dobry. Jeszcze do lanteka - mi się strasznie sypie - myślałem ze coś z rysunkami mam ;] - to wziąłem ich rysunki i to samo.

Na koniec mam pytanko
Ogólnie szukam alternatywy dla trutopsa - albo dokładniej: mam badziewiaty program do plazma/gaz i chce go zmienić ->przekonać prezesa ;] jak na razie sam siebie nie mogę przekonać :razz:
Wie ktoś może czy jest możliwość ustawienia trutopsa żeby obsłużył inną maszynę, w moim przypadku to wypalarka plazmowo/gazowa messera. Jeśli by istniała taka możliwość to myślę, że by to i dużo taniej wyszło?
Witam,

Moze i ja sie wypowiem. 2,5 roku temu zrezygnowalem ze standardowego oprogramowania do mojego lasera (Topsa :/ sic!) W koncu! Nie wiem na czym dzialacie. U mnie jest to Trumpf 3030 oraz 3050. Wiele programow testowalem, ale w zadnym nie wychodzil nesting tak jak w Lanteku, a wiadomo w tym glownie oszczednosci. W rezultacie zdecydowalismy sie wlasnie na takie rozwiazanie.
Widzialem ze ktos na forum mial watpliowsci co do latwego obrotu elementu w Topsie, to tylko w sumie kwestia przyzwyczajenia. Heh wiec zalezy jak kto woli :) W Topsie bylo to ok! W Lanteku calkiem przyjemnie to dziala.
Jesli masz pytania co do importu plikow to bij do gosci z Lanteka, pewnie pomoga od reki, zwlaszcza ze sa na miejscu. U nas nigdy nie bylo z tym problemow. Wiec nie wiem o co dokladnie chodzi!
Co do sigmy, hmm. Rozmawialismy i z nimi. Ceny maja podobne. Wiecej inetersujacych nas mozliwosci znalezlismy w Lanteku.
Z tego co kiedys pytalem to wiem ze tops nie obsluzy Ci drugiej maszyny :/
Masz jakies pyt wal na prv.

Pozdrawiam

Tagi:

jejej
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Kontakt:

Post napisał: jejej » 02 paź 2009, 21:06

vorkosigan pisze:Witam
Wie ktoś może czy jest możliwość ustawienia trutopsa żeby obsłużył inną maszynę, w moim przypadku to wypalarka plazmowo/gazowa messera. Jeśli by istniała taka możliwość to myślę, że by to i dużo taniej wyszło?
Witam,

w sprawie konwertera z TruTops na plazmę lub inne maszyny laserowe proszę zgłaszać się na adres [email protected].

Proszę podać typ maszyny i przesłac kilka programów na swoją maszynę wraz z DXF-em pokazującym co ma być produktem finalnym z pewnościa coś się da zaproponować.

Pozdrawiam
Pozdrawiam -

Grzegorz Brzęczyszczykiewicz

kogoot
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: kogoot » 02 gru 2009, 10:48

Proponuje MasterNEST I CUT5(Linea5) szybki nestingi podptocessory nie odbiegajae od Topsa a czasami dajace nawet wiecej mozliwosci

vorkosigan
Posty w temacie: 4

Post napisał: vorkosigan » 02 gru 2009, 18:03

Witam
Właśnie wczoraj wysłałem zapytanie do przedstawiciela MasterNest;) i chciałem zasięgnąć opinii o MasterNest, bo zero wzmianki na forum a wygląda obiecująco - zobaczymy ;)
Jeśli będzie robił nesting na poziomie Topsa ( jak wspomniał kolega kogoot) i nie dłużej to by było miodzio, plus baza danych na jako takim poziomie.
Przydał by się jeszcze jeden gracz do walki z sigma i lantekiem ;]
Tylko po pierwszej rozmowie z przedstawicielem jestem zaniepokojony - bo wyglądało, jakby nie chciał mi tego programu sprzedać :roll:

Dla osób które szukają prostego programu polecam program IGEMS, testowałem go trochę i nesting nie jest najgorszy, baza blach i odpadów jest. Praca przyjemna, wmiarę intuicyjna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”