W takim razie, chociaż to tylko gdybanie, sprawdź Kolego wygląd kabla WN (czerwonego). Wygląda to na przebicie do masy. Ten kabel zazwyczaj ma potrójną izolację - wewnętrzna jest dość sztywna i podatna na uszkodzenia przy załamaniach. Jeżeli będą jakiekolwiek ślady zwęglenia - jesteś w "domu" i należy wymienić kabel. Często na wszelki wypadek, kabel dodatkowo wkłada się w koszulkę igielitową jako zabezpieczenie mechaniczne przed uszkodzeniem izolacji na "super gładkich" przejściach przez otwory w obudowie.
Dodatkowo, jeżeli masz wystającą tubę, to często nakładka jest przykręcana tylko dwoma śrubami - warto wtedy wyciąć z twardej gumy przekładkę o kstałcie obudowy i włożyć ją pomiędzy elementy przy przykręcaniu osłony. Dodatkowo dać dwie końcówki oczkowe połączone kawałkiem linki miedzianej i w ten sposób zrobić dobrą masę dodatkowego elementu
życzę sukcesów, pozdrawiam
Andrzej
Problem z zamontowaniem tuby
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 2
Nie bardzo rozumiem.Andrzej_kw pisze: Dodatkowo, jeżeli masz wystającą tubę, to często nakładka jest przykręcana tylko dwoma śrubami - warto wtedy wyciąć z twardej gumy przekładkę o kstałcie obudowy i włożyć ją pomiędzy elementy przy przykręcaniu osłony. Dodatkowo dać dwie końcówki oczkowe połączone kawałkiem linki miedzianej i w ten sposób zrobić dobrą masę dodatkowego elementu
życzę sukcesów, pozdrawiam
Andrzej
Najpierw radzisz mu odizolować przykręcaną dodatkową osłonę gumą od reszty maszyny,
a następnie połączyć to wszytko wspólną masą.
To po ch... ta guma?
Jak jest zwarcie to trzeba je usunąć. Izolowanie gumą niczego nie rozwiąże.
Najwyżej ktoś oberwie WN trochę później.
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Kol Zaremba - sprawa jest dość prosta i podkreślałem jako dodatek - superdokładnie wykonany element mocowany na dwie śruby (obie w połowie długości krótkiego boku) nawet mocno skręcony z obudową i tak chwieje się na wszystkie strony. Zastosowanie przekładki z twardej gumy stabilizuje mechanicznie to połączenie. Ponieważ jednak elektrycznie powinna to być całość z resztą obudowy - to przewód dla zapewnienia małego oporu przejścia. Była to jednak sprawa oboczna dla tematu przebicia na kablu. Podobnie jak z aspiryną - niby wystarcza sama tabletka, ale większość ludzi popija ją wodą
Najważniejsze, że kol. gripsed ma już kłopot z głowy, a sądziłem, że przyda mu się dodatkowa porada. To forum ma być nam pomocne, czy może się mylę? Ja czerpię z niego garściami, a jeżeli mogę pomóc, to pomagam. Mea culpa, ale nie planuję się zmieniać i jeżeli będą mógł, to pomogę
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Najważniejsze, że kol. gripsed ma już kłopot z głowy, a sądziłem, że przyda mu się dodatkowa porada. To forum ma być nam pomocne, czy może się mylę? Ja czerpię z niego garściami, a jeżeli mogę pomóc, to pomagam. Mea culpa, ale nie planuję się zmieniać i jeżeli będą mógł, to pomogę
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej