Wskaźnik laserowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Wskaźnik laserowy
Tak więc, buduje wskaźnik laserowy dla pracy żurawia wieżowego. Urządzenie miałoby być umieszczone na wysięgniku dźwigu (w zależności od wysokości żurawia od 20m do nawet 200m nad ziemią). Takowe urządzenie miałoby być pomocą dla operatora aby z poziomu kabiny widział nad jakim miejscem dokładnie znajduję się zblocze hakowe oraz ładunek. Samej wiązka laserowa musiałby być widoczna zarówno w dzień jak i w nocy. Myślałem nad wyborem diody laserowej barwy zielonej. Problem polega na tym, że ludzie pracujący pod żurawiem muszą być bezpieczni. Czy samo "spojrzenie" w wiązke laserowe jest bezpiecznie? I czy jeżeli ktoś by spojrzał w samą diodę umieszczoną "do góry" byłby bezpieczny? Mogę dodać, że takowe urządzenie przemieszczałoby się razem z wózkiem który jeździ po wysięgniku, a jeżeli żuraw zatrzymał by się w miejscu laser byłby wyłączany po jakiś 2 do 3 sekund, a więc nie byłoby skupienia długotrwałego wiązki w jeden punkt.
Czytałem dużo również o polaryzacji światła laserowego. Czy zastosowanie polaryzatora zaraz przy diodzie laserowej rozwiązałoby problem?
Z góry bardzo dziękuję za udzielenie cennych rad i wskazówek.
Czytałem dużo również o polaryzacji światła laserowego. Czy zastosowanie polaryzatora zaraz przy diodzie laserowej rozwiązałoby problem?
Z góry bardzo dziękuję za udzielenie cennych rad i wskazówek.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeśli zielona kropka ma być widoczna w słoneczny dzień, w dodatku z dość daleka, to dla wzroku bezpieczne to nie będzie. Polaryzator nic nie da, bo co najwyżej odetnie część (lub całość - zależnie od ustawienia) światła i żeby było tak samo widać, trzeba będzie dać odpowiednio większą moc, więc na jedno wyjdzie.
Może zamiast lasera kamerka, a w kabinie monitor z namalowanym krzyżykiem?
Może zamiast lasera kamerka, a w kabinie monitor z namalowanym krzyżykiem?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
O "zielonym" czy "niebieskim" zupełnie zapomnij ze względów bezpieczeństwa pracowników/przechodniów. Przecież NIE będziesz w stanie zagwarantować, że to nie padnie na jakąś odbijającą powierzchnię. Nikt ci tego nie homologuje. Czerwony - może. Pewnie zależy od mocy. Miałem taki z "poszerzeniem wiązki" (jakiś chiński odpowiednik beam extender do laserów) do ~12mm ale niestety bardzo szybko padł mimo teoretycznie poprawnych parametrów zasilania. Jednak wiązka nie była bardzo skolimowana - o ile pamiętam na ~4m dystansu z 12mm robiło się ~30mm. Czyli przy kilkudziesięciu nie będzie właściwie zupełnie widoczna. Tak jak ktoś wspomniał kamera to lepszy pomysł.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Kiedyś naprawiałem (nie montowałem) taki system w dźwigu wieżowym samojezdnym. Różnica polegała na tym, że kamera nie była na wózku zblocza jeździła na dodatkowym wózku po długości żurawia i miała system, który znając wysokość żurawia od ziemi, odległość haka od żurawia i odległość wózka od wieży ustawiała kamerę pod odpowiednim kątem i pokazywała na monitorze w kabinie obraz miejsca z krzyżem. Wózek kamery był na dodatkowych zbloczach tak, że zawsze był w połowie odległości między wózkiem zblocza, a wieżą. Ale tak jak mówię tylko to naprawiałem bo kable były pouszkadzane 
Zaleta - kamera nigdy nie pokaże "wielkiej żelbetowej płyty" z lotu ptaka bez widoku pod nią, ale pewnie cena takiego systemu jest nieadekwatna do zalet

Zaleta - kamera nigdy nie pokaże "wielkiej żelbetowej płyty" z lotu ptaka bez widoku pod nią, ale pewnie cena takiego systemu jest nieadekwatna do zalet

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Co racja to racja 😊 Dziękuję za wyczerpujące wypowiedzi. Co do kwestii kamer bezprzewodowych.. Jak to wygląda z ich zasięgiem? Zasięg musiałyby mieć do ok. 300m. Orientujecie się może coś w tym temacie? Jak to cenowo wygląda? I czy do tego jakiś wzmacniacz sygnału czy wysięgnik żurawia jest już takowym wzmacniaczem?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
I tak potrzebujesz zasilanie do kamery - więc jeżeli długość kabla ~100m starczy, to może PoE (prawdziwe - około 48V, nie "chińskie" 12V) i kamera IP. Albo jeżeli jakieś oświetlenie jest 230V - to może użyć tych "sieciowych routerów" które są używane w domach. Ale to już temat nie na te forum zdaje się.