Mam kłopot z ustawieniem przystawki obrotowej w moim laserze. Problem polega na tym, że po narysowaniu w programie kwadratu 10x10 mm, grawerka wykonuje go o wymiarach 10x2 mm.
Ogólnie mówiąc wymiary w osi X sa zawsze zgodne z zadanymi w programie, natomiast w osi Y (obrotowej) są znacznie przekłamane i zawsze zbliżone 0,5 - 2 mm.
Szukałem trochę informacji na ten temat, znajdując m.in. ten wątek -> How to change properties for rotary i starałem się dokonać podobnych obliczeń u siebie..
Mój silnik jest podobnego typu, gdyż pojedynczy krok to 1,8 st, czyli 200 kroków dla pełnego obrotu 360 st
Dalej: 200*10=2000, przełożenie 10:1, czyli 2000*10=20000
Obliczenie odległości jaką ma pokonać oś w trakcie jednego kroku: D*PI/20000 =~ 0,013823
Policzone dla przedmiotu o średnicy 88 mm
Obliczoną wartość wpisałem w polu w programie Step length (um), jednak nic to nie zmieniło.. zacząłem w końcu wpisywać różne inne wartości.. w końcu już takie z kapelusza wzięte i wszystko to nie wywoływało widocznej zmiany
Linki do zdjęć:
Okno z ustawieniami silników
Grawerowanie obrotowe - ustawienia
Zdjęcie przedmiotu - efekt jaki powstaje w wyniku tego błędu
Powiem szczerze, że nie bardzo rozumiem parametr Circle Pulse i ten opis, jaki ma on wpływ na pozostałe kalkulacje i czy on jest dla mnie istotny w tym momencie.
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem co robię źle, już chyba skończyły mi się jakieś logiczne pomysły