Jako darmowy klon AutoCada do edycji grafiki wektorowej 2D reklamowany jest programDraftSight Sprawdziłem- działa. Można zapisywać pracę w kilku wersjach DXF, DWG, eksportować w postaci plików rastrowych... Ciekawy i można zainstalować w polskiej wersji.
Przed użyciem , po instalacji trzeba program aktywować. Kod aktywacyjny przychodzi mailem.
Uwaga- w razie problemów (brak wiadomości od firmy DraftSight) należy sprawdzić czy wiadomość nie została przez pocztę zaklasyfikowana i wrzucona do kosza spamu. Ja i kilka innych osób miało taką niespodziankę. Dopiero po kilku niepowodzeniach to odkryłem. Po wygrzebaniu wiadomości ze śmietnika i aktywacji śmiga jak trzeba.
ploter CNC CO2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
PikoCNC też jest darmowy
Wspmniany wyżej DraftSight w wersji darmowej niby działa ale niektóre funkcje są martwe i od początku zachęcają do zakupu wersji professional. Takie są prawa buszu. Programiści też muszą z czegoś żyć. Do rysowania plików które mają być potem wypalane na ploterze powinien jednak wystarczyć. Dość prosty do nauczenia się obsługi. Do moich potrzeb się nadaje