Systemy filtracyjne

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
Cooper
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Systemy filtracyjne

Post napisał: Cooper » 21 lis 2011, 15:07

Witam

Pytanko do szanownego grona o polecenie jakiegoś rozsądnego systemu filtracyjnego do lasera 60W by nie trzeba było wyrąbywać dziury w ścianie :), ewentualnie jakby ktoś mógł także polecić jakiś odciąg wióra do grawerki komputerowej stojącej na biurze także byłbym wdzięczny.

Tagi:

Awatar użytkownika

slashdot
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Re: Systemy filtracyjne

Post napisał: slashdot » 21 lis 2011, 18:51

W przypadku lasera, rozsądne rozwiązanie to takie, które jest dopasowane do materiałów, które obrabiasz i do wielkości produkcji.

Jeżeli jest to drewno, tektura i gadżety to wystarczy prosty pochłaniacz bez specjalnie wyszukanych filtrów. Wtedy HEPA i węgiel aktywny zwykle wystarcza. Jeżeli produkcja to w 90% przypadków guma do pieczątek albo plexi i tworzywa sztuczne to będzie potrzebny pochłaniacz o większej wydajności i bardziej rozbudowanym systemie filtrów.

Nowoczesne pochłaniacze mają również możliwość sterowania przez jakiś port I/O. Łatwo wtedy takie rozwiązanie zintegrować z grawerką czy wycinarką laserową.

Poza tym, z wielu względów, oczyszczone powietrze dobrze jest odprowadzać na zewnątrz, a nie do pomieszczenia wewnątrz budynku. Więc bez dziury w ścianie się pewnie nie obędzie :-)

kinia1951
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Re: Systemy filtracyjne

Post napisał: kinia1951 » 22 lis 2011, 08:33

witam wszystkich!
ja tez jestem zainteresowany jakimś systemem filtracyjnym ale bez robienia dziury bo mam firmę w bloku gdzie lokatorzy by mnie zabili. Mam Rayjeta i chce ciąć gumę pod pieczątki a to potwornie śmierdzi, co koledzy proponują z gospodarczego sposobu zastosować. Pozdrawiam!

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: koala.g » 22 lis 2011, 14:41

Dyson ponoć potrafi odseparować dym papierosowy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”